O dôležitosti a význame existencie včiel na našej Zemi vieme všetci. Je dokázané, že ak by včely vyhynuli, ľudstvo by ich nasledovalo, a preto sú považované za najužitočnejší hmyz na planéte.

 

včelie produkty 4 uvod

 

Okrem toho, že včely sú najvýznamnejšími opeľovačmi, počas svojho života produkujú med, propolis, materskú kašičku, včelí chlieb i včelí jed. Všetky tieto produkty pomáhajú pri výžive a môžu byť aj účinnými liečebnými prostriedkami. O ich možnom využití pre zdravie, krásu i vitalitu pojednáva apiterapia, ktorá sa považuje nielen za vedu, ale i umenie. Je takzvanou doplnkovou a alternatívnou medicínou.

Prospešné vlastnosti včelích produktov

Včelie produkty sú bohaté na bielkoviny, jednoduché cukry, esenciálne aminokyseliny a mononenasýtené mastné kyseliny. Tieto vlastnosti posilňujú imunitu, pomáhajú telu aktívne bojovať s baktériami a stimulujú kvalitnú regeneráciu tkanív a následne chránia celkové zdravie tela a liečia ho.

 

včelie produkty 3

 

Med

Med má vo svojej štruktúre viac ako 180 potravinových zložiek. Skladá sa z vody a cukru, ktorý sa tvorí z fruktózy a glukózy. Zahŕňa kyselinu askorbovú, kyselinu pantoténovú, vitamíny niacínu a ďalšie minerálne látky, ako je mangán, fosfor, draslík a zinok. Má okrem vyššie spomínaných účinkov aj prebiotické vlastnosti.

Peľ

Akceptuje sa ako "koncentrácia prírodného liečiva" vďaka svojmu obsahu, ktorý pozostáva z enzýmov, koenzýmov, steroidov, vitamínov, antibiotík, mikroelementov, karotenoidov a flavonoidov. Silná antioxidačná vlastnosť peľu pochádza z vysokej hladiny polyfenolov v jeho obsahu. Zloženie a chémia peľu nie je štandardizovaná. Typ a charakteristika peľu sa mení v závislosti od druhu rastliny, z ktorej sa získava, ročného obdobia, podnebia, environmentálnych aspektov a veku rastliny.

 

včelie produkty 1 včelie produkty 2

 

Včelí chlieb

Vzniká zmiešaním peľu, medu a tráviacich enzýmov včiel, ktoré sú následne fermentované kyselinou mliečnou. Prepájajú sa v ňom pozitívne vlastnosti medu a peľu obohatené ďalšími polyfenolmi a enzýmami vznikajúcimi pri fermentácii.

Materská kašička

Môže byť rôznych farieb, od svetlej krémovej až po tmavožltú. Vyznačuje sa kyslou štruktúrou a adstrigentnou chuťou. Materská kašička obsahuje všetky potravinové látky potrebné na rast včelích lariev. Je bohatá na bielkoviny, oleje, cukry, hormóny, vitamíny a minerálne látky. Na rozdiel od medu nie je zloženie minerálnych látok v materskej kašičke ovplyvnené topografiou ani flórou. Materská kašička stimuluje obnovu, produkciu a metabolizmus buniek a vďaka týmto účinkom vytvára živosť, zdravie, energiu a vysokú imunitu a vitalitu vo všetkých tkanivách organizmu.

Propolis

Propolis je živicová látka, ktorú včely zbierajú z rastlín a ktorú používajú na utesnenie otvorov vo včeľom úli. Aj propolis je súčasťou tradičnej medicíny a chemická analýza poukázala na prítomnosť najmenej 300 zlúčenín v jeho zložení. Skladá sa hlavne zo živice, vosku, éterických olejov, peľu a iných organických zlúčenín.

Včelie žihadlá a apidomčeky

Vyhľadávanou liečebnou doplnkovou metódou na rôzne ochorenia je aj aplikácia včelieho jedu prostredníctvom žihadiel. O niečo menej invazívny je pobyt v tzv. apidomčekoch, kde človek prichádza do priestoru nad včelí úľ, kde je oddelený od priameho kontaktu s nimi, avšak cíti biopole včiel, je obklopený špeciálnou mikroklímou priamo z úľu, a taktiež zvukom života včiel, ktorý je neraz prirovnávaný zurčiacemu potoku či menšiemu vodopádu.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Honeygreen.com