Spoločnosť ECO Krabičky ponúka už od roku 2014 majiteľom gastroprevádzok, organizátorom podujatí i eventovým a cateringovým spoločnostiam široké spektrum obalových materiálov, prestieraní a pomôcok pre gastro, ktoré sú vyrobené z prírodných a recyklovateľných materiálov. Tieto sú rovnako pevné, ľahké a stabilné ako ich plastové alternatívy, avšak majú omnoho menší dopad na životné prostredie.

 

ekokrabičky 3

 

Okrem Slovenska a Česka, pre ktoré spoločnosť ECO Krabičky ekologické obalové materiály značky Vegware priamo a výhradne distribuuje, nedávno expandovala spoločnosť aj na nemecký trh. Vďaka prepracovanej logistike dokáže do 24 hodín doručiť do ktorejkoľvek zo spomínaných krajín objednanú zásielku obalov.

Bioplastové obaly

Bio-plasty vyzerajú na prvý pohľad a i dotyk rovnako ako bežné plastické látky. Sú tvrdé, pružné, ohybné a odolné. Od klasických plastov sa líšia tým, že väčšinu z nich je možné biologicky degradovať a nepredstavujú ekologickú záťaž. Základnou surovinou pre výrobu je rastlinná biomasa napr. kukurica, obilniny, zemiaky, cukrová repa, cukrová trstina a prírodné suroviny ako napr. celulóza a lignit. Bio plast je vyrábaný zo škrobu týchto rastlín. Výrobky a obaly z bio plastu sú chuťovo neutrálne a absolútne bez alergénov. Ide o je celosvetovo uznávaný materiál s certifikáciou pre použitie v potravinárstve s garanciou zdravotnej nezávadnosti.

 

ekokrabičky 1

 

Obaly z cukrovej trstiny

Pri spracovávaní cukrovej trstiny vzniká veľké množstvo odpadu. Tento odpad bol kedysi spaľovaný. V modernej histórií sa však ďalej využíva ako biopalivo alebo je základom pre vytvorenie nového materiálu s názvom bagasa. Bagasa je suchý dužinatý vláknitý materiál, ktorý zostáva po rozdrvení stoniek. Z tejto biomasy možné vytvoriť aj obaly a gastropomôcky. Vďaka dostatočnej odolnosti dokážu obaly z cukrovej trstiny nahradiť polystyrén či plast. Na rozdiel od klasického papiera bagasa nepotrebuje plastovú či inú ochrannú vrstvu proti presiaknutiu. Vďaka tomu je možné použité obaly skompostovať. Výrobky z bagasy vydržia teplotu okolo 220°C. Každý obal má maximálnu možnú teplotu uvedenú vo svojich špecifikáciách.

Obaly z ecopapiera

Ecopapier pochádza zo zodpovedne obhospodarovaných lesov udržateľnou cestou. Konkrétne ide o udržateľný papier a lepenku s použitím recyklovaného obsahu. Niektoré z papierových výrobkov ako napr. kelímky či misky na polievku sú vybavené ochrannou rastlinnou vrstvou. Táto vrstva zabraňuje akémukoľvek presiaknutiu a premočeniu teplých i studených jedál.

 

ekokrabičky 2

 

Obaly z palmového lístia

Opadané palmové listy sú hlavnou surovinou na výrobu rôznych produktov. Odpad, ktorý by bol za iných okolností spálený získava ďalšiu šancu na využitie, v podobe dizajnových gastro riadov. Výrobky z palmových listov sú vyrobené z listov pozbieraných ručne zo zeme. Pri zbere teda nedochádza k poškodzovaniu paliem. Nazbierané listy sú dôkladne očistené a pri teplote 120°C lisované. Zlisovaný bio materiál je orezaný a tvarovaný do požadovaného tvaru. Vďaka odlišným odtieňom listov je každý výrobok jedinečný. Taniere, misky aj podnosy sú tvrdosťou podobné drevu, veľmi dobre izolujú teplo z horúcich pokrmov a polievok aj do 100°C. Dajú sa dokonca použiť na ohrev v mikrovlnnej rúre do 220°C po dobu neprevyšujúcu 2 minúty. Dokážu odolať chladu i mrazu a sú tak vhodné do mrazničky či chladničky. Pri kontakte so suchými potravinami je možné riad používať opakovane. Pri kontakte s tekutým pokrmom odporúčame riad použiť len raz.

Obaly z drevenej dýhy

Drevená dýha spája vysoké požiadavky súčasnej modernej gastronómie. Spája praktický a vkusný dizajn s ekológiou do jedného produktu. Vďaka svojej jednoduchej rozložiteľnosti sa pôsobením tepla a pôdnych baktérií premení na kvalitnú biomasu. Materiál pochádza z kontrolovaných lesných prebierok, vďaka ktorým les dostáva priestor pre svoj rast. Dyhové gastro obaly sú unikátne vďaka svojej tepelnej odolnosti, pevnosti a rýchlemu biologickému rozkladu v komposte či pôde. Unikátny vzhľad sa hodí na cateringy, oslavy i svadby.

Ak máte záujem zoznámiť sa s ponukou spoločnosti osobne, najbližšie budete mať možnosť na prelome mesiacov september a október 2022 na veľtrhu For Gastro v Prahe a budúci rok na veľtrhu Danubius Gastro v Bratislave.

Viac informácií: www.krabickynajedlo.sk, www.ekologicke-gastro-obaly.cz, www.ecoverpackung.de