Cestovanie nám dáva voľnosť, príležitosti vidieť nové miesta, ale hlavne spoznávať nové kultúry. Pre mnohých z nás je cestovanie návykové, a na ceste lietadlom z dovolenky alebo najneskôr pri prehliadaní fotiek z posledného výletu, už plánujeme ďalší. Cestovanie má však okrem toho aj viaceré pozitívne vplyvy na naše fyzické a psychické zdravie. 

 

cestovanie 1

 

Pomáha upevniť zdravie

Je známe, že fyzické cvičenie zlepšuje duševnú pohodu a cestovanie ponúka veľa príležitostí na to, aby sa človek stal aktívnym. Prechádzky v prírode, po meste, celkové poznávanie destinácie, plávanie či tancovanie – to všetko je ideálne pre telo i psychiku, zvyšuje energiu a zlepšuje náladu.

Umožňuje prepnutie mysle na iné podnety

Či pôjdeme len do iného mesta v rámci krajiny, alebo do vzdialenejšieho zahraničia, dostávame sa mimo obvyklých rutín práce i súkromia. Odhaľujú sa nám nové možnosti trávenia času, rozptýlenie, poznávanie a zoznamovanie sa s faktami mimo nášho prostredia i obvyklej „bubliny“. Ísť na cestu kamkoľvek môže byť efektívnym spôsobom, ako získať doslovný aj metaforický odstup.

Poznávanie iných perspektív

Skúsenosť s rôznymi kultúrami otvára oči pre rôzne spôsoby života. Niečo také jednoduché, ako je učenie sa nového receptu alebo zmena spôsobu, akým trávime čas, môže mať zásadný vplyv na našu pohodu. Cestovanie môže viesť k prehodnoteniu doterajších noriem každodenného života doma, čo môže byť inšpiráciou k pozitívnym zmenám.

 

cestovanie 2

 

Znižuje úroveň stresu

Niekedy všetko, čo telo a myseľ človeka potrebuje, je odpočinok. A kde inde si oddýchnuť, ako na dovolenke? V prípade, že ste zástancom slnečnej a teplej dovolenky, dobrou správou je, že slnečné žiarenie je skvelý „antistreser“, ktorý telu dodáva vitamín D, pozitívne pôsobiaci na imunitu a zvyšujúci uvoľňovanie serotonínu v mozgu, takzvaného "hormónu šťastia". Opustenie pracovného stresu a každodennej rutiny výmenou za popoludňajšie zdriemnutie si, pokojné prechádzky a slobodu mať možnosť vytvoriť si vlastný rozvrh dokáže každému človeku nesmierne prospieť.

Zvyšuje sebaúctu a dôveru

Cestovanie môže okrem vyššie uvedených pozitívnych emócii tiež znamenať nadmernú horúčavu, zápasenie s jazykovými bariérami alebo kultúrny šok. Avšak, ak tieto bariéry úspešne prekonáme, získame dôveru v seba a zvýši sa aj náš pocit sebaúcty. Je vedecky dokázané, že nové skúsenosti – najmä tie, ktoré umožňujú ponoriť sa do inej kultúry a riešiť novovzniknuté situácie,  zlepšujú neuroplasticitu mozgu a zvyšujú kreativitu celého procesu.

Je to akt starostlivosti o seba samého

Dopriať si výlet - či už je to dlhodobejšia dovolenka alebo len krátky únik, každý z nich môže byť posilňujúcim aktom starostlivosti o seba, rovnako ako sústredenie a vzrušenie, ktoré môže plánovanie cestovania priniesť. Samotné cestovanie nám dáva slobodu robiť to, čo máme radi, nájsť si čas na odpočinok a praktizovať život v prítomnom okamihu. Na tento účel pre mnohých ľudí cestovanie nie je len príjemnou zábavou, ale nevyhnutnou súčasťou podpory zdravého a pozitívneho myslenia.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Lonely Planet