Geocaching - spojenie technológií s dobrodružstvom v prírode

Geocaching je celosvetová outdoorová hra, ktorá spája moderné technológie s dobrodružstvom v exteriéri. Jej princíp spočíva v hľadaní takzvaných kešiek pomocou internetu a GPS navigácie. V porovnaní s minulosťou je dnes jej priebeh podstatne jednoduchší. Zatiaľ čo kedysi ste si museli z domáceho stolného počítača podrobne naštudovať miesto, ktoré hľadáte, dnes vám stačí smartfón so základnými funkciami. Keďže sa často stretnete aj s náročnejším terénom, nezabudnite na kvalitné puzdro na mobil.

 

K ešte nenáročnejšiemu hľadaniu prispieva aj mobilná aplikácia, ktorá je k dispozícii na stiahnutie v App Store aj v Google Play. Stačí si založiť účet, vyhľadať si kešku vo svojom okolí, nájsť ju a napokon urobiť záznam do priloženého logbooku.

 

Zdroj: pexels.com

Kto vytvára kešky a ako ich nájsť?

Kešky sú skrýše, ktoré sa nachádzajú kdekoľvek po celom svete. Vytvárajú ich ďalší hráči, takzvaní vlastníci kešiek. Tí o tomto hľadanom mieste vytvoria krátky záznam na stránku www.geocaching.com alebo do aplikácie, kde nájdete všetky zaregistrované kešky. V ideálnom prípade nájdete k záznamu priložené rovno aj konkrétne GPS súradnice. No a kto pozná GPS súradnice, nič mu v ceste za pokladom nestojí.

 

Okrem základných údajov sa zvyknú pri informáciách o skrýši objaviť napríklad aj tipy, čo iné môžete v jej okolí nájsť. To vytvára priestor na spoznávanie nových miest v rodnom kraji, ale aj za hranicami nášho štátu, na ktoré by ste sa v opačnom prípade vôbec nedostali. Zo všetkého najdôležitejšie je mať oči neustále na stopkách, keďže sa pri vytváraní kešky fantázii medze nekladú.

 

Zdroj: pexels.com

 

Zakaždým teda môže vyzerať inak, no mení sa aj ich jednotlivé umiestnenie. Niekedy treba hľadať pod kameňmi, niekedy v kôre stromov, niekedy vám napovie opustená lavička, inokedy zas zrak uprite nad seba. Nakoniec to, že ste našli kešku, spoznáte podľa už spomínaného priloženého logbooku. Ide o zápisník či denník, ktorý slúži na zapisovanie všetkých, ktorým sa skrýšu podarilo vypátrať. Keď sa navyše zapíšete k nájdenému miestu aj online, automaticky sa vám zarátajú body za nález.

GPS súradnice ako výmena za splnenú úlohu

Tradičné kešky nájdete vďaka GPS súradniciam, ktoré sú zvyčajne uvedené pri online zázname konkrétnej kešky. Ak vám tento základný level nestačí a chceli by ste vašej ratolesti hru ešte o čosi skomplikovať, na výber máte z ďalších typov kešiek. To, že dostanete GPS súradnice až po splnení určitej úlohy alebo vyriešení rébusu, môže malých dobrodruhov motivovať ešte o čosi viac. Eventové kešky sa zas viažu k rôznym udalostiam, napríklad k čisteniu prírody. Jednoducho tak môžete hravým spôsobom ukázať deťom, že na ochrane našej planéty naozaj záleží.

 

Zdroj: pexels.com

 

Aj tí najmenší sa tak za malú chvíľu naučia pracovať s GPS súradnicami, spoznajú nové a neprebádané miesta a nazbierajú kopu zážitkov, na ktoré raz budú spomínať. Spoločne strávený čas na čerstvom vzduchu je tak len čerešničkou na geocachingovej torte. Dáte tejto aktívnej zábave šancu aj vy?