V priebehu histórie muži vyjadrili lásku svojim milovaným ženám prostredníctvom jedinečných stavebných projektov. Pozrite sa s nami na päť pamiatok, ktoré sú späté s láskou, a ktoré vznikli práve vďaka tomuto silnému citu.

 

laska stavby taj mahal agra india

 

Malý Trianon, Francúzsko

Zámok Malý Trianon patrí do komplexu areálu Versailles vo Francúzsku. Postaviť ho dal Ľudovít XV. pre svoju dlhoročnú milenku Madame de Pompadour. Tá však zomrela štyri roky pred jeho dokončením. Nástupca Ľudovíta XV., Ľudovít XVI. daroval zámok svojej kontroverznej neveste kráľovnej Márii Antoinette, ako priestor na jej výhradné využitie a zábavu. Tá v snahe dištancovať sa od nepružného životného štýlu monarchie začala budovu využívať ako svoje hlavné sídlo a podľa svojho vkusu zariadila interiér, ktorý sa pýši svojou jedinečnosťou ešte dnes.

 

laska stavby petit trianon

 

Hrad Swallow´s Nest, Krym

Neogotická pevnosť, hrad Swallow’s Nest, sa nachádza tridsať metrov nad vodami Čierneho mora. Hrad dal postaviť istý nemecký šľachtic v roku 1912. Podľa miestnej legendy počas svadobnej cesty uvidel pozemok, na ktorom sa v tom čase nachádzal polorozpadnutý malý drevený dom. Vysníval si, že tu dá postaviť romantický zámok, ktorý daruje svojej snúbenici a čerstvej manželke. Robustný dvojpodlažný hrad si príbeh o páre, ktorý sa doň nasťahoval necháva pre seba a veľa informácií z jeho počiatočnej histórie sa už nedá dohľadať. V každom prípade však ide o krásnu stavbu s romantickým espritom, ktorý je v súčasnosti prístupný turistom.

 

laska stavby swallows nest castle

 

Hradné panstvo Boldt, USA

Výstavba hradného panstva Boldt má romanticko - smutný nádych. V roku 1900 ho na ostrove Hearth Island, v severnej časti štátu New York nechal pre svoju manželku Louise postaviť bohatý hoteliér George C. Boldt, ako symbol svojej veľkej lásky. Štyri roky po začatí stavby však Louise zomrela. Boldt výstavbu a práce na hrade zastavil, z ostrova odišiel a už sa tam nevrátil. Stavba roky chátrala, až kým nehnuteľnosť neprevzala vláda krajiny. Tá hrad obnovila zvonka i zvnútra a pamiatka sa sprístupnila verejnosti.

 

laska stavby boldt new york hearth island usa

 

Tádž Mahál, India

Počas svojej tridsaťročnej vlády nad Indiou si cisár Šáh Džahán Mughal vzal niekoľko manželiek, ale hovorí sa, že žiadnu nemiloval tak, ako svoju tretiu ženu Arjumand Banu Begum, ktorej známejšie meno je Mumtāz Mahal (Milovaná ozdoba paláca). Keď v roku 1631 zomrela, cisár oslovil komisiu architektov, ktorá na jej počesť mala navrhnúť a postaviť v indickom meste Agra unikátnu mramorovú stavbu, ktorá bude už na prvý pohľad preukazovať lásku a city, ktoré k svojej manželke prechovával. Hlavný komplex bol dokončený v roku 1648 a okolité budovy a záhrady boli dokončené o päť rokov neskôr. Cisár, na dnes zamilovanými pármi vyhľadávaný pamätník, nešetril nijakými výdavkami. Na stavbe pracovalo viac ako 20 000 sochárov, kaligrafov a remeselníkov a ide pravdepodobne o najznámejšie dielo vytvorené z lásky.

 

laska stavby taj mahal agra india detail

 

Kellie´s Castle, Malajzia

Sídlo Kellie´s Castle v malajzijskom Batu Gajah pripravil ako prekvapenie pre svoju manželku škótsky rodák William Kellie Smith. Jeho žena Agnes sa presťahovala kvôli Williamovi do Malajzie, kde vlastnil plantáž. Pôvodný malý drevený dom nebol ich vysnívaným bývaním, a preto sa hlava rodiny rozhodla postaviť hrad na kopci, ktorým by potešil svoju manželku, a ktorý by im obom pripomínal panstvá v ich rodnom Škótsku. Žiaľ, aj tu príbeh končí smutne, počas výstavby William zomiera a dom bol dlhé desaťročia opustený a schátraný je dodnes. Napriek tomu patrí medzi vyhľadávané a fotogenické miesta Malajzie.

 

laska stavby malajzia kellies castle

 

Pripravila: Petra Adamcová