Pripomína vám táto stavba niečo konkrétne? Ak ste dôkladne zalovili v pamäti, určite ste si spomenuli na kultovú rozprávku Tři oříšky pro Popelku. Vianoce bez Popelky v hlavnej úlohe s Libušou Šafránkovou si nedokáže predstaviť väčšina z nás. Na snímke je zámok Moritzburg, po schodisku ktorého utekala Popelka z bálu, a stratila tu črievičku.

 

moritzburg zima uvod

 

Lovecký zámok Moritzburg leží neďaleko nemeckého mesta Drážďany. História objektu sa začala písať v roku 1542, kedy bol uprostred lesov postavený renesančný lovecký zámok. O dvesto rokov neskôr sa začalo s prestavbou zámku na barokový poľovnícky letohrádok. Okolo stavby mali byť výbehy európskych i exotických druhov zvierat. V okolí zámku boli postavené bažantnice a vybudovaný rybník.

 

moritzburg oriešky

 

Prestavba zámku však zostala nedokončená. Postupom času od roku 1800 k nej pribúdali ďalšie stavby, prístav, maják, mólo a rybničné domy. Dnes zámok vyhľadávajú milovníci histórie, architektúry, loveckých trofejí, ale aj fanúšikovia rozprávky o Popoluške, ktorá už navždy zostane s týmto miestom spojená.

 

moritzburg majak

 

V zimných mesiacoch, tento rok od polovice novembra až do konca februára 2020 sa v zámockých interiéroch koná výstava Tri oriešky pre Popolušku, s popiskami a textami v češtine. Ak chcete vidieť miesto, kde sa nakrúcala kultová rozprávka, túžite vyskúšať si niektoré z filmových kostýmov, alebo sa chcete dozvedieť zaujímavosti z nakrúcania, o ktorých ste doteraz netušili, namierte si to do Moritzburgu. Výstava sa na zámku koná už po niekoľký krát a dodnes ju videlo viac ako milión návštevníkov.

 

moritzburg zamok

 

A ak by ste chceli stráviť v rozprávkovom prostredí o pár dní naviac, v areáli zámku je možné ubytovať sa v apartmánoch, ktoré sa nachádzajú na brehu rybníka a v minulosti boli rybničnými domčekmi.

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay