Od 4. júna sa otvorili česko-slovenské hranice i pre cestovný ruch. Vďaka tomu môžeme cestovať do Českej republiky tak, ako tomu bolo pred pandémiou nového koronavírusu. Nechajte sa inšpirovať našim výberom zo 42 tipov agentúry CzechTourism na doposiaľ neobjavené pamiatky Česka roku 2020.

 

cr lukov

Neďaleko Zlína leží romantická zrúcanina hradu Lukov, ku ktorej sa viaže viacero povestí.

„Česká republika i Slovensko vďaka opatreniam, ktoré bezodkladne prijali, zvládli pandémiu nad očakávanie dobre. I preto sme mohli už od štvrtka otvoriť naše spoločné hranice bez obmedzení. Som rád, že sa tým naplno obnovujú naše veľmi blízke vzťahy. Verím, že nám Slováci zachovajú svoju náklonnosť a prídu si k nám oddýchnuť, obdivovať naše pamiatky, túlať sa po horách, bicyklovať, poznávať, ochutnávať, skrátka, že si pobyt v Česku užijú. Privítame ich s otvorenou náručou,“ povedal veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Tomáš Tuhý.

 cr bunker

Na severnej Morave otvorili unikátny prvorepublikový bunker MO-S5 Na Trati v Bohumíne.

Agentúra CzechTourism v úzkej spolupráci s regiónmi pripravila 42 tipov jedinečných turistických destinácií – hrady, zámky, kláštory či múzeá v rôznych kútoch Čiech a Moravy. „Sú to miesta, ktoré určite stoja za návštevu a ich pridanou hodnotou je, že sa vyhnete davom. Tento rok budú zrejme viac ako inokedy lákať návštevníkov prírodné lokality a z pamiatok práve tie, ktoré nie sú notoricky známe,“ uviedla Nora Gill zo slovenského zastúpenia agentúry CzechTourism.

 cr lysice

Zámok Lysice sa pýši bohato zariadenými pôvodnými interiérmi a zrekonštruovanou historickou zbrojnicou - jednou z najväčších na Morave.

Všetkých 42 tipov nájdete na cestovateľskom portáli kudyznudy.cz. Praktickým pomocníkom a zdrojom inšpirácie je aj mobilná aplikácia Kudy z nudy – tipy na víkend.Aplikácia sa zameriava na víkendy, kedy je záujem o cestovanie najväčší. Zohľadňuje aktuálnu polohu užívateľa a zobrazuje najzaujímavejšie podujatia a turistické ciele v jeho okolí. K stiahnutiu je zadarmo v Google Play aj v App Store. Vďaka nej môžete objavovať nádherné miesta českých a moravských regiónov vždy podľa toho, kde sa práve nachádzate.

Viac informácií:
Mgr. Nora Gill, Ph.D.
riaditeľka CzechTourism Slovensko
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.