Absolútny pokoj v rekreačnej oblasti Košiarny briežok na vstupe do atraktívneho Slovenského raja, do posledného detailu vyšperkované vybavenie a majitelia, ktorí sú pre svojich hostí priateľmi a pomocníkmi. Vysoko oceňovaná Chata u Gregora s infrasaunou je obklopená borovicovými lesmi a zaručuje oddych, aký dnes mnohí potrebujú. O nič sa nestarať, len relaxovať a užívať si rodinu a priateľov. Na výlet na čarovný Spiš pozýva majiteľka chaty Katarína Lukáčová.

 

Chata u Gregora_Slovenský raj_exteriér

 

Začiatok príbehu Chaty u Gregora je podobný ako v prípade iných chát. Snaha utiecť z mesta a túžba po pokoji v obklopení lesom. Čo bolo ďalej?

- Chata bola kolaudovaná pred desiatimi rokmi. Manžel túžil po mieste v lese, kde by chodieval na víkendy a neskôr v čase dôchodku trávil pokojné roky rozjímaním v prírode. Všetko bolo napokon inak. Do lesa na Košiarnom briežku sa zamiloval natoľko, že sa do chaty nasťahoval oveľa skôr a trávil v nej oveľa viac času ako pôvodne plánoval, kým sme sa opäť nepresťahovali do mesta. Preto sme začali chatu prenajímať a ponúkame tento zážitok z relaxu v lese a v našej kompletne a štýlovo vybavenej chate aj našim hosťom. Dizajn a architektúru chaty si vymyslel manžel, túžil postaviť dom na štýl alpských drevodomov. Myslím, že sa mu to aj podarilo, len teda mne sa nedarí pestovať tie alpské muškáty, keďže les neposkytuje toľko slnka, koľko by potrebovali. Vo veľkej spálni sa nachádzajú mohutné skrine a posteľ ešte po prarodičoch, nájde sa aj luster, či šijacia mašina z rovnakého obdobia spred deväťdesiatich rokov. Tieto kúsky dodávajú celému miestu ešte útulnejšiu atmosféru a dokresľujú domáce teplo.

Chate dominuje dizajnovo nevšedný krb, ktorý je centrom všetkého diania a dodáva pobytu romantický nádych a chate štýl. Ako vznikal?

- Keď manžel tvoril nákres krbu, mal vtedy na prvé počutie šialený nápad inšpirovať sa barcelonskou Sagrada Familiou. Práve prišiel z výletu zo Španielska a z toho nadšenia vznikla táto idea. V rukách miestneho umelca vznikla z kameňa z Tomášovského kameňolomu dominanta našej chaty, náš krb. A keďže manžel miluje praktické veci, nie len pekné, nič nenechal náhode a vytvoril skvelé technické riešenie kúrenia, kedy krb zhromažďuje teplo do nádoby, takzvaného hypokaustu, ktorý zabezpečuje, že teplo neuniká von komínom, ale cez noc sa zo spodného poschodia premiestni na prvé poschodie a vyhreje spálne tak, že človek sa budí do príjemného tepla.

 

Chata u Gregora_Slovenský raj_interiér

 

Tak ako všetko v tejto chate má svoj príbeh, určite aj názov Chaty u Gregora má svoj dôvod...

- Keď sme sa sťahovali z bytu z mesta, brali sme so sebou aj nášho kocúra Gregora. Nakoľko to je modrý brit, ktorý do danej doby žil len v bytovke a jeho najvyšší stupeň divočiny, ktorú zažil, boli vrabce na parapete, obávali sme sa ho čo i len pustiť na terasu, aby neušiel, alebo sa nezatúlal a sa mu niečo nestalo. Postupom času sme si zvykli nielen na jeho vychádzky, ale Gregor sa stal pánom lesa. Vylovil všetky myši v okolí, nebojí sa ani líšky, či srniek, je z neho šelma modrý brit. Miluje to na chate v lese rovnako ako my a tak vznikla Chata u Gregora.

Koľko ľudí sa môže zrelaxovať vo vašej chate blízko Slovenského raja?

- Chata ponúka na vrchnom poschodí tri spálne. Tá najväčšia má dvojlôžkovú manželskú posteľ a rozťahovacie dvojlôžko. V druhej spálni je dvojlôžková manželská posteľ a k tomu jedno samostatné lôžko, v tretej spálni sú dve samostatne stojace postele. Spolu teda ubytujeme 7 osôb na pevných posteliach, 9 osôb aj s využitím rozkladacej dvojpohovky. Nakoľko sú manželské postele široké 200 a viac centimetrov, niekedy rodičia uprednostňujú malé deťúrence prenocovať na veľkých manželských posteliach. Spodné podlažie je otvoreným priestorom, v ktorom klienti trávia čas stále spolu v rámci jedného otvoreného priestoru, či už vyváraním v kuchyni, pri stravovaní v jedálni, či pri spoločenských hrách, alebo pred krbom.

 

Chata u Gregora_Slovenský raj_kuchyňa



Aké vybavenie v nej hostia nájdu?

- Hostia u nás nájdu kompletné vybavenie na plnohodnotný aj dlhodobý pobyt. Práčku, umývačku riadu, televíziu a kompletne vybavenú kuchyňu spotrebičmi a kuchynským náčiním, ktoré postačuje hádam aj najnáročnejšej gazdinej. Výbavu kuchyne tvorí aj kávovar Dolce gusto, či pekárnička na chlieb, toastovač, či hriankovač. Naši hostia v kuchyni nájdu čaje k raňajkám, ako aj vybavenie základnými trvácimi potravinami ako cukor, múka, olej... Skrátka chceme, aby sa u nás klient cítil tak, že nemusí kvôli jednej smaženej bedli utekať do supermarketu, kupovať liter oleja či kmín, ale aby mal všetko, čo k základnému vareniu potrebuje. Aj keď sme chata, klient má všetko, čo treba. Od uterákov a osušiek, cez kompletne pripravené a povlečené postele, až po vybavenie s amenities, toaletným papierom, či čistiacimi prostriedkami ako jar, čí prášok na pranie. Na interiérové hry slúžia spoločenské hry ako Aktivity, či Človeče nezlob se, pre aktívnejšie typy poslúžia šípky, či malý multifunkčný stôl na ping-pong, či biliard. Samozrejmosťou vybavenia je wifi, s príznačným názvom Gregor. Skrátka klient prichádza do zariadeného domu, kde je pre neho všetko pripravené tak, aby sa mal skvelo a užíval si bezstarostný oddych. Nadštandardná vybavenosť našej chaty je najčastejšie oceňovaná pri odchode našimi klientmi. Okrem svojho osobného denníka, či zubnej kefky hostia nájdu na chate úplne všetko pre plnohodnotné vychutnanie si aj niekoľkotýždňovej dovolenky.

Kto chce byť počas pobytu na čerstvom vzduchu, čo nájde na dvore chaty?

- Na čerstvom vzduchu sa u nás oddychuje na terase v ratanovom praktickom sedení, alebo pri drevenom stole s lavicami, ktoré klienti obľubujú najmä na opekačku, alebo grilovačku na plynovom grile, ktorý je nainštalovaný na terase. Možnosť vychutnať si aktívny relax prípravou jedla v lese poskytuje aj veľký parákový kotlík, či prenosné a bezpečné ohnisko na opekačku. Terasa sa v prípade potreby dá zastrešiť markízou, a tak, či žiari slnko, alebo prší, stále sa dá u nás spraviť pohodlie na čerstvom vzduchu a neodoprieť si pohľady na lúku a do lesa, počúvať orly, či čakať v zimných večeroch na líšku, ktorá prichádza kontrolovať, či jej ostalo niečo z opekačky, až na terasu. V skorých ránach vedia ranostaji natrafiť na srnky, či jelenice, a keď ich nie je vidno priamo z chaty, tak pri rannej vychádzke tichou osamelou lúkou sa na ne určite natrafí.

 

Chata u Gregora_Slovenský raj_terasa



Ľudia dnes vyhľadávajú presne takéto miesta, kde majú blízky kontakt s prírodou a príležitosť na nečakané zážitky. Kde je Chata u Gregora lokalizovaná?

- Chata sa nachádza v chatovej osade Košiarny briežok vzdialenej asi 15 minút autom zo Spišskej Novej Vsi. Chatová osada je síce dosť veľká, ale nakoľko Chata u Gregora je úplne na kraji, posedenie na terase poskytuje súkromie, aj napriek okolitým chatám. Samostatne stojaca chata poskytuje možnosť maximálnej izolácie od iných ľudí a bezprostredný kontakt s prírodou. 300 metrov od chaty sa nachádza Koliba u Nováka, ktorá okrem občerstvenia ponúka aj množstvo detských preliezok, či hojdačiek, lezeckú stenu a ihrisko. Táto poloha je skvelou kombináciou výhod. Ste na skok do civilizácie, no pritom v úplnom lese, na samom východisku turistických chodníkov a cyklotrás do Slovenského raja a máte možnosť občerstvenia a detského vyšantenia sa na čerstvom vzduchu. Medzi najjednoduchšie dosiahnuteľné miesta peši patria Sovia skala, Matka božia, či Bikšova lúka. Na všetkých sa dá kochať krásnou prírodou, niekde aj výhľadmi na Tatry. S kombináciou dojazdom autom sú veľmi dostupné rokliny v Slovenskom raji, či pre tých menej vytrvalých na chôdzu aj ikonické miesto Slovenského raja – Tomášovský výhľad.

Kto dnes vyhľadáva pobyt v takomto prostredí?

- Najčastejšie skupinky sú určite rodiny s deťmi, či už sú to dve menšie rodinky, alebo dvojgeneračné rodiny. Ale pomerne častejšie hostíme aj samostatné troj až päťčlenné rodiny. Veľmi nás teší, keď prichádzajú na pobyt aj skupinky mládežníkov, ktorí skutočne prišli za prírodou, zaujímajú sa o trasy, turistiku a výlety. Dávame si veľký pozor, aby sme nehostili partie, ktoré majú záujem robiť len „randál“ a prežiť víkend oslavou v opojení. Týmto skupinkám sa zásadne vyhýbame a sme presvedčení, že tieto typy hlučných pobytov nepatria do Slovenského raja. Ja zaujímavé sledovať, ako sme skutočne rôzni, a kým niekto považuje za svoj maximálny výkon prechádzku okolo chatovej osady, či vyjsť na letisko na kopec 300 metrov od chaty na výhľad na Tatry, iní hostia každý deň zdolávajú rokliny a náročné vzdialenosti. Slovenský raj je prenádherný a dostupný počas celého roka a v každom ročnom období. A skutočne stačí len sedieť na terase a počúvať les a človek sa cíti plný novej energie. Každému vždy prajeme podľa vlastnej chute. No ale určite nesmieme zabudnúť na skvelý spánok, ktorý si pochvaľujú hádam všetci hostia. Kvalitné postele, ticho, vzduch v drevodome v kombinácii s borovicovým lesom a príjemné teplo z krbového kúrenia. Toto všetko zaručí, že u nás naši klienti dospia všetky prebdené noci, či prepracované dni.

 

Chata u Gregora_Slovenský raj_spálňa

Chata u Gregora_Slovenský raj_infrasauna

Chata u Gregora_Slovenský raj_kúpelňa

Chata u Gregora_Slovenský raj_interiér_II

Chata u Gregora_Slovenský raj_exteriér_II

 

Text: BK
Foto: Chata u Gregora
Viac na: booking.com, megaubytovanie.sk