V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli zmeniť svoj životný štýl a prešli na zdravší spôsob stravovania. Tento trend sa rozšíril aj u nás na Slovensku. Je čoraz viac vegetariánskych a vegánskych reštaurácií, ktoré majú v ponuke zdravé pokrmy. 

 

vegan 2440127 340

 

Vegetariánske, vegánske a raw reštaurácie 

Dopyt po zdravej strave sa odzrkadlil hlavne v mestách, kde vznikali vegetariánske i vegánske reštaurácie. Viac známe sú vegetariánske reštaurácie, v ktorých si okrem rastlinnej stravy môžete pochutnať i na mliečnych produktoch. Výber je naozaj veľký. Vyšším stupňom vegetariánstva je vegánstvo, kde sa konzumuje iba rastlinná strava. V súčasnosti je i veľa priaznivcov raw, teda živej stravy. Každý si môže vybrať, čo mu najviac vyhovuje. Okrem zdravotnej stránky je takýto spôsob stravovania aj ekologickejší.

 

plate 166868 340

 


Chutné menu
V ponuke vegetariánskych, vegánskych, či raw reštaurácií nájdete chutné zeleninové polievky, celozrnné obilniny so zeleninou, jedlá zo strukovín a tofu. Obľúbenou polievkou sa stala hokaidová s tekvicovými semienkami, či krémová hríbová. Skvelou voľbou sú aj raw dezerty s orieškami alebo čerstvým ovocím, kokosové guličky, smoothie, šťavy, raw polievky, šaláty, proteínové drinky, zelené nápoje, či iné. Na svoje si prídu najmä vegetariáni, vegáni a ľudia s bezlepkovou diétou.

 


soup 1429806 340

 

Nie je syr ako syr, jogurt ako jogurt
Myslíte si, že si vo vegánskej reštaurácie nemôžete dať klasický obed? Omyl. Ak máte chuť na syr, dajte si ho. Vyskúšajte rastlinný syr, či mozerlu z kokosového tuku, budete prekvapený skvelou chuťou. Ak máte alergiu na mliečne produkty, rastlinný svet vám vynahradí mlieko. Miesto bieleho jogurtu môžete použiť mandľový, kokosový, či sójový jogurt. To isté platí i o mliekach, ktorých je v ponuke neúrekom. Vo vegánskych reštauráciách si pochutnáte na výnimočných a zdravých jedlách. Chuť rastlinných náhrad si obľúbite.


Zdravý životný štýl
Každý túži byť zdravý, ale pritom jesť chutne. Dá sa to aj bez mäsa. 

 

pizza 2802398 340

 

Stop alergiám, intoleranciám
Všetky choroby vznikajú z nezdravého životného štýlu. K čomu strava a nápoje výrazne dopomáhajú. Ak túžite byť zdraví, nestačí jesť lieky, ale treba zmeniť stravovacie návyky. Ideálna je rastlinná strava bez chémie s čo najčerstvejšími potravinami. Zaraďte do svojho jedálnička viac celozrnnej ryže, pšena, zeleniny a nepražených orechov, či semien. Zmenu pocítite sami na sebe. Stačí vynechať cukor a ak máte chuť na sladké siahnite po sušenom nesírenom ovocí, alebo čerstvých plodoch. Ak sa vám dá, vynechajte mliečne produkty a mäso, alebo ho konzumujte minimálne. Všetko sa dá nahradiť rastlinnými výrobkami. Dobrou voľbou je zameniť pečivo za kváskový chlieb. Okrem zdravia si môžete i skvele vychutnať potraviny prírody.

 


Text: LD

Foto: pixabay