VULKÁN je festivalom vinárstiev z okolia štiavnického stratovulkánu a ich naturálnych aj reduktívnych vín. Víno, ktoré vyrástlo na sopečnej pôde je vo svete veľmi žiadané pre jeho špecifickú chuť. Aby to bolo naozaj jedinečné, budete mať možnosť porovnať ako chutia vína z rôznych sopiek.

 

FB cover vulkaěn

 

Počas dvoch dní ochutnáme za účasti vinárov aj odborníkov víno až z troch vulkánov: Štiavnica, Tokaj a Somló. Tokaj nie je len svetoznáme sladké víno, ale aj bývalá sopka, hrozno tu rastie na sopečných tufoch. Šomló je malý sopečný kopček v Maďarsku, viničom je obrastený zo všetkých strán. Vinári tu fungujú ako jedna značka. Víno zo štiavnického stratovulkánu je ešte stále málo známe, ale o to zaujímavejšie. Kedysi 4 km vysoký stratovulkán rozlial lávu až 50 km ďaleko, na jeho južných svahoch sú dnes najsevernejšie a najvyššie položené vinohrady na Slovensku.

 

festival spacirka


V piatok 8.3. 2019 večer v programe VULKÁN vs. VULKÁN spoznáte typické odrody z každej lokality a porovnáme sortu, ktorá ako jediná rastie vo všetkých troch regiónoch. Večer bude moderovať Gabriel Kollár, niekoľkonásobný majster someliérov SK. Hosťami budú Eva Cartwright (HU / UK) - odborníčka na vína z vulkánov a geológ prof. Pavel Uher, ktorý porozpráva o charakteristikách jednotlivých sopiek a vplyve ich podložia na víno.

 

uhnak anton


V sobotu 9. 3. 2019 od 12:00 do 20:00 na deviatich zastávkach v centre Banskej Štiavnice ochutnáte viac ako 100 vzoriek vína od 20 vinárstiev. Zastávky budú aj na miestach, kam sa návštevník obvykle nedostane – v starých dvoroch a štôlňach podzemia.

 

somlo


Podrobný program a zoznam vinárstiev nájdete na www.vulkan.stiavnicavino.sk. Vínny festival VULKÁN organizujú spolu Región Banská Štiavnica a ViNOCENTRUM.

 

Tip redakcie na ubytovanie
Ak počas pobytu v Banskej Štiavnici hľadáte štýlové a komfortné ubytovanie, odporúčame vám ubytovať sa v penzióne Cosmopolitan I., ktorý je situovaný v blízkosti historického centra mesta v zrekonštruovanom meštianskom dome z 19. storočia. Penzión ponúka 6 štandardných dvojlôžkových izieb, 3 štandardné trojlôžkové izby a 3 nadštandardné štvorlôžkové izby.

 

foto 1

Penzión sa pýši izbami s dobovými prvkami. FOTO Penzión Cosmopolitan I.

 

V cene ubytovania sú aj kontinentálne raňajky. Okrem ubytovania je hosťom k dispozícii bar, dve bowlingové dráhy a terasa, na ktorej si môžu vychutnať osviežujúce nápoje. Kontakt: +421 45 692 11 13, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

foto 2

FOTO Penzión Cosmopolitan I.

 


Text a foto: Región Banská Štiavnica