Už po jedenástykrát sa počas zimných mesiacov na Hrebienku premieňajú stovky ton ľadových kociek na výnimočné umelecké dielo. Tatranský ľadový dóm je najnavštevovanejšou atrakciou vo Vysokých Tatrách. Slávnostne bola katedrála otvorená v deň začiatku zimnej sezóny, 17. novembra.

 

Tatranský ľadový dóm 5

 Foto: Marek Hajkovský

Pocta Kráľovnej Alžbete II.

Hlavnou témou tohtoročnej prezentácie je pocta Kráľovnej Alžbete II. a jej nasledovníkovi, kráľovi Charlesovi III. Kráľovná Alžbeta práve pred 15 rokmi poctila našu krajinu i Vysoké Tatry svojou návštevou. Na Hrebienku preto vyrástlo ľadové Westminsterské opátstvo – Westminster Abbey. Práve toto opátstvo, postavené v gotickom štýle, je nielen pre Londýn, ale celú britskú monarchiu výnimočným miestom. Už od roku 1066 je tradičným miestom korunovácie anglických panovníkov, a taktiež je tu pochovaných viac ako 3300 osôb. Okrem členov kráľovskej rodiny aj významné osobnosti kultúry, vedy a umenia Veľkej Británie.

 

Tatranský ľadový dóm 1

 Foto: Marek Hajkovský

Pamätná tabuľa

Výber témy i samotné umelecké prevedenie Westminsterského opátstva ocenil aj veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Nigel Baker. „Je nádherný! Myslím si, že umelci odviedli fantastickú prácu. Je pre mňa veľmi emocionálne vidieť opátstvo tu v Tatrách, ktoré naša kráľovná navštívila pred 15 rokmi. Kráľovná Alžbeta II. mala k Vysokým Tatrám špeciálny vzťah a Westminsterské opátstvo má špeciálny vzťah s kráľovskou rodinou. Nikdy som si nemyslel, že budem mať možnosť vidieť Westminster Abbey z ľadu.“ Pri tejto príležitosti veľvyslanec zároveň odhalil pamätnú tabuľu, ktorá je pripomienkou návštevy Alžbety II. v Tatrách, a ktorá po uzavretí ľadového dómu bude mať na Hrebienku svoje čestné miesto.

 

Tatranský ľadový dóm 3

 Foto: Marek Hajkovský

Adam Bakoš a umelci zo štyroch európskych krajín

Hlavným staviteľom Tatranského ľadového dómu bol už tradične Adam Bakoš, pod ktorého vedením pracovali rezbári zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Nemecka. Pri vstupe do kupoly je prvý pohľad na západnú stranu opátstva, centrálna časť je pohľadom na severnú stranu tejto svetoznámej stavby. Ľadovú stavbu dopĺňa korunovačné kreslo z ľadu. Súčasťou Tatranského ľadového dómu je aj výstava zmenšených replík korunovačných predmetov venovaná priamo Westminsterským opátstvom. 

Nádherným doplnkom bude aj sklenená kráľovská korunka od umeleckého sklára a dizajnéra Achilleasa Sdoukosa, ktorý v dóme zároveň vystavuje viacero atraktívnych diel. Zaujímavosťou stavby je premiérový ľadový mechanizmus žliabkov, ktorý každý deň vypustia na jednom z troch miest signovanú sklenenú guličku ako výnimočný suvenír a pamiatku na návštevu Tatranského ľadového dómu.

 

Tatranský ľadový dóm 4

 Foto: Marek Hajkovský

Tatranský ľadový dóm v číslach

  • na stavbu bolo použitých 225 ton ľadu a 1880 ľadových blokov
  • hlavným staviteľom bol Adam Bakoš
  • na stavbe sa podieľali sochári z 4 krajín - Slovenska, Čiech, Nemecka a Poľska
  • najvyšší bod stavby sa nachádza vo výške 11,5 metra
  • stavba je umiestnená v kupole s priemerom 25 metrov

Tatranský ľadový dóm môžete navštíviť od 17. novembra 2023 do 14. apríla 2024, denne od 9.00 do 16.00 hodiny a vstup je pre všetkých bezplatný.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry
Foto: Marek Hajkovský