Spojenie milovníkov a konzumentov dobrého vína s producentami kvalitných slovenských vín sa v Trenčíne uskutoční už tento víkend - 15. októbra 2022. Festival vína WINEFEST sa po troch úspešných ročníkoch v centre Žiliny bude konať tentokrát v pôsobivom areáli Trenčianskeho hradného panstva.

 

winefest trenčín hrad 2

 

Aj víno patrí ku kultúre a umeniu

A prečo práve Trenčín? Trenčín sa stal Európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2026. Organizátori festivalu Winefest chcú ukázať, že víno patrí k slovenskej kultúre už dlhé stáročia. Je formou umenia, ktoré vzniklo transformáciou kúska prírody do pohára, a to prostredníctvom nadobudnutých skúseností a šikovnosti ľudských rúk.

 

winefest trenčín hrad 1

 

Vinárstva od Malých Karpát až po Tokaj

Na podujatí sa bude v sobotu 15. 10. od 13. hodiny prezentovať osemnásť vinárstiev z celého územia Slovenska. Budú medzi nimi známi i menej známi producenti vín od Malých Karpát až po Tokajskú vinohradnícku oblasť, z ktorých mnohí už boli ocenení za svoje vína v rámci prestížnych medzinárodných vinárskych súťaží. Vinári sa budú prezentovať viac ako 100 vzorkami svojich výrobkov. Ochutnať bude možné vína z vinárstiev Nichta, Krmeš, Frtus, Vinojek, Hacaj – Bobulles, Fundus & Regius, Sýkora Winery, Chateau Malanta, Maťas, Pivnica Ladzany, Tajna, Kmeťo, Víno z dvora, Vinkor, Chowaniec a Krajčírovič či Grand Bari.

 

winefest trenčín hrad 3

 

Súčasťou podujatia bude taktiež lahodné jedlo, zaujímavý kultúrny program a živá hudba. Návštevníci sa popri degustácii môžu aj samostatne zoznámiť s históriou trenčianskeho hradu, malý okruh je súčasťou vstupenky na festival. Na návštevníkov čaká tiež tombola o niekoľko zaujímavých cien a voucher na nákup ľubovoľnej fľaše vína.

Pripravila: Petra Adamcová