V krátkom rozhovore sme sa spýtali šéfkuchara Petra Ďurča z reštaurácie Hotela Lesná na to, aké sú najnovšie trendy a zaujímavosti z oblasti gastronómie. Ako on sám hovorí, „zážitková gastronómia si získava medzi hosťami veľkú popularitu. Každý pokrm sa mení na umelecké dielo." Prijmite teda srdečné pozvanie na skutočnú hostinu a vychutnajte si skvelé jedlo všetkými zmyslami.
Aké sú najnovšie trendy?
Pri tvorbe aktuálneho jedálneho lístka sme sa rozhodli pre návrat k jednoduchosti. Nielen v názvoch pokrmov, platí to aj v oblasti prípravy jedál. Fermentácia, sušenie, či opekanie na pahrebe sú spôsoby, ktoré používali už naši predkovia.
Okrem pôžitku pre chuťové poháriky a potešenia pre oko majú takto pripravené jedlá pozitívne účinky na zdravie: podporujú zdravú črevnú mikroflóru, znižujú hladinu cukru v krvi a podporujú vylučovanie škodlivých látok z tela. Dôležité je, že na prípravu jedál sa používajú výlučne kvalitné lokálne suroviny z domácich chovov a fariem.
Ako si zachovávate atraktivitu?
Svojich pravidelných fanúšikov si našli gastrovíkendy, ktoré hotel pravidelne organizuje na mesačnej báze. Hlavným lákadlom pre hostí sú šéfkuchári zvučných mien z rôznych krajín, ktorí hosťom predstavia vždy to najlepšie z ich domácej kuchyne.
Ktoré kuchyne tak mohli hostia spoznať?
Doposiaľ mohli hostia takto spoznať ázijskú, francúzsku a mexickú kuchyňu a v tomto roku sa ešte môžu tešiť na španielske, rakúske a talianske špeciality.