Mäso najznámejšieho austrálskeho vačkovca už nejaký ten rok nie je až také nedostupné a exotické, ako bývalo. Dokonca je už vcelku bežné, že mäso z kengury nájdete aj v bežnom supermarkete a nielen v špecializovaných obchodoch. Samozrejme, keďže pochádza z opačného konca zemegule, do našich končín sa táto zdravá pochúťka dostane iba hlbokozmrazená. Ak však nemáte radi tučné mäsá a vyznávate zdravý životný štýl, zbystrite pozornosť - kengurie mäso neobsahuje prakticky žiadny tuk.

 

kengurie maso cerstve australsky obchod

Čerstvé kengurie mäso, ako ho dostať v Austrálii.

 

Kengura je najrozšírenejší vačkovec v Austrálii a zároveň jej národným symbolom - je možné, že preto sú austrálčania zdržanlivejší v ich jedení a nie je to najkonzumovanejšie mäso v tamojších končinách. Spomedzi mnohých druhov tohto zvieraťa je lovených len zopár, a aj to len kvôli regulácii premnoženia. Kengury nikdy nie sú chované, iba lovené, čím sa nenarúša austrálska prírodná rovnováha. Zrejme práve tieto faktory vplývali v rámci protinožcov na vznik nového, zvláštneho smeru v stravovaní - "kengutariánizmu". Ľudia, ktorí si hovoria "kengutariáni", sú vlastne vegetariáni s výnimkou, že jedia aj kengurie mäso. Svoje konanie zvyknú okrem spomenutých dôvodov argumentovať napríklad aj tak, že kengury nie sú zabíjané na farmách v neľudských podmienkach.

 

Mäso z kengury sa radí medzi tmavé mäsá, a z nám známych druhov býva často prirovnávaná k hovädzine. Jeho chuť a vôňa sa zas zvykne prirovnávať k divine, menovite srnčej zveri. Pri správnej príprave vie kengurie mäso okrem znamenitej chuti zaujať aj krehkosťou a šťavnatosťou. Medzi najčastejšie a najbežnejšie jedlo z tohto mäsa v našich končinách patrí kengurí steak. Celkovo sa môže  kengurie mäso tepelne upravovať podobným spôsobom ako hovädzie, jeho chuť však zvykne byť jemnejšia. Akonáhle sa bližšie zoznámite a "oťukáte" s týmto mäsom, nebojte sa experimentovať. Okrem toho, že ho môžete zakomponovať do receptov, kde by ste inokedy použili hovädzinu, pri dostatočnej skúsenosti s "kengurinou" môžete vymýšľať vlastné recepty, kde dokonale vynikne chuť a štruktúra tejto potraviny.

 

kengurie maso steak s prilohou

Kengurí steak so zemiakmi a oblohou.

 

Nemôžeme zabúdať ani na využitie kengurieho mäsa v rámci diét a zdravej výživy. Podľa dostupných informácií obsahuje menej ako 1% tuku, za čo kengura vďačí svojmu neustálemu "skackaniu" a každodennému pohybu. Obsah tuku a cholesterolu je v mäse z kengury nielenže menej ako má bravčové či hovädzie mäso, dokonca je to menej ako má kuracie mäso. O to viac má táto "fitness bomba" bielkovín a minerálov. Znamená to, že pomáha chudnúcim a zároveň aj športovcom. Takisto ho niekedy lekári odporúčajú aj diabetikom a ľuďom so zvýšeným cholesterolom. Ak by ste si však chceli svoju diétu postaviť okolo kengurieho mäsa, musíte počítať aj s jeho o trochu vyššou cenou v porovnaní s "bežnými" mäsami. Nie je to teda niečo, čo by si mohol tunajší bežný obyvateľ dovoliť jesť každý deň. Pozitívne účinky hutného, no zároveň ľahkého kengurieho mäsa na naše telo sú však nespochybniteľné. 

 

Text: Dávid Juck

Foto: Wikimedia, Eric in SF, Stanislav Kozlovskiy