03.06.2016
Naozaj zaujímavým javom v rámci gastronomických trendov je pokles predaja cestovín po celom svete v rozmedzí posledných piatich rokov, ako uvádza vo svojom dokumente prestížna americká gastronomická konzultačná spoločnosť Baum and Whiteman. Môžu za ochabujúcu popularitu jednej zo základných potravín rôzne nové trendy v diétach?
Podľa spomínaných analýz behom piatich rokov do dnešného dňa klesli v USA predaje cestovín o 6%. Napríklad v Austrálii im však klesla predajnosť o 8% a v Európe až o 13%. V samotnom Taliansku, ktoré sa cestovinami najviac preslávilo, klesli počas posledných piatich rokov predaje cestovín až o neuveriteľných 25 percent.
Príčiny klesajúceho záujmu o cestoviny môžu byť veľmi rôzne. Jednou z nich môže byť stále výraznejší záujem o zeleninu aj ako prílohu. Zvýšila sa predajnosť rôznych krájačov zeleniny, ktoré dokážu vyrobiť napríklad z cukety špirály v tvare cestovín. Záujem o zdravú výživu a výstup zeleninových jedál do popredia s týmto faktom úzko súvisí. Ďalším možným faktorom sú aj rôzne druhy diét, ktoré zatracujú prílohy ako také. Práve cestoviny bývajú tou najpopulárnejšou a najuniverzálnejšou prílohou. A čas, keď budú prílohy zavrhované aj v gastropriemysle, zatiaľ ešte nenastal.
text: Dávid Juck
foto: pixabay.com