Tak ako v móde, športe a v architektúre, tak aj v oblasti stravovania prichádzajú nové trendy a štýly, ktoré pravidelne oslovujú šéfkuchárov, majiteľov reštaurácií, gurmánov, ale aj bežných spotrebiteľov a konzumentov.
Dobrou správou je, že v súvislosti s trendom zdravého životného štýlu a spoločenskej zodpovednosti sú všetky predpokladané a očakávané najnovšie trendy v gastronómii prospešné nielen pre naše zdravie, ale aj úsporu financií a ochranu životného prostredia.
Blízkosť a transparentnosť
Čoraz častejšie sa ľudia zaujímajú o pôvod potravín, ktoré budú konzumovať. Zaujíma ich, odkiaľ jedlo alebo suroviny pochádzajú, za akých okolností boli dopestované, dochované alebo vyrobené. Spotrebiteľom sa snažia v tejto iniciatíve vychádzať v ústrety aj zodpovední distribútori a výrobcovia potravín, ktorí odhaľujú transparentnosť medzi všetkými článkami reťazca, ktorým sa jedlo a suroviny dostanú od svojho vzniku až ku spotrebiteľovi. Uprednostňované sú a naďalej budú taktiež lokálne a miestne potraviny.
Menej mäsa a mäsových výrobkov
Rastlinné potraviny sa už nepovažujú len za "alternatívu" jedla, ale za hlavnú zložku mnohých jedál. Vegetariánske jedlá budú v kuchyni preferované a ponúkané rovnakým spôsobom a vo väčšom množstve ako doposiaľ, a preč sú časy, keď v reštaurácii bola jedinou a hlavnou bezmäsitou ponukou v menu – kombinácia vyprážaného syru s tatarkou a hranolkami.
Vzostup húb
Veľkolepé hubové menu v rôznych obmenách ako hlavná ingrediencia v receptoch bude pokračovať aj tento rok. Čoraz viac reštaurácií ich zaraďuje do svojich jedálnych lístkov pre ich špecifickú a ničím nahraditeľnú chuť – umami (známu ako piata základná chuť), ich nízky dopad na životné prostredie a tiež nízke náklady. Stále viac druhov a odrôd húb už nájdete aj v bežných a nešpecializovaných predajniach potravín alebo obchodných domoch.
Trend podpory miestnych jedál a fusion kuchyňa
Spolu s trendom podpory miestnych potravín a vplyvom sociálnych médií, kde každý z nás má kdekoľvek vo svete svojich blízkych a kamarátov vzniká fenomén fusion kuchyne. Toto spojenie nám prináša zaujímavé recepty z celého sveta, túžbu objavovať nové chute, ktoré si kombinujeme s našimi overenými chuťami a potravinami, ktoré máme najbližšie a k dispozícii.
Vášeň pre nealko nápoje
Starostlivosť o zdravie a jedálniček inšpiruje ľudí aj k nižšej konzumácii alkoholických nápojov, alebo ich náhrade za nápoje s nižším obsahom alkoholu. Predpokladá sa preto rastúci záujem o doteraz málo známe a zdravé nealko nápoje. Obľubu si získava trendy bublinkový čaj, u nás už celkom známy čaj matcha, ale aj menej známe nápoje ako japonský čaj hojicha, michelagua - vyrobená zo šťavy a korenia, či mexický ryžový nápoj - horchata.
Pripravila: Petra Adamcová