Fascinuje ju svojou nebezpečnou krásou. Mak je ako rastlina, okrem okvetných lístkov a semienok, celý jedovatý. Napriek tomu Jana Pémová buduje spolu s manželom v Patinciach kráľovstvo maku. Našu tradičnú rastlinu nielen pestujú, ale malé zrniečka modrého, bieleho a okrového maku premieňajú na ručne vyrábané čokoládovo-makové toliare, za studena lisované makové oleje, pastované medy s mletým makom, ale aj prírodné mydlá a balzamy na pery. Mimoriadne hrdí sú na svoj makový destilát Pemakovicu. Za kvalitou si stoja. Svoje makové polia obrábajú poctivou prácou a postupmi, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

 

Kráľovstvo maku_pestovanie maku a výrobky z maku

 

Museli ste získať veľa povolení, aby ste začali pestovať mak?

S pestovaním sme začali v roku 2008. Nemali sme žiadne skúsenosti s úradnými náležitosťami ohľadom pestovania maku. Bolo to náročnejšie ako dnes. Povolenie vydáva Ministerstvo zdravotníctva. Okrem toho, kto sa rozhodne pestovať mak na ploche väčšej ako 100
m2 , je povinný absolvovať školenie na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave, na Lekárskej fakulte. Perličkou je, že si školenie musia pestovatelia zopakovať každý druhý rok, pritom sa preberá zakaždým ten istý zákon.

Venovať sa pestovaniu maku, to chce zrejme veľa skúseností a pustí sa do toho len málo farmárov. Za akých okolností ste sa začali o mak zaujímať?

V minulosti bolo často vídať zasadený mak v záhradách. Pestovali ho najmä na dedinách. Dnes je tomu inak. Ľudia si zjednodušili svoje návyky získavania potravín nákupom. Prvotne sme sa zaoberali pestovaním zeleniny. Začali sme veľmi mladí a tiež v nepriaznivom období. Učili sme sa za jazdy na vlastných chybách. Ceny mnohých druhov plodín boli príliš nízke a  naše náklady zas príliš vysoké. Muselo sa niečo zmeniť. Presedlali sme teda na pestovanie maku, do ktorého sa môj manžel doslova zamiloval. V tom čase bol dopyt hlavne po farmaceutických odrodách maku. Dodávali sme ho pre slovenského aj maďarského spracovateľa makovej slamy. V súčasnosti je záujem o tento druh výrazne nižší, preto sa  prioritne venujeme pestovaniu odrôd potravinárskeho maku.

 

Kráľovstvo maku_pestovanie maku a výrobky z maku_makový med

 

Čo je najcitlivejšie v procese pestovania od siatia po zber a od čoho závisí úroda?

Predstavte si rovnomerne vysiať 1,5 kilogramu drobných semien maku na rozlohe 10-tisíc m2 do krásnych rovných riadkov. Nie je to jednoduché, ale kvalitné zasiatie je základom úspechu. Na vydarený pekný porast číha niekoľko druhov „votrelcov“, najčastejšie neslávne slávny vlčí mak, škodcovia (niekedy aj dvojnohí) a rôzne choroby. Ak všetkým nástrahám rastlinky odolajú  a zdravé makovice plné semien dozrejú, čaká nás tretia fáza – zber. Zber ručný a zber strojový. Pri strojovom zbere je alfou a omegou správne nastavenie stroja, aby nedochádzalo k poškodeniu úrody. Pre úspechy v pestovaní vychádza v ústrety NPPC (výskumný ústav), ktorý každoročne organizuje makový seminár pre makových nadšencov. Ich odborné poradenstvo a prezentácie nás posúvajú dopredu.

Ručný zber maku má svoju hodnotu. Ako máte zorganizované práce?

Ručná práca má samozrejme najvyššiu hodnotu. Dozreté stonky maku s plnými a zdravými makovicami lámeme a preberáme priamo na poli. Náročnosť tejto práce je podmienená počasím, pretože mak je možné lámať len pri vyšších teplotách a nízkej vlhkosti. Boli obdobia, keď sme mak zbierali v horúčavách nad 35°C. Všetci v rukaviciach, odetí v dlhých košeliach a nohaviciach so šálom na krku. Takto je potrebné sa chrániť pred úpalom, pichľavým porastom a prípadným uštipnutiam hmyzom. V súčasnosti sme pre nedostatok pracovnej sily nútení hľadať rôzne alternatívy, vyvíjať špecializované stroje, ktoré sú schopné adekvátne nahradiť šikovné ruky. Našťastie, v rodine máme strojného inžiniera, ktorý si to so železom tvrdo odmaká. Samozrejme, mak naďalej ručne zbierame na vymedzených plochách a  v budúcnosti plánujeme záujemcom priblížiť, ako ručný zber prebieha, preto pripravujeme takzvané zážitkové zbery.

Ako ste prešli od pestovania k výrobe produktov na báze maku?

S manželom sme vyrastali na makových slížoch, makových buchtách a koláčoch z maku. Detstvo zanechá na človeku pevné stopy, narastala v nás preto túžba vložiť mak do nových produktov. Nápady prichádzali postupne. Mnohé sme zrealizovali a väčšina z nich si na trhu našla svoje miesto. Mak nie je jednoduchá plodina, či už ide o jej vypestovanie, zber, aj pozberovú úpravu. Poznáme veľa vynikajúcich odrôd vyšľachtených na Slovensku. Máme byť patrične na čo hrdí.

 

Kráľovstvo maku_pestovanie maku a výrobky z maku_maková kozmetika

 

Ako pribúdali jednotlivé výrobky a čo všetko viete z maku vyrobiť?

Každý produkt má svoju historku, ale to by bolo nadlho. Našou prioritou je uvádzať na trh produkty bez chemických aditív a konzervantov. Obľúbené sú naše čokoládovinky pod značkou PEMAK. Chrumkavé čokoládové toliare s makom modrým a bielym, pralinky s makom modrým, bielym a okrovým, pastované medy s makom, za studena lisované makové oleje, bezlepkové makové kolieska. A v neposlednom rade si v našom kamennom obchode v Komárne klienti pravidelne chodia pre čerstvé domáce makové štrúdle aj makové mliečko. Osvedčili sa prírodné mydlá z makového oleja a tiež prírodný hydratačný pleťový krém pre dámy.

V súťaži Zlaté slnko 2022, ktorá sa venuje produkcii remeselných výrobcov a farmárov, zabodovala vaša Pemakovica. Čím je tento destilát výnimočný?

Pemakovica je naša topka. V spolupráci s Delicia Destiléria s.r.o. sa podarilo stvoriť niečo, čo na slovenskom trhu doteraz nebolo. 42-percentný destilát vás prekvapí svojou hravosťou, lahodnou korenisto-zamatovou chuťou a jemnou vôňou pripomínajúcou makovú štrúdľu.

 

Kráľovstvo maku_pestovanie maku a výrobky z maku_pemakovica pralinky

 

Mak má tradíciu v slovenskom prostredí i v gastronómii. Má táto plodina potenciál prilákať na juh Slovenska turistov?

Mak potenciál určite má. A nie malý. Už niekoľko rokov sa k nám v čase kvitnutia hrnú záujemcovia so žiadosťou o fotenie v makovom poli. Pribúda záujem edukovať deti zo základných škôl. Neuveríte možno, ale niektorí makovicu nikdy nevideli. Pripravujeme rôzne zážitkové akcie spojené s predstavením pestovania maku, s ukážkou ťahania cesta a prípravy štrúdiel spojené s ochutnávkou všetkých našich produktov. Záujemcom o celodenné vyžitie organizujeme návštevu zaujímavých miest v blízkom okolí. V regióne je množstvo krásy aj histórie, na ktorú sme ako rodáci hrdí, preto ho s nadšením turistom priblížime.

 

Kráľovstvo maku_pestovanie maku a výrobky z maku_toliar biely

Kráľovstvo maku_pestovanie maku a výrobky z maku_makový med_kolieska

Kráľovstvo maku_pestovanie maku a výrobky z maku_makový med_II

Text: BK
Foto: Kráľovstvo maku
Viac na: kralovstvomaku.sk