O víne, jeho pôvode a spôsobe spracovania premýšľa veľmi dôsledne. Oľga Malániková žila dlhé roky vo Francúzsku. Odtiaľ si priniesla svoj vycibrený vzťah k bio a biodynamickým vínam zo zdravých organických viníc. So svojim francúzskym kamarátom Géraldom Bonnardom objavujú nové regióny, nové odrody, nepoznané arómy a jemné chute. V ich online bio vinotéke Vera Vinum nájdete len vína s označením bio, biodynamika, vegan a bez pridanej síry. Sú to živé vína najmä od francúzskych vinárov, ktorí milujú svoju zem, vinicu a tak pomáhajú chrániť prírodu, no najmä zdravie svojich konzumentov. Oľga Malániková konštatuje, že svojou ponukou chcú ukázať, že po víne nemusí bolieť hlava a pohár vína si môžu vypiť aj tí, ktorí majú rôzne alergie.

 vera vinum_organické francúzske vína

Žili ste dlhé roky vo Francúzsku. Za akých okolností ste sa začali premýšľať o tom, že organické víno prinesiete aj na Slovensko?

Príbeh spoločnosti sa začal, keď sa dvaja kamaráti pri pohári vina niekde na trávniku počas pikniku v parížskom parku zhodli na tom, že Francúzsko ma slovenským gurmánom stále čo ponúknuť. Je to príbeh mňa, ktorá som sa po jedenástich rokoch prežitých vo Francúzsku chystala na návrat na Slovensko. A je to tiež príbeh môjho spoločníka Géralda, ktorý má za manželku Slovenku Majku. Spolu jazdia na Slovensko veľmi často a tým pádom má Gérald ku Slovensku veľmi blízky vzťah. Uvedomili sme si, že paletu rôznorodosti vín, ktorú sme poznali, by sme mohli priniesť aj do krajiny, ktorú máme radi. Dobré, kvalitné a organické víno, kde kvalita ďaleko presahuje svoju cenu, z regiónov, ktoré sú plné slnka a sú ako stvorené na pestovanie kvalitného hrozna, by sme chceli ponúknuť aj na Slovensku. Keď žijete vo Francúzsku, ani neviete, kedy sa o víno začnete naozaj zaujímať. A to aj z iného pohľadu ako len či je víno biele, červené, ružové, alebo či vám chutí alebo nechutí. Ja som mala to šťastie, že škola, ktorú som dostávala počas mojich rokov vo Francúzsku, sa niesla heslom „čím viac dobrého vína vypiješ, tým ho vieš lepšie rozoznať…“ No nešlo tak ani o kvantitu, ale vedieť porovnať rôzne vína, vinárstva, regióny, krajiny, odrody medzi sebou.

 

vera vinum_organické francúzske vína_slovenský tím

 

Skúsenosť s Francúzskom vám teda dala úplne iný pohlaď na víno…

Pozerám sa naň skôr ako na umenie. Umenie tvrdo pracovať, umenie spájať nové veci, umenie vytrvalosti a umenie rozdávať radosť. To je ako keď sa pozeráte na krásne zarámovaný obraz, ktorý vám prináša radosť zakaždým, keď sa naň pozriete. Keď otváram, či už novú, alebo známu fľašu vína, osobne pociťujem radosť a rozmýšľam nad tým, čím všetkým si muselo víno prejsť, aby sa dostalo až k nám.

Prečo ste sa vybrali cestou ekologických vín?

Bol to asi prirodzený proces vzhľadom na to, že vo Francúzsku, ale aj v iných juhoeurópskych krajinách, sa organické vína predávajú už dlhé roky. Myslím na to hlavne, keď z mojej osobnej pivnice vyberám kúsky ktoré sú 12 rokov staré a už majú label Bio. Niektorí naši vinári sú certifikovaní od osemdesiatych rokov. Po toľkých rokoch s organickými vínami sa mi už veru ťažko konzumovali tie, ktoré sú plne síry, postrekov a rôznych veľmi silných a neprirodzených aróm. Na Slovensku sa ma ľudia pýtajú, či sa dá urobiť víno bez pridania síry, alebo čo naozaj znamená to bio, a nakoniec aj tak povedia, že však papier znesie všetko... Už som si zvykla neodsudzovať ľudí a snažím sa im vysvetliť a porozprávať ako to robia vinári, ktorých vína ponúkame. Neviem si ani predstaviť Francúza alebo Taliana, s ktorými pracujeme, že by hovorili, že majú certifikáciu bez toho aby ju naozaj mali. To je proste pod ich úroveň.
Som veľmi rada, že spoznávam vinárov, ktorí si už vybrali neľahkú cestu biologického hospodárstva aj na Slovensku a dúfam, že ich tá ťažká cesta neodradí. So slovenskými vínami nemáme také dlhoročné skúsenosti a poznatky ako s Francúzskymi, preto ich stále len objavujeme. Som ale veľmi rada, že zopár slovenských kúskov už nájdete aj u nás a dúfam, že budeme stále dopĺňať nové. Rôznorodosť a prirodzenosť organických vín je výnimočná, tak ako ľudia, ktorí podporujú zdravý ekosystém, zdravú pôdu, podporujú život vo viniciach a ich okolí. V podstate ja hovorievam, že kúpou takýchto vín vy pomáhate vinárom a tak môžete aj vy prispieť k zmene.

Aké parametre musí mať víno, aby ste ho zaradili do svojej ponuky?

Naše podmienky boli od začiatku jasné a to bolo pestovanie bez chémie, herbicídov, pesticídov, pridávania kvasiniek s arómami. Koncentrujeme sa na vína s certifikáciou Bio či Demeter, Vegan, či Bez pridanej síry. Certifikácia je dlhodobý proces, na certifikáciu Bio ste v konverzii tri roky a každý rok musíte odovzdávať vzorky do laboratória na testy. Organické (BIO) víno je víno vyrobené z hrozna dopestovaného v súlade so zásadami ekologického poľnohospodárstva, ktoré vylučuje použitie umelých chemických hnojív, pesticídov, fungicídov a herbicídov. Cieľom biodynamického hospodárstva je zdravá pôda a vinná réva, ktorá žije v harmónií s okolitou prírodou a dokáže sa ochrániť pred škodcami alebo chorobami jedine s použitím biodynamických 100-percentne prírodných preparátov.
Vyčistenie pôdy, kým sa zbaví všetkej chémie a je znovu plná života, trvá 10 rokov. No a biodynamickú certifikáciu DEMETER vinár dostane až keď má oficiálnu BIO certifikáciu. Ak vám záleží na vegánskej strave, dávajte si preto pozor a pýtajte sa aj na spôsob čírenia vina. Často je používané vaječné bielko, želatína. Pri víne certifikovanom ako Vegan sa čistí pomocou ílu, napríklad bentonitom, morskými riasami, hrachovou alebo sójovou múkou.

 

Degustacia vo Francuzsku so Geraldom

 

Ktoré vína by ste vyzdvihli z ponuky vín vašej bio vinotéky?

Ja beriem a teda aj učím ľudí mať trochu iný pohľad na spôsob vyberania si vína. Po ťažkom dni si večer s mužom otvorím Údolie Rhôny ktoré je ovocné a šťavnaté, keď ideme na návštevu zoberiem rosé, ale keď idem za kamarátkami, tak pribalím biele talianske. Pri večeri by som zvolila Malbec a pri narodeninovom obede bublinky bez pridanej síry. Najlepšie je si vyberať podľa príležitosti a osoby s ktorou budete zdieľať danú príležitosť.

Aké máte vzťahy s vinárstvami, ktorých víno prinášate na Slovensko?

Naši dodávatelia sú vinári, ktorých poznáme a to každého jedného osobne, buď ja alebo Gérald. Tým, že žije vo Francúzsku, tak je pre neho jednoduchšie navštevovať tých francúzskych a talianskych a okružnú cestu po Slovensku a Čechách si dávame zas my s mojim mužom. Pred pandémiou sme však boli aj my vo Francúzsku. Za dva týždne sme precestovali 2500 kilometrov, aby sme sa stretli s vinármi a navštívili tiež nové vinohrady. Naši vinári sú ľudia, ktorí žijú a pracujú v súlade s prírodou, v biodynamickom vinohradníctve sa riadia lunárnym kalendárom a ich prácou nie je len starosť o vinohrad, ale aj o pôdu o zvieratá, prírodné prípravky sa dynamizujú a následne aplikujú na vinič a pôdu. Pomáhajú pôde a viniču byť silným a odolávať chorobám. Práca vinárov je ťažká, ale robia ju s láskou k prírode pre ďalšie generácie. A určite aj pre naše zdravie. Ja som veľmi rada, že som objavila takýchto ľudí a je nesmierne obohacujúce sa s nimi stretávať a spoznávať ich pohľad na život.

 

vera vinum_Majitel Chateau Farizeau

 

S akými reakciami milovníkov bio a vegan vína sa stretávate na slovenskom a českom trhu?

Myslím, že je veľmi pozitívne vidieť, že čím ďalej, tým viacej ľudí zaujíma čo konzumujú a v akom prostredí rastie alebo žije to, čo konzumujú. Tiež ľudí čím ďalej tým viac zaujíma, v akom stave je ich telo. Sú si viac vedomí toho, že zdravie úzko súvisí z jedlom alebo nápojov, ktoré denno-denne konzumujú. Ľudia tiež radi chodia na wellness a dovolenky a radi spoznávajú nové veci. Sú viac ochotní si kvalitné veci kúpiť a konzumovať aj po návrate domov. Dúfam, že tento trend bude nielen na strane konzumentov, ale aj vinárov. Našich zákazníkov tiež zaujíma ako vinár postupuje vo vinohrade, ako sa správa k okoliu, k prírode, k zvieratkám, ktoré im pomáhajú na statku a sú ochotní takýchto ľudí podporiť v ich tvrdej práci.

Vytvorila sa u nás skupina konzumentov, ktorí vnímajú víno nielen cez cenu, ale aj kvalitu?

Našim cieľom je ponúkať vína, kde kvalita zďaleka presahuje svoju cenu. Slovom dobré, kvalitné víno, ktoré si môže dopriať každý. Kvalitné víno ako darček, alebo len tak na večer, keď prídu domov z práce, by sme chceli dopriať každému. Chceme ukázať, že pohár vína si môžu vypiť aj tí, ktorí majú rôzne alergie, neznášanlivosť na niektoré produkty. Alebo že aj zo svojej obývačky môžete pomáhať nielen sebe ale aj tejto planéte. Mám veľkú radosť, keď mi klienti píšu, že si konečne mohli dať pohár vína bez toho, aby ich bolela hlava, či bez toho, aby mali zažívacie či iné problémy. Rovnako nám robia radosť tí, ktorým záleží na obnove pôdy, ochrane hmyzu, včiel a celej okolitej prírody. Takže ak by som to mala zhrnúť, tak klienti, ktorí pozerajú na víno nielen cez cenu, sú všetci tí, ktorým záleží na svojom zdraví, ale aj na okolí, v ktorom žijú, alebo budú žiť raz ich deti.

Akými kanálmi víno predávate? Kde sa dajú kúpiť?

Víno predávame online na našom eshope, v bio obchodoch, začíname spoluprácu s vinárňou a k našim zákazníkom patria už aj kaviarne. Chceli by sme do budúcnosti nadviazať spoluprácu s hotelmi, ktoré ponúkajú wellness a ozdravné pobyty.

 

Vinice Chateaux Farizeau

 

Text: BK
Foto: VERA VINUM
Viac na: www.veravinum.sk