Hovorí o ňom ako o prírodnom klenote, elixíre mladosti i šťastia a supermasívnom kráľovskom ovocí. Keď sa Marek Horos začal intenzívne zaujímať o to, ako zvýšiť kvalitu života a výrazne podporiť zdravie, zostal ohúrený tým, aké široké pozitívne vlastnosti na organizmus má granátové jablko. Dnes prináša pre každého, kto premýšľa o svojom tele a zdraví prírodné šťavy, kozmetiku, ale aj víno. Ich spoločným menovateľom je to, že svoj pôvod majú v granátovom jablku a ich užívanie podporí zdravie a dobrý pocit zo života.
Podľa slov zakladateľa spoločnosti Elixír mladosti Mareka Horosa každý človek túži prirodzene po tom, aby sa cítil dobre. K tomu rozhodne do veľkej miery prispieva strava a výživová hodnota toho, čo jeme a pijeme.
„Dlhodobo som hľadal, čo má v rámci výživy najviac benefitov v jedinom produkte z prírody. Postupne sa mi tajomstvá granátových jabĺk odhaľovali ako pexeso. Je to zdroj s najvyšším podielom antioxidantov v prírode - v priemere násobne viac ako červené víno alebo zelený čaj. Zaujalo ma, že je to veľmi účinný naturálny prostriedok, ktorý pomôže prekonávať anémiu. Má mimoriadne priaznivý dopad na celkové fungovanie kardio-vaskulárneho systému,“ začal vymenovávať pozitívne vlastnosti granátového jablka nadšený podporovateľ zdravého životného štýlu Marek Horos.
Toto ovocie a jeho výťažky by mali rozhodne zaujať popredné miesto v jedálničku u ľudí, ktorí pravidelne športujú a cvičia. Dodáva viac sily, pomáha pri rýchlejšej regenerácii a pri dosahovaní špičkových výkonov.
„Za dva týždne pitia šťavy z jablka rovnaký efekt ako pri užívání orálnych steroidov? Tomu hovorím supermasívne ovocie! Extrakt z granátového jablka je tiež zatiaľ nejefektivnejšou známou naturálnou suplementáciou pre zvyšovanie testosterónu. Posilníš svaly a poďakuje sa ti libido,“ pokračuje Marek Horos a pripomína, že množstvo štúdií prináša pozitívne správy o pôsobení granátového jablka pri prevencii a liečbe onkologických chorôb, obzvlášť pri karcinóme prsníka.
„To, čo ma však skutočne posadilo na stoličku a vzalo mi dych, bola informácia z roku 2016 – granátové jablko a zložky v ňom môžu hrať významnú úlohu v spomalení starnutia. Preto sme prišli s názvom – Elixír mladosti.
Vzhľadom na všetky impozantné prínosy granátového jablka stál Marek Horos pred otázkou, ako pre ľudí aj u nás na Slovensku zabezpečiť toto výnimočné kráľovské ovocie v najvyššej kvalite. Keďže ho v našich zemepisných šírkach dopestovať nevieme, skúmal, kde sa tomuto ovociu prirodzene darí najlepšie, kde je doma a kde má v sebe najvyššiu výživovú hodnotu. A našiel raj granátových jabĺk.
„A to je oblasť GOYCHAY v Azerbajdžane. Je to vďaka ekologickej oblasti, unikátnej mikroklíme a pôde. Moskovský potravinový inštitút porovnával výživové hodnoty granátových jabĺk od Indie, cez Irán, Izrael, Turecko a až po Azerbajdžan. Spomedzi nich práve z oblasti Goychay mali jablká najvyššiu výživovú hodnotu. Spoločnosť AZNAR, ktorá vyrába produkty značky GRANTE, je náš strategický partner. Sú majstri v odšťavovaní a pre granátové jablká – národný poklad Azerbajdžanu. Sú na trhu od 1969 a vyvážajú do viac ako 30 krajín sveta,“ hovorí o pôvode 100-percentných BIO štiav z granátového jablka. Je to ich vlajková loď iba s najlepšími kúskami ovocia, s kvalitou s Kóšer a Halal certifikátmi.
S potešením gurmána ospevuje aj víno víno z granátového jablka. Je silné, sladké i polosladké a mnohým pripomína Portské.
„Vyrába sa špeciálnou technológiou výlučne z vysoko kvalitných odrôd granátového jablka s názvom „Gulovshe“ pestovaných na plantážach v okrese Goychay. Víno má rubínovú farbu a vôňu granátového jablka s jemnými tónmi sliviek, sušeného ovocia a čerešní. Chuť je plná a sladká v kombinácii s pikantnou horkosťou granátového jablka a dlhou dochuťou lesných plodov.“
Ďalším bestsellerom je omáčka z granátového jablka Narsharab, ktorá sa pripravuje sa zo štiav prírodných záhrad a divo rastúcich Azerbajdžanských granátových jabĺk, ktoré sú sladko-kyslé.
„Narsharab omáčka je skvelým doplnkom tak pre pokrmy s mäsom a zvlášť rybami. Skvelé to bude s jahňacím, aj kačacími prsiami. Môžete ju použiť ako marinádu, šalátový drezing, dokonca aj ako prídavok k dezertom. Toto chceme, aby mala k dispozícii každá domácnosť s ohľadom na kulinársky zážitok. Ide o doslova kozmický chuťový zážitok, ktorý chcete opakovane precítiť,“ nešetrí chválou na produkt, ktorý získal ocenenie Great taste 2015, čo je celosvetové uznanie v oblasti jedla a nápojov.
Paletu štiav dopĺňa chystaná rada SUPERFRUIT, kombinácia ovocných štiav pripravovaná ako gastronomický zážitok. Spoločnosť vyvinula aj novú radu vhodnú pre celú rodinu. Po tisíckach ochutnávok na podujatiach, testovaní rôznych vzoriek a kombinácií štiav, gastropanel vybral finálnu podobu APPLE KING – to najlepšie zo sveta jabĺk. Našincom dobre známe 4 odrody jabĺk zo Slovenska v kombinácii s Dolce Vita šťavou z granátových jabĺk zo Sicílie. A aj deti určite poteší varianta s jahodovým pyré.
„Pravidelne sa zúčastňujeme na rôznych Gastro výstavách ako Agrokomplex, BIOstyl, Gastro a kulinária, Káva, čaj, čokoláda, DANUBIUS GASTRO a ďalších. Neustále rozširujeme spoluprácu s ďalšími slovenskými distribútormi, aby boli tieto produkty dostupnejšie v každom meste na Slovensku. Aktuálne expandujeme na český trh. Veríme, že v blízkej budúcnosti svoje pôsobenie rozšírime o ďalšie krajiny v Európe, ale aj mimo nej,“ naznačuje plány Marek Horos a pripomína, že okrem siete veľkoskladu LABAŠ, predajní FRESH PLUS, či COOP JEDNOTA Michalovce si šťavy môže každý objednať z pohodlia domova.
„Mám rád ľudí, milujem život, dobré jedlo a tieto dary chcem zdieľať, aby sme sa spoločne mali lepšie. S elixírom mladosti, lepšie zvládaš starosti. To je náš slogan,“ uzavrel Marek Horos.
Prečo by sme mali piť šťavy z granátového jablka?
• Ochrana proti poškodeniu: Obzvlášť v tomto náročnom období potrebujeme viac ochrany voči stresu a poškodeniu oxidatívnym stresom. Chceme tiež vyzerať sviežo a mladistvo. K tomu všetkému práve slúžia antioxidanty zastúpené v granátovom jablku.
• Energia: Aby sme zvládali to všetko čo musíme, chceme a aby sme si pri tom zachovali aj úsmev, potrebujeme dostatok energie. Tú nám aj vďaka potrebnej hladine železa v krvi prináša kyslík. Preto odporúčame recept bojovníka proti anémii: Na zvýšenie účinnosti vstrebávania železa vznikne chutný recept: 1,5dcl šťavy, čajová lyžička medu a trochu škorice (Ceylonska). Všetko zmiešať a v pokoji užívať denne.
• Zdravé srdce a cievy: Najčastejšie vyskytujúce sa ochorenia u nás sú spojené s kardio-vaskulárnym systémom. Tu bude tvojím spoločníkom šťava z granátového jablka. Podľa vedcov má granátové jablko niekoľko ďalších významných zdravotných prínosov.
Dokáže nasledovné:
• znižuje ukladanie usadenín v krvných cievach
• zastavuje chemokín, chemickú signálnu látku spájanú so zápalmi v
cievach
• znižuje akumuláciu tukov v srdci
• bráni zväčšovaniu a hrubnutiu srdcového svalu
• predchádza ECG abnormalitám
Existujú aj iné štúdie, potvrdzujúce uvedenú teóriu. V roku 2004 žurnál Klinická výživa (Clinical Nutrition) prezentoval výsledky 3 roky trvajúcej štúdie, ktorá potvrdila súvis medzi pitím šťavy z granátového jablka a vyliečením karotídnej arteriálnej stenózy. Pravidelná konzumácie tejto šťavy viedla k zníženiu uvedeného ochorenia až o 29% za 1 rok!
Boli to však až bádatelia z Neapolskej univerzity, ktorí tieto závery podporili číslami. Rozsah arteriosklerotických poškodenia sa redukuje až o 44%, pokiaľ sa konzumuje jeden pohár šťavy z granátového jablka denne po dobu 3 mesiacov.
• Sila a vitalita:
1) Granátové jablko zvyšuje produkciu eNOS , ktorý rozťahuje cievy a privádza tak viac krvi s živinami do svalov. Oproti argininu a ďalším potenciálnym vasodilatantom je tento efekt ďaleko zreteľnejší. A je tiež jednou z najlepších prirodzených stratégií pre zvyšovanie
testosterónu.
2) Vo výskume z roku 2012 pilo celkom 60 dobrovoľníkov (muži a ženy) po dobu 2 týždňov 300 ml šťavy z granátového jablka. Efekt bol nasledujúci:
– Zníženie krvného tlaku i arteriálneho plaku.
– Znateľné zlepšenie nálady a well-beingu.
– U mužov i žien došlo k zvýšeniu testosterónu v priemeru o 24% (16 – 30 %, najviac u mužov).
• Onko- prevencia
Podľa niekoľkých štúdií urobených v USA, dokáže aj veľmi malé množstvo šťavy z granátového jablka odvrátiť rakovinu prostatu a predísť poškodeniu buniek, ktoré by mohli zbujnieť. Už v roku 2008 Americká urologická asociácia informovala, že muži, ktorí pili
šťavu z granátového jablka mali štyrikrát menej špecifického antigénu, ktorý informuje o zápalových procesoch prostaty alebo rakovinovom ochorení.
Text: BK
Foto: Elixír mladosti, https://www.instagram.com/
Viac na: grante-elixirmladosti.sk, instagram