Zanietení vinári, pre ktorých je víno vášeň, nádherné vinice a vinárstvo, ktorého architektúra a jedinečné výhľady nadchnú každého. Spojenie tohto všetkého vynieslo juhomoravského výrobcu vín Sonberk na vrchol medzi vinárstvami v Českej republike. Len nedávno obhájili titul Vinařství roku, čo sa v jedenásťročnej histórii súťaže nepodarilo nikomu. Na rozdiel od iných vinárskych súťaží, táto prehliadka komplexne hodnotí vinárske spoločností - nielen na základe kvality vína, ale aj podľa toho, ako prispievajú k pozdvihnutiu českého vinárstva. Sonberské vinice sa rozkladajú na asi 40 hektároch ideálnej pôdy a väčšinu práce zvládajú urobiť stále ručne. Výsledkom je každoročne asi 120-tisíc fliaš vína, pričom výkladnou skriňou je sonberský Riesling, Pálava alebo Merlot. Obchodná a marketingová riaditeľka Dáša Fialová priznáva, že vo vinárstve Sonberk sa chcú porovnávať s najlepšími svetovými vínami.

 

Vinářství Sonberk_vinárstvo Sonberk_architektúra

 

Ako je filozofia vášho vinárstva?

Sonberk je skladačka, mozaika, kde všetky dieliky zapadajú do seba. Skvelé víno možno vyrobiť len za predpokladu výnimočného vinohradu a rovnako výnimočného vinohradníka. Roman Slouk a jeho tím sa stará o vinič a pôdu tak, aby dali to najlepšie hrozno. Bez talentovaného pivničného majstra by to však tiež nešlo. Umenie a cit Oldřicha Drápala ml. nielen pre Rieslingy, ktoré zrením naberajú na sile, sa už stal povestným. Ďalšou časťou je dobrá komunikácia s priaznivcami a návštevníkmi vinárstva, o ktoré sa stará náš obchodný a marketingový tím. Spoločne s úžasnou budovou, jedinečným výhľadom a pestrým programom tak dokážeme dostať naše fľaše plné sonberského slnka do pohárov nielen v Česku, ale aj v zahraničí. Našou filozofiou je tvoriť vína, ktoré sú porovnateľné s tými svetovými, budú vynikať medzi tuzemskými a stanú sa obľúbenými medzi našimi fanúšikmi. Dlhodobo chceme stavať predovšetkým na suchých vínach a v menšej časti na špičkových sladkých výberoch. Sonberk je inšpiratívnym projektom, ktorý spája ľudí, ponúka najrôznejšie zážitky a utužuje priateľstva.

Čo si na svojej práci alebo vinárstve najviac ceníte?

Práve všetko vyššie zmienené - možnosť pracovať s našimi Rieslingami a ďalšími vínami na mieste ako je Sonberk je už samo o sebe splnený sen, skvelí kolegovia Roman a Olda sú uznávané osobnosti v našom odbore, aj ďalší kolegovia robia svoju prácu srdcom. Čerešničkou na torte je nádherné miesto, architektúra, výhľad a možnosť sa stretávať a priateliť s najrôznejšími umelcami i ďalšími osobnosťami. Možnosť prezentovať Sonberk a Moravu v Paríži či New Yorku je ďalší bonus navyše.

 

Vinářství Sonberk_vinárstvo Sonberk_Vinářství roku

 

Čo považujete doteraz za najväčší úspech vinárstva Sonberk?

Máme to šťastie, že úspechov bolo viacero, "Best in show" z Decanter World Wine Awards, čo je najprestížnejšia svetová súťaž v obore a vďaka tomu strana a pol v Decanteri v roku 2017, fľaša na titulke v roku 2020. Prezentácia vína na strešnej terase v Paríži priamo pri Víťaznom oblúku a následný úspešný vývoz, to sa podarilo na základe návštevy tamojšieho obchodníka a cestovateľa u nás. Sonberk je dokonca aj na obálke knihy, ktorá je prvým sprievodcom na ceste okolo sveta vína. Aktuálna obhajoba víťazstva Vinařství roku. Recept? Zas a znova, úspešné spojenie výnimočnej vinice a ľudí starostlivo tvoriacich srdcom.

Aké novinky a vylepšenia môžu milovníci vína očakávať?

V Sonberku máme jasno. Snažíme sa robiť všetko tak, aby sme boli na špici u nás a porovnateľní so svetom, preto robíme najrôznejšie výskumy vo vinohrade, aby sme dokázali bojovať s novými chorobami, preto v pivnici držíme jasne dané koľaje. Do budúcnosti chceme stále zlepšovať ponuku pre návštevníkov u nás, tiež sa sústrediť na export a reprezentovať Moravu na ďalších miestach vo svete. Zásadné zmeny nechceme, veríme, že cesta, ktorú ideme teraz, je tá správna, stačí len neuhnúť a ísť stále ďalej a radostnejšie. A čo sa týka noviniek? Keď všetko pôjde dobre, dočkáme sa v budúcnosti sonberského sektu a keď to situácia dovolí, čaká nás veľa noviniek v programe od jari až do jesene. Vinárstvo už totiž zorganizovalo viacero koncertov, takže chystáme akcie najrôznejšieho charakteru. A viac už neprezradím, sledujte nás a všetko sa dozviete. Kým je to s cestovaním komplikované, snažíme sa byť čo najaktívnejší na sociálnych sieťach, sledovať nás môžete na Facebooku i Instagrame. Vína pošleme kamkoľvek, stačí pár klikov na našom eshope

 

Vinářství Sonberk_vinárstvo Sonberk_vinica

 

Máte nejaký sen, ktorý by ste si chceli s vinárstvom splniť?

Udržať si všetko spomínané a občas sa niekde zase posunúť ďalej, ako vo viniciach, tak aj v pivnici, to ostatné už príde, keď sa budeme všetci snažiť. Je to dôsledná práca na tom, aby naše vína boli pre tých, ktorí ich pijú, nezameniteľné. Aby ste ten skvele zrejúcí Riesling, suchú Pálavu, cuvée zo suda či mohutný Merlot jednoducho dokázali spoznať, že je od nás, zo Sonberku. A ešte niečo! Náš Roman by chcel, aby sa v našich vinohradoch objavil pestroň vlkovcový.

V čom je vaše vinárstvo výnimočné a v čom posúva moravské a české vinárstvo dopredu?

Sonberk sa stal miestom, ktoré ponúka najrôznejšie zážitky spojené s kultúrou a vínom, prináša radosť, inšpiráciu, odpočinok a utužuje priateľstva. A také miesta dnešný svet jednoducho potrebuje. A sme na titulke Decanteru!

Aké je vaše obľúbené víno?

Riesling! Keď už je trochu nazralý, spája vôňu citrusov, včelích plástov, medu a môže mať aj náznaky petroleja, jeho kyselina, šťavnatosť, prípadne mineralita a slanosť ma proste neprestanú nikdy baviť.

 

Vinářství Sonberk_vinárstvo Sonberk_hrozno

 

Text a foto: Vinárstvo Sonberk
Viac na: www.sonberk.cz