Ľan bol kedysi bohato zastúpený na našich poliach, no takmer úplne z nich zmizol. Na modro kvitnúca plodina je pritom mnohonásobne využiteľná, je zdrojom vitamínov, bielkovín i vláknin a v našich končinách má prirodzené prostredie na pestovanie. Keď začali manželia Antalovci vnikať do tajomstva ľanu, uvedomili si, aký poklad nevyužívame. Naplno sa pustili do jeho spracovávania. Ľanové semiačko sa dá zhodnotiť vo forme kvalitného prirodzeného oleja plného omega 3 mastných kyselín, ale i ľanovej múky i ľanových proteínov. Tomáš Antal tvrdí, že ľanové semienka sú skvelou potravinou, ktoré vieme hravo vypestovať aj na Slovensku.

 

Chutnô_ľanový olej do šalátu

 

Vrhli ste do spracovania ľanu všetku energiu. Čím vás ľan očaril?

Celé sa to začalo tak, že tým, že pracujem na Roľníckom družstve v Cíferi, som riešil s kolektívom rozšírenie osevného postupu a zlepšenie ,,kreditu“ družstva. Aby sme sa nevenovali iba klasickým plodinám a zároveň, aby sme sa podieľali na riešení problému so slovenskými potravinami. No a to už prišla na rad aj debata s mojou manželkou Petrou, ktorá vie, aká je dôležitá zdravá výživa. Študovaním vhodných plodín do našich pôdno-klimatických podmienok sme narazili špeciálne na ľan olejný. Keď sme sa do toho ponorili detailnejšie, zistili sme, že to bola jedna z prvých zdrojov potravy ľudstva a ešte k tomu so vzácnym zložením tukov. A áno, potom sme do toho už vložili všetku svoju energiu a začali sme riešiť podnikateľský plán, prieskum trhu, prieskum možných konkurenčných výrobcov. Prišli sme na družstvo s myšlienkou, že na nich bude pestovanie ľanu a my by sme chceli finalizáciu riešiť prostredníctvom novej firmy a prispôsobili tomu marketing. A tak vzniklo CHUTNÔ.

Ste vyštudovaní poľnohospodári. Máte pod kontrolou aj pestovanie ľanu?

Tým, že sme obaja študovali na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite, máme blízko k poľnohospodárstvu. Kombinácia s tým, že sme chceli založiť si vlastnú firmu, nás tak nejako nasmerovala k tomu venovať sa poľnohospodárstvu a popri tom si začať budovať vlastnú budúcnosť. Ako mechanizátor na družstve mám pestovanie ľanu na pozemkoch družstva absolútne pod kontrolou, od nákupu osiva až po zber. Čistenie semien a ich spracovanie zabezpečujeme už cez Chutnô.

Kedysi rozšírená technická plodina zmizla z našich polí. Prečo je čas sa k nej vrátiť?

Ľan bol kedysi pestovaný ako technická plodina, uprednostňoval sa ľan priadny a využívala sa stonka, z ktorej sa získavali vlákna pre textilný priemysel. No priemyselná revolúcia a nahradzovanie ľanu lacnejšími výrobkami z bavlny a umelých vlákien ho dostala do úzadia, až sa prakticky prestal pestovať pre tento účel, minimálne na Slovensku a v Čechách. Semienka ľanu boli skôr druhotnou surovinou. Šľachtením sa nám však podarilo zvýšiť úrodu semien a najmä upraviť zloženie tukov v tejto olejnine. Súčasný životný štýl si však vyžaduje určitú úpravu stravovania a preto si myslíme, že ľan môže byť skvelým zdrojom prirodzených a pre telo potrebných látok, ktoré v bežnej strave už značne absentujú. Je známe, že optimálny pomer mastných kyselín Omega 3 a Omega 6 v našej strave by mal byť 1:4. Je však bežné, že pomer mastných kyselín je v súčasnosti 1:10. Ľanové semienka sú preto skvelou potravinou, ktorá nám môže pomôcť tento pomer dostať do normálu. A ešte lepšie je, že si ju vieme doma dopestovať a nemusíme tak zaťažovať naše životné prostredie emisiami z dovozu, či už ľanu, iných semienok, ktoré majú obsah Omega 3 alebo rýb, ktoré už tiež nie sú zárukou kvalitnej potraviny z mora.

 

Chutnô_zakvitnutý ľan

 

Koľkonásobné využitie má ľanové semiačko a do akej podoby ho spracovávate?

Jednou z našich priorít bolo spracovať z ľanu v podstate všetko a využiť tak potenciál ľanového semienka naplno. Lisujeme ľanový olej výlučne za studena pre zachovanie jeho maximálneho obsahu živín a využívame aj výlisky na výrobu múky a proteínu. Jedným z našich výrobkov sú aj ľanové semienka v podstate bez úpravy. Je ich možné použiť ako doplnok stravy, do šalátov, dresingov, na nátierky, pečenie, kaše, smoothie nápoje.Ľanové semienka majú z nutričného hľadiska približne 40 % oleja a 25 % bielkovín.

V čom je pestovanie a zber ľanu špecifické?

V marci 2019 nám Roľnícke družstvo v Cíferi zasialo prvé semienka ľanu olejného o výmere 12 hektárov v oblasti medzi Cíferom a Trnavou. Zasiata bola odroda LIBRA pôvodne vyšľachtená v Holandsku. Po skúsenostiach už vieme, že ľan olejný je v podstate nenáročná plodina a ak je dostatočné množstvo zrážok v rannej fáze jeho vzchádzania, tak počas vegetácie nevyžaduje v podstate žiadne špeciálne znalosti. Škodcovia a choroby si asi budú musieť zvykať na túto plodinu, keďže sme sa v podstate nedopátrali, kedy naposledy tu mohol byť ľan pestovaný. Kameňom úrazu je jeho zber. Stonky ľanu sú v podstate ľanové vlákna ako ich poznáme a nie je možné ich bez kvalitnej kosy odrezať a dostať do kombajnu.
Ľan zbierame, keď semená v tobolkách hrkajú a majú vlhkosť pod 8 %. V našich podmienkach zbierame ľan olejný na konci júla a jeho úroda sa pohybuje na úrovni 1,5 tony z hektára. Zo zberom je najvhodnejšie začať okolo obeda, keď zmizne rosa. Dôležite je tiež ľan po zbere, keďže v tomto období sú u nás teploty už bežne na úrovni 35 stupňov, rýchlo schladiť, aby nám nezhorkol. A ešte jedna zaujímavosť. Ľan kvitne iba v dopoludňajších hodinách a na obed kvety odpadnú. Preto je dobré, keď včielky majú túto plodinu blízko a výrazne tak pomáhajú opeľovaniu.

Ako sa následne spracovávajú ľanové zrnká?

Čistenie je jedna z najdôležitejších operácií pre získanie kvalitného ľanového semienka. Má významný vplyv na výrobu nášho ľanového oleja, ľanovej múky a proteínu. Veľký dôraz kladieme na schladenie, oddelenie poškodených ľanových semienok, ktoré rýchlo oxidujú a zhorknú.

 

Chutnô_slovensky lanovy olej

 

Koľko ton ľanu spracujete a aké objemy surovín z neho získate?

Aktuálne spracovávame približne 800 kg ľanových semienok lisovaním mesačne. Ďalších približne 200 kg mesačne expedujeme v celosti v drobných baleniach. Z 800 kg získame 280 kg oleja, čo predstavuje 1200 fľašiek o objeme 250 ml a zvyšok je použitý na výrobu múky alebo proteínu. Pomer sa mení, lebo výrobu prispôsobujeme objednávkam.

Aké je požitie ľanového oleja v domácnosti a v kuchyni?

Ľanový olej je vhodný do studenej kuchyne, nie je vhodný na varenie. Je tiež vhodný na pravidelné užívanie, na dresingy, do detských príkrmov, pre vegánov, aj vegetariánov. Tiež sa osvedčil na vonkajšie použitie, kožné problémy - ekzémy, akné, suchá pokožka i na suché a poškodené vlasy. V prípade, že sa niekomu nepodarí ľanový olej minúť pre jeho kratšiu dobu minimálne trvanlivosti, je to skvelý olej na ochranu drevených povrchov, či už v exteriéri, alebo aj v interiéri.

 

Cbutnô_ľanový olej do šalátu_semienka

 

Kde sa dajú vaše ľanové produkty kúpiť?

V sieti krátkych obchodných reťazcov Farmfoods. V dvanástich obchodoch so zdravou výživou, ktoré zásobujeme priamym spôsobom. Nedávno sa nám podarilo nadviazať spoluprácu s veľkoobchodným odberateľom BIOHOUSE, prostredníctvom ktorého sa naše produkty objavili v ďalších pätnástich predajniach. Začiatkom roka sme oslovili aj spoločnosť LIDL, s ktorou hľadáme riešenie na podporu našich výrobkov. No a samozrejme máme vlastný e-shop, kde si viete kúpiť to najčerstvejšie čo ponúkame.

Láka vás okrem ľanu aj iná plodina?

V tomto nemáme zatiaľ celkom jasno. Vieme ale, že v budúcnosti budeme stáť aj pred touto otázkou. Teraz sa skôr venujeme uplatneniu ľanového oleja, keďže jeho využitie nie je iba vo výžive ľudí. Používa sa aj pri výžive zvierat, vo farmaceutickom, aj chemickom priemysle. Keď vyčerpáme všetky reálne možnosti jeho využitia, budeme riešiť rozšírenie výroby.

 

 Chutnô_výroba ľanového oleja

 

Zdravotné účinky ľanového oleja

• POSILŇUJE IMUNITU A CELKOVÉ ZDRAVIE
Výnimočnosť ľanu spočíva v jeho bohatom zložení. Vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín podporuje zdravie srdca, ciev i nervovej sústavy a prispieva k zníženiu vysokého krvného tlaku. Kyselina alfa-linolénová zase pozitívne vplýva na hladinu zlého cholesterolu a je šikovným pomocníkom pri nedostatku energie a vitality.
Ľanový olej lisovaný za studena je prirodzene antialergický, má antioxidačné, antitrombotické a protizápalové účinky. V niektorých prípadoch môže byť užitočný pri liečbe autoimúnnych ochorení.

• PROSPIEVA TRÁVENIU

Vďaka vláknine sa na ľanový olej môžete spoľahnúť aj pri ťažkostiach s trávením. Priaznivo pôsobí na probiotickú mikroflóru čreva. Pri potrebe detoxikácie organizmu ho možno použiť ako jemné prírodné preháňadlo. Známa je aj jeho schopnosť zrýchľovať metabolizmus, čo ho robí obľúbeným doplnkom pri snahe o redukciu váhy.

• ZLEPŠUJE VZHĽAD VLASOV, NECHTOV A POKOŽKY

Okrem vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B6) majú v ľanovom oleji svoje zastúpenie aj vitamíny C a E. Ich prítomnosť tu spolu so zinkom a lignanmi ocenia najmä dámy. Ide totiž o prvky, ktoré priamo súvisia so zdravím pokožky. Súčasne s omega-3 mastnými kyselinami ovplyvňujú pevnosť vlasov aj nechtov, a kvalitu pleti.
Lignany sú látky podobné ženskému hormónu estrogénu. Podporujú regeneráciu buniek a spomaľujú ich starnutie. Svoj podiel na protivráskovom účinku ľanového oleja má jeho schopnosť zvyšovať produkciu kolagénu v pokožke.

Text: BK
Foto: Chutnô
Viac na: chutno.sk