Cvikla, zelenina, ktorá má jedinečnú farbu, špecifickú zemitú chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok. O možnostiach spracovania cvikle, jej využití v kuchyni i menej tradičných receptoch sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

 

cvikla salat polieva vyziva zdravie vitaminy 5

 

Možno si spomínate na zvláštne spracovanie cvikle v školských jedálňach pred niekoľkými desiatkami rokov. Na túto formu receptu žiaľ cvikla trochu doplatila, a trvalo ďalších pár rokov, kým si znovu našla miesto na našich stoloch. A to je dobrá správa, pretože cvikla obsahuje celý rad vitamínov a minerálnych látok. Z tých najdôležitejších spomenieme vitamín B, C, minerály horčík, vápnik, zinok, draslík, kyselinu listovú, karotén, antioxidanty a stopové prvky.

Pozitívne účinky

Cvikla pomáha pri detoxikácii a očiste organizmu, napomáha vylučovaniu škodlivých látok, je prospešná pre kardiovaskulárny systém, znižuje hladinu zlého cholesterolu, posilňuje kosti a je vhodná na zlepšenie trávenia a úpravu problémov tráviaceho traktu. Niektoré zdroje hovoria o tom, že surová cviklová šťava je dobrá ako prevencia pred vznikom onkologických ochorení, ale aj ako podporný prostriedok pri liečbe a rekonvalescencii týchto chorôb.

 

cvikla 1

 

Konzumácia cvikle však nie je vhodná pre všetkých

Cvikla obsahuje vysoký podiel kyseliny šťaveľovej. Preto by pri jej konzumácii mali byť opatrní ľudia s obličkovými kameňmi, osoby s problémami s pečeňou a citlivým žalúdkom. Opatrní by taktiež mali byť diabetici, kvôli vyššej hladine cukru v plodoch cvikly. Tehotné ženy by mali konzumovať cviklu až po porade s lekárom. Vo všeobecnosti sa odporúča konzumácia maximálne 100 ml čerstvej šťavy a 200 gramov cvikly denne.

 

cvikla 1

 

Využitie v kuchyni

Sterilizovanú cviklu sme už spomínali v úvode článku. Pokiaľ nemáte fóbiu zo školských jedálni, dobre dochutená sterilizovaná cvikla s kúskom chrenu, štipkou feniklu je skvostným doplnkom k hlavnému menu z mäsa i zeleniny.

Veľmi lahodnú chuť má cvikla pečená. Najjednoduchšia je jej príprava v alobale s kúskami cesnaku nakrájaná na mesiačiky. Kúsky cvikle sa môžu servírovať ako samostatná príloha alebo ako príloha v kombinácií s tekvicou hokaido a zemiakmi posypaná bylinkami.

 

cvikla salat polieva vyziva zdravie vitaminy 2

 

Uvarená cvikla je základom na jej ďalšie využitie v nátierkach, šalátoch, polievkach a podobne. Vďaka krásnej farbe a vyššiemu obsahu cukru sa používa aj pri príprave dezertov.

 

cvikla salat polieva vyziva zdravie vitaminy 2

 

Recept na slano

Veľmi jednoduchým receptom na chutný a ľahký obed alebo večeru je zapekaná cvikla s kozím syrom alebo fetou. Menej ako centimetrové plátky cvikly spolu s korením, soľou, cesnakom a bylinkami, pokvapkané olejom dáme na 200°C piecť do rúry. Cviklu zabalíme do alobalu a vložíme do keramickej misy, aby nevytekala šťava. Po hodine pečenia vložíme kúsky kozieho syra a zapekáme ďalších 10 minút. Ak preferujete fetu alebo syr na studeno, na kúsky ľadového šalátu rozložte upečenú cviklu, poukladajte kocky syra a dochuťte vlašskými orechami a ľanovými semiačkami.

 

cvikla salat polieva vyziva zdravie vitaminy 7

 

Recept na sladko

Ku klasickému muffinovému cestu pozostávajúcemu z 250 g hladkej múky, 100 g cukru (podľa chuti viac alebo menej), polovici balíčku prášku do pečiva, 3 vajíčok, 1 dcl oleja a štipke soli po vymiešaní pridáme 200 gramov nastrúhanej a uvarenej cvikle s kelímkom kyslej smotany. Vmiešame do cesta a pečieme vo forme alebo košíčkoch približne 30 minút pri teplote 180°C. Upečené muffiny je možné dochutiť šlahačkou, vanilkovým alebo smotanovým krémom.

Pripravila Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Gaštanové inšpirácie

gastany 1