V slovenských domácnostiach sa zdobia vianočné stromčeky pár dní pred Štedrým dňom alebo dopoludnia 24. decembra. V mnohých európskych a svetových metropolách však stromčeky zdobia ulice a námestia už od začiatku adventu. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich.

 

stromček úvod

 

Vilnius, LITVA

Tento rok je stromček v hlavnom meste Litvy Vilniuse označovaný za jeden z najkrajších v Európe. Nejde o typický živý ihličnatý strom, ale stromček vyrobený zo špeciálnej kovovej konštrukcie. Tá siaha do výšky 27 metrov a stvárňuje šachovú figúrku kráľovnej, ktorá bola nájdená pri archeologických vykopávkach v roku 2007. Návštevníci sa môžu prechádzať aj vo vnútri "stromčeka" a vychutnať si pohľad na neho z vrchu popri lete balónom alebo zo špeciálneho baru nad námestím.

 

stromček vilnius

 

Rio de Janeiro, BRAZÍLIA

Unikátny plávajúci vianočný strom majú v brazílskom Rio de Janeiro. V lagúne Rodrigo de Freitas sa už piaty rok stavia stavia na člne vianočný strom, ktorý je osvetlený, a teraz pozor, viac ako tromi miliónmi svetielok. Okrem toho, že strom je slávny prostredníctvom internetu a sociálnych sietí, tak osobne sa naň príde ročne pozrieť až 200 tisíc návštevníkov.

 

stromček rio

 

Rím, VATIKÁN

Vianočný strom vo Vatikáne má svoj príbeh. Privezený bol z lesov v severnom Taliansku, ktoré boli postihnuté a zničené krupobitím a búrkami v novembri minulého roku. Vianočnú atmosféru popri stromčeku dotvára drevený betlehem s postavami v životnej veľkosti, a ktorý je vytvorený výlučne z dreva z provincie Trento, ktorá bola zasiahnutá živlom.

 

stromček vatikán

 

Tokio, JAPONSKO

Napriek tomu, že v Japonsku sa Vianoce oficiálne neoslavujú, nič nebráni majiteľom a prevádzkovateľom obchodných centier a rôznych atrakcií vyzdobiť krásne vianočné stromy. Jeden z nich stojí v tokijskom Disneylande. Žiariace svetielka, vianočná hudba a špeciálne projekcie dotvárajú rozprávkovú atmosféru v Disney kráľovstve.

 

stromček tokio

 

Taipei, TAIWAN

Jeden z najkrajších vianočných stromčekov vo svete sa paradoxne nachádza v ďalšej ázijskej krajine, v ktorej sa Vianoce neuznávajú ako oficiálny štátny sviatok, v Taiwane. Okrem pompézneho vianočného stromu je na námestí Citizen Square tisícimi LED svetielkami osvetlené celé okolie, čo vytvára naozaj výnimočnú atmosféru.

 

stromček taipei

 

Bratislava, SLOVENSKO

A aby sme nevynechali naše hlavné mesto, tak stromček na Hlavnom námestí je slávnostne rozsvietený od 22. novembra. Strom pochádza z bratislavskej Rače, má 25 rokov a 14 metrov. Neoddeliteľnou súčasťou vianočnej atmosféry sú trhy, ktoré sú tento rok novo usporiadané, zamerané na gastronomickú kvalitu a ekológiu. Ak ste ešte na trhoch neboli, poponáhľajte sa, otvorené sú len do nedele 22. 12. 2019

Text: Petra Adamcová