S kávou sa budí, žije i zaspáva. Peter Szabó už viac ako desať rokov neúnavne hľadá v káve jedinečnosť a dokonalú chuť. Slovenským kávičkárom prináša tie najlepšie kávy od farmárov z celého sveta. Stavil na kvalitu a čerstvosť. Zakladateľ pražiarne a eshopu COFFEEIN.SK tvrdí, že káva v ich ponuke prechádza niekoľkostupňovým prísnym výberom a cez sito prejde len taká, za ktorými si stojí na sto percent.

 

 peter szabó_coffeein.sk_pražiareň kávy

 

Kedy vám napadlo, že svoj profesionálny život spojíte s kávou?

Prvotný nápad začať pracovať s kávou prišiel počas masírovania. Som vyštudovaný masér a túto profesiu som od ukončenia strednej školy aktívne vykonával. Pri dlhých – hodinových či dvojhodinových – masážach má človek obrovské množstvo času na rozmýšľanie. Musím povedať, že masírovanie ma veľmi bavilo a aj dnes ma baví, avšak predstava, že sa ním budem živiť do konca života, ma desila. Preto som začal rozmýšľať nad tým, čomu inému by som sa mohol venovať a ako by som čas vedel využiť čo najefektívnejšie. Začal som špekulovať nad eshopom s čajom a potom som náhodne objavil inzerát, že jedna kaviareň je na odstúpenie. Predstavil som si sám seba ako majiteľa kaviarne a tá predstava sa mi veľmi zapáčila. Myšlienka mať vlastnú kaviareň ma úplne posadla.

Išiel som teda na obhliadku priestorov kaviarne a s majiteľom som sa dlhšie rozprával o tom, ako to všetko funguje, prečo kaviareň vlastne odstupuje a podobne. Pri rozprávaní mi spravil espresso, bavili sme sa o značke kávy, kávovaru, ale veľa mi toho povedať nevedel. Pamätám si len to, že stroj mal od dodávateľa talianskej kávy. Rozhovor ma v každom prípade posunul a uvedomil som si, že na prevádzkovanie kaviarne nemám skúsenosti a ani financie.

Kam ste sa posunuli po tejto skúsenosti?

Káva mi veľmi učarovala a preto som sa rozhodol, že si otvorím e-shop s kávou. Všetky moje usporené prostriedky išli do výroby eshopu a následne aj do nákupu praženej kávy. Moje portfólio tvorili veľké talianske kávové značky. Sklad som mal v jednej malej izbe u svokry, ktorá sa inak nevyužívala. Eshop som oficiálne otvoril 15. júla 2011 a do konca toho roka som predal len niečo vyše 50 kilogramov kávy. Bolo to veľmi ťažké a napredoval som strašne pomaly. Do reklám som tlačil veľa peňazí, aby som následne zistil, že moje drahé eshopové riešenie je nefunkčné, eshop pravidelne padá, seká a je de facto nepoužiteľný. Musel som teda vytvoriť nové eshopové riešenie, na ktorom fungujeme až do dnešných dní.

Predaje boli naďalej mizerné a ľudia si dané značkové kávy vedeli v klasických reťazcoch kúpiť za lepšie ceny. Pre zákazníka som vlastne neprinášal žiadnu pridanú hodnotu. Tieto značkové kávy sú vlastne anonymné a ich jediný predajný argument je cena a tradícia. Preto som sa rozhodol, že do ponuky zaradím ‚plantážne kávy‘. Áno, dnes je to už smiešne, ale vtedy sa tento termín používal asi tak, ako dnes výberová káva. Našiel som si jednu českú pražiareň a začal som od nich kupovať kilogramové balenia jednodruhových káv. Tie som potom v izbičke rozvažoval na kuchynskej váhe a ‚sáčkoval‘ ako našu značku Coffeein. Keď si na tie zrná spomeniem dnes, tak sa len smejem. Boli extrémne prepálené a ja som bol fascinovaný tým, ako pekne sa ligocú. Podnikateľsky mi to pomohlo, pretože približne v lete 2012 sa moje predaje mierne pohli. Videl som, čo zaujíma slovenského zákazníka a čo kupuje. Poznal som pôvod káv a aj nejaký jednoduchý chuťový profil, čo v tej dobe postačovalo.

V roku 2013 ma oslovila mama baby, ktorá mi do dnešných dní spravuje PPC kampane. Povedala, že v Nitre otvára malú predajňu a chcela tam mať našu kávu. Napokon z toho bola naša prvá kamenná predajňa a celkom sa jej začalo dariť. V roku 2014 sme potom s danou pani zainvestovali, vzali sme väčší priestor a v Nitre sme otvorili COFFEEIN obchodík. Sem som si kúpil aj malú 500-gramovú pražičku kávy, na ktorej som začal skúšať pražiť. V tých časoch som bol stále aj masér, takže doobeda som išiel z Bratislavy do Nitry, kde som pražil, aby som poobede masíroval v Bratislave. Praženie kávy ma veľmi bavilo a tešilo ma, že množstvo zákazníkov sa pri mne pristavovalo počas samotného procesu praženia. Videl som, ako ich to zaujíma a chceli si kúpiť presne tú kávu, ktorú som práve upražil.

Na konci roka 2014 potom prišlo veľké rozhodnutie otvoriť si pražiareň. Ako miesto som zvolil Šahy, teda moje rodné mesto. Oslovil som bratranca, či by do toho nešiel so mnou a súhlasil. Dal som mu moju malú pražičku, kopec kávy a odovzdal som mu nejaké to know-how. Následne začal proces jeho učenia sa v garáži. V apríli 2015 sme už otvorili COFFEEIN Šahy, našu vlastnú pražiareň kávy. To som ešte aj masíroval, takže som lietal hore dole medzi Bratislavou a Šahami. Salón sme napokon v roku 2016 zatvorili a so ženou sme sa presťahovali do Šiah a odvtedy sa naplno venujeme už len káve.

 

peter szabó_coffeein.sk_pražiareň kávy_tím

 

V čom je koncept pražiarne COFFEEIN jedinečný?

V podstate vo všetkom :-). Sme jedinečná rodinná firma, ktorá pozostáva z rodiny a kamarátov. Okrem toho máme jedinečný štýl praženia kávy, náš vlastný rukopis, ktorý sme vyvíjali a zdokonaľovali celé roky. Naše tmavé praženie káv, ktoré je najpredávanejšie, je vyladené tak, aby vyzdvihovalo telo kávy, ale zároveň v nej uchováva aj štipku acidity, teda skutočnej chuti kávy. Ako isto viete, tak káva je ovocie a nechceme zabiť jej skutočnú chuť tým, že ju prepražíme/spálime.

Zároveň sme jedineční aj ponukou káv, ktorú máme. Máme stálu ponuku káv z väčších fariem a následne máme každý mesiac 2-3 novinky od drobných farmárov, takzvané micro-loty. Náš zákazník teda ročne môže ochutnať vyše 50 rôznych druhov káv. Ročne píšem preto, pretože káva je sezónna záležitosť a zbery sa konajú v každej krajine počas rôznych období. My pracujeme vždy s aktuálnymi zbermi a hľadáme to najčerstvejšie na trhu.

Budujete si sieť kontaktov s producentmi?

Mojím najväčším poslaním do budúcna je hľadať čo najviac káv, kde vieme mať aj priamy kontakt na farmára. Momentálne máme tri takéto kávy v ponuke. José z Hondurasu má kávovníkovú farmu, ktorá je súčasťou pralesu a založil ju ešte jeho pradedko pred 150 rokmi. Máme aj kávu z Vietnamu od Slováka Mariána Takáča, ktorý sa presťahoval do Vietnamu a pestuje tam kávu. A do tretice spolupracujeme aj so spracovateľskou stanicou z Ugandy, ktorej pomáhame zbierať peniaze na rozšírenie produkcie. Myslím si, že toto je cesta do budúcna. Priamy kontakt farmár – pražiar.

 

peter szabó_coffeein.sk_pražiareň kávy_farmári

 

Prišli ste s konceptom adopcie kávovníka. Ako funguje?

Projekt adopcia kávovníka vznikol preto, lebo ma neskutočne nadchla myšlienka, ktorú som rozvíjal už pár mesiacov. S dvoma farmármi z rôznych kútov sveta sa nám podarilo nadviazať naozaj blízku spoluprácu. Ich káva a príbeh nás nadchol až natoľko, že sme sa dohodli na odkúpení značnej časti ich úrody ešte pred zbermi. Oni nám za to vyčlenili časť ich fariem a nazvali "COFFEEIN Slovensko". Úroda z týchto častí bude naša. Takže máme jeden micro-lot vo Vietname a jeden v Hondurase.

Čo to znamená v praxi?

Už pred zbermi zaplatíme za úrodu, takže farmár si nemusí brať pôžičku, alebo sa inak zadlžiť, aby vedel dobre a férovo vyplatiť svojich zberačov a iných zamestnancov pracujúcich na farme. Farmár má už dopredu istotu, že predal značnú časť úrody, čo je vo svete kávy obrovské plus. Toto je veľká výhra pre farmára a všetkých ľudí, ktorí kávu zbierajú, spracujú a balia.
Zákazník tým, že si adoptuje jeden kávovník, si predkúpi 2 kilogramy kávy na ročník 2021/2022 (obe kávy dorazia v júni 2022). Nákupom taktiež získa certifikát, že je vlastníkom kávovníka v danej krajine. A to najlepšie na koniec: z fariem bude pravidelne dostávať video a foto report. Ako sa kávovníkom darí, čo sa na farme práve deje, ako tam ľudia žijú a aké problémy ich trápia. Chceme im priblížiť život na kávovníkovej farme a ukázať, že za každou šálkou kávy je obrovská drina.

Špecializujete sa len na výberovú kávu?

Áno. Čerstvo pražená zrnková káva výberovej kvality je to jediný s čím robíme.

Podľa čoho si má v ponuke zákazník vybrať vo vašej ponuke, ak nemá veľké skúsenosti?

Pre menej skúsených kávičkárov som spísal na e-shope poradcu ako si správne vybrať kávu. Tam nájde každý odpoveď. Okrem toho si môžu ľudia vybrať aj podľa preferovanej metódy prípravy, alebo chute, ktorú hľadajú v káve.

 

peter szabó_coffeein.sk_pražiareň kávy_pražička

 

Čo okrem kávy ponúkate?

Baristické pomôcky, mlynčeky na kávu, jednoduché alternatívne kávovary a všetko, čo človek potrebuje na prípravu kávy. Dokonca ak niekoho z čitateľov zaujíma kávová tematika hlbšie, tak si môže stiahnuť aj moju knihu cesta kávy úplne zadarmo.

Kto sú vaši zákazníci?

Gro naši zákazníkov tvoria ľudia, ktorí nakupujú z eshopu. Máme zákazníkov aj v radoch firiem a kaviarní. Pre firmy ponúkame veľkoobchodné ceny a samozrejme tú najlepšiu kávu. Pre kaviarne zas ponúkame baristické školenia, personalizovanie kávy a vymýšľanie konceptu kaviarne. Veľmi radi spolupracujeme s novými a odvážnymi projektmi.

Aký bol váš vzťah ku káve pred tým, ako ste sa jej začali naplno venovať?

Pred založením eshopu som kávu vôbec nepil. Začal som až po tom. Aj po otvorení shopu som ešte kávu dlho pil s mliekom. Potom som začal piť espresso čisté a následne som sa začínal prepíjať k svetlejšie praženým kávam a filtrovaným kávam. V dnešných dňoch to vyzerá tak, že si ráno dám filter zo svetlo praženej kávy, potom pár tmavšie pražených espries a potom zas filter zo svetlej kávy. Mám rád všetko a neobedzujem sa len na jednu metódu prípravy, alebo odtieň praženia. Rád objavujem všetky chute, ktoré káva ukrýva.

Dnes ste si už splnili aj sen o vlastnej kaviarni...

V podstate celá moja kávová cesta začala snom otvoriť si kaviareň. Ten sen som si nakoniec uskutočnil v roku 2019, teda o 8 rokov neskôr, kedy sme aj s partnermi otvorili našu prvú kaviareň. Kaviareň sídli na Grosslingovej ulici a okrem kávy tam robíme aj zákusky, jednoduché jedlá a zároveň priestor slúži aj ako náš obchod a miesto na vyzdvihnutie objednávok z e-shopu.

 

peter szabó_coffeein.sk_pražiareň kávy_plantáž

 

 

Text: BK

Foto: coffeein.sk

Viac na: coffeein.sk