Letné mesiace sa v kulinárskom svete nenesú len v znamení gastronomického štandardu, ale spolu s pestrými sezónnymi surovinami sa do popredia dostávajú aj nadčasové grilované špeciality.

pizza taliansko tophoreca 2023 news

Za tradičnou prípravou pizze v podobe, v akej sa objavuje takmer po celom svete, stojí nielen cenný čas, ale k samotnému doladeniu a finálnej realizácii originálnych nápadov prispievajú predovšetkým špičkoví kulinári často s bezhraničnou fantáziou. V súčasnej dobe sa pizza pripravovaná výlučne na grile stala natoľko samozrejmou súčasťou každej grilovacej sezóny, že jej niekdajší charakter vplyvnej novinky postupne zovšednel. Grilovaná pizza sa do povedomia verejnosti však dostala vďaka manželskému páru, ktorý vo svojej reštaurácii stavil na taliansku klasiku v dovtedy nepoznanom prevedení.

Oficiálne tak Johanne Killeen a George Germon vybudovali základný pilier, na ktorom dodnes stavajú mnohé gastronomické podniky. Pizza z grilu si svojich priaznivcov získala neprekvapivo rýchlo, keďže sa vyznačuje svojou významne nenáročnou prípravou a nekonečnou variabilitou pri výbere ingrediencií. Grilovanie na drevenom uhlí navyše dodáva cestu výraznú údenú chuť a mozaika vytvorená na spodnej časti pizze svedčí o dôslednej príprave a chrumkavom výsledku.

Grilovaná pizza sa rovnako stúpajúcim trendom ako tá klasická stala hitom aj v domácnostiach a postupom času začal takisto rapídne narastať počet voľne dostupných receptov spájajúcich neobohrané chute. Pri príprave grilovanej pizze sa tak aj nováčikom, ktorí možno prvýkrát stoja za grilom, stretnú vysnené očakávania s realitou. Použité ingrediencie a dominantné suroviny sú spravidla vyberané podľa individuálnych chutí, avšak obavy nastávajú pri poslednom kroku - servírovaní.

Vzácne sa totiž stáva, že začínajúci grilmajstri dokážu vystihnúť správny pomer ingrediencií v ceste a taktiež najvhodnejší čas, kedy má pizza v jedinom okamihu chrumkavú kôrku, zlatistý nádych a možno ju ľahko oddeliť od roštovej mriežky. Problematické oddeľovanie už hotovej pizze možno vyriešiť okrúhlym kameňom určeným na pečenie pizze, alebo postačí rozdeliť cesto na menšie časti, s ktorými je možné jednoduchšie manipulovať v porovnaní so štandardnou veľkosťou. Nevyhnutnosťou je taktiež veko, ktoré zabezpečí kompletné grilovanie pizze zo všetkých strán.

pizza taliansko tophoreca 2023

[Recept]

Základné pizza cesto (4 - 6 porcií)

Ingrediencie:

*        hladká múka (1 kg)

*        čerstvé droždie (80 g)

*        soľ (2 ČL)

*        štipka kryštálového cukru

*        vlažná voda (150 ml)

 

Postup:

1. Do vlažnej vody pridáme droždie so štipkou cukru, necháme stáť aspoň 15 minút.

2. Samostatne zmiešame všetku múku so soľou a vytvarujeme v zmesi jamku.

3. Podobne ako pri pečení chleba, do jamky vlejeme vodu s droždím a cukrom.

4. Do cesta môžeme pridať podľa chuti aj olivový olej a hmotu dostatočne premiešame.

5. Ideálne pizza cesto sa ľahko odlepuje od podkladu a má hladký povrch.

6. Cesto necháme vykysnúť v závislosti od okolitej teploty minimálne 60 minút.

7. Po vykysnutí je vhodné cesto ešte raz premiesiť a následne rozdeliť podľa preferencií na 4 až 6 samostatných častí.

 

redakčné spracoval: Zuzana Bánska