Čisté priestory hotelov, penziónov, reštaurácií i ostatných gastro prevádzok sú nevyhnutným a jedným z najdôležitejších aspektov, ktorý ovplyvňuje celkový dojem prevádzky a faktor, ktorý klienti významne posudzujú. Udržiavanie priestorov hál, jedální, recepcií, chodieb  i samotných ubytovacích jednotiek v hygienickej i estetickej čistote predstavuje nepretržitú aktivitu.

 

upratovanie uvod

 

Okrem denného upratovania sa po každej väčšej akcii v prevádzke, pred Vianocami, Silvestrom i Veľkou nocou vykonáva detailné čistenie priestorov. Konkrétne čistenie závisí od použitých materiálov v objekte. Najjednoduchšia údržba je pri keramickej dlažbe, plávajúcich podlahách a vinylovej dlážke. Tieto materiály sa ľahko udržiavajú, ale bez kobercov, behúňov alebo huňatých podložiek by pôsobili sterilne a neútulne. Avšak aj koberce, tkané materiály a čalúnené poťahy stoličiek, kresiel i sedacích súprav sa dajú dobre vyčistiť, treba len zvoliť správny spôsob.

Hĺbkové tepovanie

V kobercoch i čalúneniach nábytku sa prirodzene vyskytuje prach, roztoče, mastnota i bežné znečistenia. Práve hĺbkové tepovanie dokáže aplikáciou čistiaceho prostriedku do vnútra tkaniny dané materiály vyčistiť a následne po aplikácii aj tlakom nadbytočnú vlhkosť vysať. Čistené časti sú vlhké, ale nie mokré, a dokážu sa v relatívne rýchlom čase presušiť a znovu využívať. Okrem odstránenia nečistôt a alergénov dokážu eliminovať pachy.  

 

upratovanie hotel

 

Mokré čistenie

Funguje na podobnom princípe ako hĺbkové tepovanie, avšak do kobercov a čalúnení sa pridáva spolu s čistiacim prostriedkom aj voda, ktorá sa následne po vyčistení miesta vysáva späť do zbernej nádoby prístroja. Je šetrnejšia k vlasovým vláknam v materiáloch, môže sa využívať častejšie bez toho, aby došlo k opotrebovaniu často čisteného čalúnenia či kobercov.

 

upratovanie tepovač

Parné čistenie

Iný spôsob údržby a čistenia vyžadujú priestory sáun, bazénov, wellness centier, fitness centier a iných relaxačných a športových zariadení v hoteloch. Na tento účel sa osvedčil parný čistič, ktorý okrem toho, že priestory dôkladne čistí, ich aj dezinfikuje, leští, odstraňuje vodný kameň, spóry a plesne. Jeho využitie je veľmi široké. Svoju úlohu splní v uvedených bazénových, saunových a wellness zónach, ale rovnako sa dá využiť pri upratovaní kuchyne a priestoru na prípravu jedál, v kúpeľniach, toaletách, pri umývaní sklenených plôch, okien, výťahov, zábradlí i držadiel.

 

upratovanie wellness

 

Ak prídete ako klient do hotela, kde sa všetko blýska čistotou a vo vzduchu cítiť sviežosť, okamžite hodnotíte toto zariadenie ako ústretové a priateľské. Pre Vás ako klienta je tak váš pobyt odmenou a pre hoteliérov a gastro prevádzky je to tá najlepšia vizitka.

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay