Túžite zažiť niečo výnimočné? Netradičný gastronomický zážitok ponúka reštaurácia Nox - Dine in the Dark v Singapure. Ochutnáte výnimočné jedlá, ktoré sa konzumujú v absolútnej tme. Vynikajúce tajomné degustačné menu vopred nepoznáte, čo zvyšuje atmosféru príjemného napätia.

 

nox vecera tma singapur jedlo zazitok 4

 

Tak ako vo väčšine reštaurácií v tme, aj tu obsluhujú klientov nevidiaci alebo slabozrakí hostitelia, ktorí sú na túto prácu špeciálne vyškolení. Okrem toho, že sa úlohy obrátia a nevidiaci sa stanú vašimi očami, sa myseľ človek otvorí ďalším vnemom.

Ako celá večera prebieha?

Pred večerou privíta hostí personál, ktorí záujemcov o multizmyslový kulinársky zážitok privedie do stemneného salónika. Tam ich oboznámi s detailami, čo ich počas večere čaká, a tiež hosťom naservíruje predjedlo amuse - bouche. To prebúdza chuťové poháriky a umožní v pološere nahliadnuť do prístupu šéfkuchára a jeho umenia práce v kuchyni. Zatiaľ vidíte na vlastné oči kvalitu jedla, ktoré sa ponúka.

 

nox vecera tma singapur jedlo zazitok 3

 

Po predjedle sú hostia uvedení ku vstupu do hlavnej reštaurácie. Hostí sa ujme čašník, ktorý ich bude obsluhovať a starať sa o nich. Potom prebieha večera. Po vychutnaní si všetkých dvanástich chodov hostia odchádzajú do osvetleného salónika. Vypĺňajú tu formulár o tom, čo sa konzumovalo. Hostia napíšu svoje dojmy, ktoré sú porovnané s reálnymi fotografiami konzumovaných jedál a ich popismi. V osvetlenom bare si potom hostia môžu vychutnať záverečný digestív, kávu či koktejl.

Hlavná myšlienka konceptu reštaurácie hovorí o tom, že jedlo, ktoré sa podáva v tejto reštaurácii nie je komplikované. Prvoradá je chuť, ktorej výnimočnosť spočíva v použití najkvalitnejších surovín a využití techník, ktoré extrahujú najlepšiu chuť daného jedla.

 

nox vecera tma singapur jedlo zazitok 1

 

Zaujímavosťou je, že väčšina ľudí, ktorí vyskúšali večeru alebo obed v tme, hovoria o tom, že bolo nesmierne ťažké identifikovať, čo majú na tanieri, aj keď išlo o bežné a klasické jedlá a chute. Na druhej strane vyzdvihovali oveľa vyššiu senzitivitu na vône.

Šéfkuchár a jeho menu

V tmavej reštaurácii v Singapure pôsobí talentovaný šéfkuchár Shahrom, ktorý sa zamiloval do varenia počas svojej študijnej cesty v Taliansku. Po štúdiu pôsobil v renomovaných reštauráciách akými sú Lolla, Madison Rooms Asia či SELA.

 

nox vecera tma singapur jedlo zazitok 2

 

V reštaurácii NOX - Dine in the Dark pôsobí od roku 2018, a svoju prácu tu miluje. Každý mesiac pripravuje pre hostí dvanásť nových jedál, pričom zdôrazňuje intenzitu chutí, textúry a arómy každého pokrmu a zaisťuje kombináciu príchutí, ktoré sú v kontraste, ale napriek tomu sa navzájom dopĺňajú. Prináša kombináciu prémiových svetových surovín v symbióze s lokálnymi singapurskými potravinami.

Aby jednotlivé chody jedál neboli vopred prezradené, jedálny lístok znie tajomne inšpirujúco:

  • Nebeský pôžitok - je kombináciou rôznych klasík, ktoré sú zdravé a chutné! Zažijete závan chuti v každom súste!
  • Chuť leta - je ľahká a osviežujúca. Je jedinečným prístupom šéfkuchára k umeniu kuchyne spolu s ponúkanou kvalitou jedla.
  • Veľkolepý debut - predstavuje hru s teplotami a chuťami. Chrumkavé, chutné, sladké i slané, perfektný štart pred každým jedlom.
  • Hostina pre mnohé zmysly - zažijete symfóniu dokonalých kombinácií, ponoríte sa do rozmanitej škály chutí, textúr a aromatických vôní, vďaka ktorým budete chcieť viac!
  • Dezert - sladká bodka na záver.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Nox Dine in the Dark