Článkov, reportáži i ankiet ohľadne očkovania či očakávania tretej vlny je veľmi veľa. Mnohí z nás hovoria, že už by chceli počuť alebo čítať o niečom inom. Dnes teda tým, ktorí potrebujú oddych od ťažkých tém prinášame článok o tom, že aj obyčajná ulica v meste môže byť turistickým cieľom. Aj keď o "obyčajnosti" sa asi hovoriť nedá. Skôr o kráse a výnimočnosti.

 

ulice ked je ciel miesto uvod

 

Lombard street, San Francisco, USA

Lombard street v San Franciscu je skutočne jednou z najzaujímavejších ulíc v krajine. Neoficiálne ju nazývajú najkľukatejšia ulica sveta. Pýši sa ôsmymi ostrými zákrutami, ktoré klesajú zo strmého kopca. Pôvodný zámer architektonického poňatia tejto ulice, bolo umožniť autám bezpečný zjazd z kopca. A to naozaj pomalou jazdou, konkrétne je tu pre autá povolená rýchlosť 8 kilometrov za hodinu. Cesta je lemovaná krásnou zeleňou, stromami a kvetmi, ktoré znásobujú estetický vzhľad celého kopca.

 

 

La Rambla, Barcelona, Španielsko

Viac ako jeden kilometer dlhá ulica La Rambla v Barcelone sa vinie od námestia Plaça de Catalunya po pamätník Krištofa Kolumba v Port Vell. Je lemovaná mohutnými stromami, ktoré poskytujú tieň a chládok pred intenzívnym katalánskym slnkom. V strede ulice sa nachádzajú stánky s tradičnými suvenírmi a menšie bary a reštaurácie s vonkajším posedením. Po okrajoch ulice nájdete divadlá, kláštor, miestne trhovisko, bary, kaviarne, obchody i mestské domy. Priamo na chodníku si môžete prezrieť mozaiky Joana Miró. La Rambla má svoju špecifickú atmosféru, ktorá oslovila aj španielskeho básnika Federica Garcia Lorca, ktorý sa vyjadril, že je jedinou ulicou na svete, pri ktorej túži, aby nikdy neskončila.

 

ulice la ramba barcelona spain

 

Abbey Road, Londýn, Veľká Británia

Ulicu situovanú v severnej časti Londýna - Westminster preslávil obal albumu skupiny Beatles, kde sa jej členovia dali odfotiť na prechode pre chodcov. Prechod sa nachádzal priamo pred štúdiom Abbey Road, kde Beatles nahrávali viaceré zo svojich albumov. Dodnes sú tu nahrávacie štúdia spoločnosti EMI. Prechod sa stal turisticky vyhľadávaným miestom, na ktorom sa fanúšikovia kapely fotia a nechávajú tu odkazy a kresby, ktoré mestská samospráva trpezlivo raz do mesiaca čistí.

 

ulice abbey road london beatles

 

Agueda, Portugalsko

Portugalské mestečko Agueda sa dostalo do povedomia verejnosti v roku 2011, kedy domácich i turistov prekvapili autori tejto myšlienky úžasným farebným projektom. Do jednej z ulíc nainštalovali stovky vznášajúcich sa farebných dáždnikov. Projekt sa stretol s obrovským pozitívnym ohlasom a koná sa už pravidelne každý rok, zväčša počas mesiaca júl.

 

ulica agueda portugal umbrella

 

Ginza, Tokio, Japonsko

Tokijská štvrť Ginza bola v roku 1872 zničená požiarom a počas druhej svetovej vojny zbombardovaná. Dnes je zmesou oslepujúcich a pulzujúcich farieb a futuristickej atmosféry. Sídlia tu renomované módne značky, hotely i reštaurácie. Je tiež domovom mestskej divadelnej štvrti Kabuki, ktorá tu pravidelne organizuje pouličné predstavenia tanca i divadla. Medzi fotografmi vyhľadávané miesto patrí pohľad ponad stanicu Ginza na ulicu Chuo, ktorá je hlavnou tepnou celej štvrti. Nachádza sa tu množstvo dopravných značení ciest, chodníkov i prechodov pre chodcov, čo vytvára nádherné obrazy.

 

ulice ginza tokio japonsko

 

Khao San Road, Bangkok, Thajsko

Ak na cestách po Thajsku navštívite jeho hlavné mesto, ulica Khao San je zvlášť pre batôžkarov a samostatných cestovateľov povinnou zástavkou. Ulica nie je krásna, ani sa na nej nenachádzajú významné pamiatky, je skôr centrom diania voľnomyšlienkarskych turistov, ktorí tu nájdu lacné hostelové ubytovanie, reštaurácie, bary, ale aj cestovné kancelárie, salóny s možnosťou oddychu pre mužov a ženy, tetovacie štúdia a stánky so suvenírmi. Hovorí sa, že ak chcete zažiť alebo kúpiť si niečo špeciálne či netradičné, tak na Khao San Road vám splnia akékoľvek prianie.

 

ulice khao san road bangkok

 

Ale aj u nás máme krásne uličky, ktoré vyhľadávajú turisti z celého sveta. Pýchou Českej republiky je legendárna Zlatá ulička v Prahe, na Slovensku je zase vyhľadávanou Ružová ulica v Banskej Štiavnici.

Pripravila: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Japonské jedlá milujú konzumenti po celom svete

japonska kuchyna tradicie jedla sukiyaki 5