Kristina Sandorova mladá a úspešná profesionálka, ktorá pracovala vo viacerých renomovaných (aj novootvorených) hoteloch, ale aj gastronomických prevádzkach na rôznych miestach sveta. Okrem prác v bežnej prevádzke hotelov sa vypracovala aj do top manažmentu niektorých z nich.

 

kristina hotelierka sandorova uvodFoto: Kristina

O tom, aká bola jej cesta z malého mesta na Slovensku do top hotelov a gastro prevádzok v Nemecku, Rakúsku, Austrálii, Qatare, ale aj vo viacerých karibských ostrovných krajinách, sa dočítate v našom rozhovore.

Priblíž nám prosím, ako sa začal tvoj "hotelový" príbeh, boli hotely pre teba láskou na prvý pohľad?

V prvom rade veľmi pekne ďakujem za tvoje pozvanie na tento virtuálny “rozhovor”. Od malička nás rodičia brávali na cesty po celej Európe a videla som veľa hotelov, ale láska na prvý pohľad to nebola. Vždy som chcela ísť študovať módne návrhárstvo, ale skončila som na Hotelovej akadémii v Piešťanoch, ktorá mi v začiatočných rokoch umožnila veľa cestovať a praxovať po celej Európe. To sa mi veľmi zapáčilo. Každé prázdniny som chodila pracovať do zahraničia, cestovala som popri tom a vzdelávala sa v jazykoch. A takto to všetko začalo.

Ak to nie je profesionálne tajomstvo, môžeš nám povedať, v ktorých hoteloch a na akých pozíciách si pôsobila?

Začínala som úplne od spodných pozícii. Prešla som si cez kuchyňu, robila som chyžnú, rezervácie, servírku, barmanku, recepčnú, asistentku riaditeľa, manažérku obchodu a skončila som na pozícii generálnej manažérky hotela. Pracovala som pre hotely Margaritaville, Marriott, Kempinski Hotel a boutique hotel South Point Hotel.

 

kristina hotelierka south point antigua boutique hotel

Foto: South Point Boutique Hotel Antigua

Je ťažšie presadiť sa ako žena v top manažmente hotela?

Nie aj áno. Ale verím v to, že v top manažmente hotela sa pozerá už na skúsenosti človeka a nie na pohlavie ako také. Keď už niekto v top manažmente pôsobí, očakáva sa, že si prešiel viacerými pozíciami v hotelovej sfére, má dostatok skúseností, otvorenú myseľ, odvahu presadiť sa a ustáť si danú pozíciu. Ale je pravda, že som sa stretla aj s opakom. Žena v biznise je oveľa viac testovaná a musí preukázať oveľa viac skúseností, aby sa presadila. Mne to ale nikdy nevadilo, skôr som to brala ako výzvu, a určite ma to posúvalo vpred a pribudlo mi viac skúseností.

Poznám ťa ako usmiatu, pozitívnu a veľmi milú dámu. Ako si dokážeš získať autoritu, a ako ťa vnímali a vnímajú v krajinách, kde má žena trochu iné postavenie ako muži, myslím napríklad v Qatare?

Áno, tak ma vidí veľa ľudí, a ja som za to veľmi vďačná. Viem byť však aj prísna a ustáť si svoju pozíciu. Je to najmä o rešpekte ľudí medzi sebou, mať rovnaký cieľ, a tiež je to o vzájomnej dôvere. A potom už je to ľahké. Pracovná skúsenosť v Qatare, kde som začínala s eventami a po mesiaci som dostala pozíciu asistentky riaditeľa bola jedna z mojich najlepších skúseností v živote. Mali sme úžasný tím poskladaný z ľudí z celého sveta. A aj keď prevažovali kolegovia z arabských krajín, všetci sme sa navzájom rešpektovali a uznávali rôzne názory. Keď som odchádzala do Qataru, všetci naokolo vedeli o mýte ženy v arabskej kultúre. Obávali sa, že tam budem považovaná za menejcennú alebo utláčanú. Úprimne to bolo ale úplne naopak. Nikdy som sa nestretla s neúctou, hrubosťou alebo násilím. Muži boli veľmi ohľaduplní a gentlemani. Taká je moja skúsenosť.

 

kristina hotelierka hotel kempinski residences suites doha

Foto: Hotel Kempinski Residence and Suites Doha, Qatar

Čo je alebo bolo pre teba ako profesionálku v oblasti hotelierstva pri tvojej práci najťažšie?

Asi ako každý hotelier by na túto otázku odpovedal to isté. Najťažšia je práca s ľuďmi. Keď sa dostanete do top manažmentu, veľmi rýchlo zistíte, o čom to je. Musíte mať vedľa seba silný, pozitívny, úspešný a kreatívny tím. Keď máte vybudovaný úspešný tím, odzrkadlí sa to aj na vašej práci a výsledkoch. Myslím si, že to je základ. Pre mňa bolo najväčšou výzvou pôsobenie v Antigua, kde som mala pod sebou 55 členný tím ľudí, a mnohí z týchto ľudí nikdy nevycestovali zo svojej krajiny, a nemali predstavu a vedomosť o tom, ako by to v hotelierstve malo fungovať. Tak si viete predstaviť, ako sme začínali... Bola som "mama", učiteľka aj psychologička v jednom. V Antigua som sa stretla aj s profesionálnymi výzvami, keď som mala na starosť marketing, obchod, financie a popritom bolo potrebné riadiť celý hotel. Som veľmi vďačná za túto skúsenosť, ale poviem vám, že som sa trošku zapotila :-)

Vieš sa odosobniť od hodnotenia a riešenia problémov hotelov pri tvojich súkromných cestách?

Áno viem, lebo už viem, čo všetko sa môže diať v zákulisí hotela - "behind the scenes". Ale tiež som sa to musela naučiť a vychutnávať si súkromné cesty bez kritiky. Milujem cestovanie a spoznávanie nových hotelov. Naučila som sa porozumieť tomu, že neexistujú problémy, lebo na každý problém sa nájde riešenie, a sú to iba skúsenosti, ktoré nás posúvajú ďalej, a sú tými malými čiastkami "hry" puzzle, ktorá sa nazýva život.

Sú klienti v jednotlivých oblastiach a krajinách sveta odlišní, alebo všetci vyžadujú viac - menej rovnaké služby?

Klienti sú určite odlišní alebo lepšie povedané, ich správanie a nároky napríklad v business hoteloch vo veľkomeste a v dovolenkových oblastiach a hoteloch na ostrove sú úplne odlišné. Služby by však mali byť TOP v každom hoteli. Urobiť hosťa šťastným prostredníctvom vynikajúceho jedla, ústretovej služby spoločne s luxusným produktom je na nezaplatenie.

 

kristina hotelierka grand cayman hotel

Foto: Margaritaville Resort Cayman

Máš ešte nesplnený profesionálny sen v tejto oblasti?

Tak táto otázka mi dala zabrať. Už pred rokom som tu, na Kajmanských ostrovoch, odišla z mojej poslednej hotelierskej pozície a momentálne mám iné výzvy a nové záujmy v živote, ale to je na ďalší rozhovor. :-) Je to už viac ako 22 rokov, čo som začala pôsobiť v hotelierstve, a prešla som si mnohými pozíciami a oddeleniami. Všetky práce som si maximálne užívala, získala som prax a vzdelanie, a som za to maximálne vďačná. Top manažment hotelierstva je určite blízko môjmu srdcu, tak ak sa na môj stôl dostane niekedy zaujímavá ponuka, veľmi rada nad ňou pouvažujem. Prečo nie?

Zhovárala sa: Petra Adamcová