Vôňa pečeného mäsa a chrumkavej zeleniny, lahodné nápoje a neopakovateľná atmosféra. Grilovanie patrí k obľúbeným letným aktivitám. Okrem vynikajúceho jedla, ktoré dokážeme na grile pripraviť, ide aj o malú spoločenskú udalosť. Navyše ak dodržíme určité zásady, je grilovanie zdravou a diétnou alternatívou prípravy jedál.

 

grilovanie leto maso zelenina 3

 

Zásady prípravy jedál na grile

Či už ide o prípravu jedla na plynovom, elektrickom alebo vyhľadávanom otvorenom grile s dreveným uhlím, zariadenie musí byť vždy dostatočne zohriate. Základom zdravej prípravy jedál je zabrániť tomu, aby z neho stekali šťavy a tekutiny, ktoré nie sú zdraviu prospešné a tiež negatívne ovplyvňujú samotnú chuť jedla. Vhodné je použiť grilovaciu tácku.

Správne prepečenia mäsa je najjednoduchšie zistiť prostredníctvom teplomeru na mäso. Ak je teplota uprostred mäsa 45 - 60°C, je ešte krvavé, v rozmedzí od 60 - 70°C je ružové a medzi 75 - 85°C už správne prepečené.

Existuje veľa spôsobov a návrhov samotnej prípravy mäsa. Profesionálni šéfkuchári sa však zhodujú v jednom, ak si chcete vychutnať tradičnú a pravú mäsovú chuť, ugrilujte si plát mäsa bez soli len jemne potretý olivovým olejom a až po tepelnej úprave pridávajte korenia, dresingy a bylinky.

 

grilovanie leto maso zelenina 2

 

V našich končinách je však aj obľúbeným spôsobom prípravy mäsa jeho naloženie do marinád niekoľko hodín pred grilovaním. Takto pripravené mäso je lahodné, mäkké a v prípade, že zvolíte niekoľko typov marinád aj chuťovo pestré a originálne. Niektoré zálievky sa odovzdávajú po generácie a majú dokonca tajné receptúry v tej ktorej rodine.

Grilovať je možné skoro všetko

Kúzlo grilovania spočíva v tom, že svoju obľúbenú pochúťku si v pestrej zmesi grilovacích špecialít nájdu milovníci mäsa, pikantných kúskov, zdravej stravy, vegetariáni, deti i dospelí.

 

grilovanie leto maso zelenina 4

 

Hovorili sme aj o diétnej a zdravej forme grilovania. Práve grilovaná zelenina má natoľko špecifickú chuť, že ju radi konzumujú aj osoby, ktoré bežne v jedle volia klasické druhy príloh. Vynikajúce sú grilované klasy kukurice, kusy hokaida, prepolený cesnak, plátky cibule, papriky, cukety, baklažány, patizóny i zemiaky. Grilovať je možné aj huby, paradajky či špargľu. Ako dezert a príloha výborne chutia grilované hrušky, jablká aj ananás.

Spôsob grilovania zeleniny je len na vašej preferencii. Napichané kúsky zeleniny v kombinácii s mäsom alebo samostatne na špajli, v alobale alebo voľne pečené na grilovacej tácke, každý spôsob prípravy má trochu inú chuť, tak si vyberte, čo vám vyhovuje najviac.

 

grilovanie leto maso zelenina 5

 

Grilovanie či barbecue je obľúbenou aktivitou na celom svete

Martin z Banskej Štiavnice prezrádza, "vždy, keď je to len trochu možné, grilujeme na našej malej záhradke. Manželka je vegetariánka, tak pripravujeme aj nemäsové špeciality. Pravidelne robíme grilovaný oštiepok, ten si radi dávajú aj naše deti, skúšali sme ale aj tofu, a ovčí syr. Ten je lepšie pripravovať v alobale, kvôli roztekaniu sa. Ja sa vyžívam v pripravovaní zálievok, mám v zásobe niekoľko druhov, napríklad jogurtovú s čerstvými bylinkami, a pre dospelých robím marinádu z whiskey, ktorá je ideálna na hovädzie mäso."

V ázijských krajinách je grilovanie bežnou súčasťou stravovania. Grilované krevety, mäso a rôzne druhy ovocia a zeleniny sa pripravujú v uliciach veľkých i menších miest, v plážových destináciách pri mori i v pojazdných stánkoch. Domáci i turisti sa bežne na raňajky, obed i večeru zastavia práve na ulici, a jedlo, ktoré tu dostanú je kvalitou a chuťou zrovnateľné s jedlom podávaným v reštauráciách.

 

grilovanie leto maso zelenina 6

 

Martina a James, ktorí žijú v Kanade hovoria o obľube barbecue prípravy jedál u nich takto: "U nás grilujeme bežne počas celého roka a používame plynový gril. Gril máme umiestnený pod terasou, takže grilujeme aj v prípade dažďa alebo nepriaznivého počasia. Radi pripravujeme burgery z mletého mäsa s omáčkami, steaky, krevety, lososa a kuracie mäso. Keď pripravujeme zeleninu, robíme ju kratšie, je tak chrumkavejšia, drží si viac šťavy a má plnú chuť."

Ak ste tento rok ešte nestihli grilovať, je najvyšší čas, aby ste si pripravili čerstvé suroviny, dobrú náladu, zdravý drink a v podvečer zopár sviečok. Želáme vám dobrú chuť a príjemný zážitok.

Pripravila: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Hotel vystavaný zo soľných blokov sa nachádza v bolívijskej púšti

palacio de sal 1