Počuli ste už o hoteli zo soli? Práve takéto výnimočné ubytovacie zariadenie sa nachádza uprostred bolívijskej púšte. Hotel Palacio De Sal s rozlohou 14 600 metrov štvorcových už získal za svoju výnimočnosť mnohé ocenenia a certifikáty.

 

palacio del sal uvod

 

Milión kociek soli

Celý interiér hotela i časti jeho interiérového vybavenia sú vyrobené zo soľných blokov. Na výstavbu sa použilo približne jeden milión soľných kociek. Prvý koncept hotela bol vybudovaný v deväťdesiatych rokoch a stal sa okamžite po otvorení obľúbeným turistickým cieľom. Išlo o jednoduchý zámer ubytovania so spoločnou kúpeľňou bez sprchy, avšak odpadové kanály z toaliet a kúpeľní neboli správne riešené. O desať rokov, po vážnom znečistení životného prostredia bol hotel demontovaný.

 

palacio de sal 1

 

V roku 2007 bol postavený na novom mieste, vo vzdialenosti 25 kilometrov od bolívijského mesta Uyuni nový hotel, ktorý spĺňa všetky hygienické štandardy a predpisy. Z pôvodného jednoduchého zámeru ubytovacieho zariadenia pre turistov prichádzajúcich z Ánd sa stal luxusný päť hviezdičkový palác, ktorý okrem výborných služieb na seba púta pozornosť svojou neobvyklou "soľnou" architektúrou.

 

palacio de sal 2

 

Fyzický i psychický relax

Autorstvo architektúry hotela sa pripisuje Juanovi Quesada Valdovi. Okrem zaujímavého nápadu išlo aj o praktickosť získania materiálu na stavbu, pretože v bezprostrednom okolí hotela je množstvo chloridu sodného, ktorý sa na použitie priamo ponúkal. Je známe, že pobyt v soľných jaskyniach a priestoroch obohatených soľnými lampami preukázateľne prospieva zdraviu. Tak je to aj v tomto hoteli, pobyt tu má okrem relaxácie pozitívne účinky na zlepšenie dýchania, psychické zdravie i spánkovú pohodu.

 

palacio de sal 3

 

Hotel disponuje tridsiatimi izbami a apartmánmi s vlastnou kúpeľňou a toaletou. Počas ubytovania je možné využiť suchú a parnú saunu, bazén so slanou vodou a vírivé vane. V reštaurácii El Meson je najobľúbenejším jedlom tunajšia špecialita, ktorou je kura nakladané v soľnej kruste. Nájdete tu však aj bolívijské špeciality, ako lamie mäso v slanej marináde alebo opekanú jahňacinu so soľnými krištálikmi.

 

palacio de sal 5

 

Prísľub hostí, nechutnať steny

Hotel sa pýši nádhernými farebnými scenériami v okolitom piesku pri západe slnka a bezkonkurenčne krásnou nočnou hviezdnatou oblohou. A možno vtipná perlička na záver, každý návštevník, ktorý prichádza do hotela Palacio De Sal sa pri príchode zaväzuje neolizovať múry objektu a nábytku, aby nedošlo k porušeniu a degradácii stavby.

Text: Petra Adamcová
Foto: Hotel Palacio De Sal