Plány na tohtoročnú letnú dovolenku sa zmenili každému z nás. Podľa výskumov, ktoré realizovali agentúry 2Muse a Go4Insight plánuje letnú dovolenku pri mori len 6 - 8 % Slovákov. Aj keď si nikto z nás takúto situáciu neželal a dokonca ani nedokázal predstaviť, skúsme nájsť v tomto krízovom a pokrízovom stave nejaké pozitíva.

 

dovolenkove plany leto 2

 

Slovensko je nádherná krajina. Máme čarovnú prírodu, malebné mestečká, historické a kultúrne pamiatky a naozaj rozmanité atraktivity v každom z regiónov Slovenska. Poďme teda poznať miesta a časti Slovenska, ktoré sú našimi obľúbenými lokalitami z minulosti, miesta, o ktorých sme počuli, ale nikdy sme tam neboli alebo miesta, ktoré sme vždy chceli navštíviť, ale nenašli sme si na ne čas.

Apartmány, vilky

Ako ďalej vyplýva z prieskumu oboch agentúr, aj momentálne má 40% z ľudí, ktorí chcú vycestovať miernu obavu pred zdravotnými rizikami spojenými s cestovaním. Viacero ľudí na jednom mieste, skupinové stretnutia v reštauráciách a bazénoch.

Túto situáciu je možné jednoducho vyriešiť prenájmom apartmánových dovolenkových domčekov, chát, viliek a zrubov. Mnohé z nich disponujú vlastným bazénom či vírivkou. Detské kútiky, hojdačky, preliezačky a iné herné možnosti sú v každom takomto ubytovacom zariadení samozrejmosťou. Ak máte radi romantiku, určite vás očaria drevenice a zrubové domčeky uprostred prírody i veľké moderné domy situované v historických centrách miest.

 

dovolenkove plany leto 1

 

Agroturistika

Ak ste milovníci zvierat a farmárskeho života a dlho sa pohrávate s myšlienkou opäť zasadnúť do konského sedla, alebo chcete deťom predstaviť nenásilnú edukáciu života na farme, porozmýšľajte o dovolenke na farmárskom dvore. Spolu s čistým a ekologickým ubytovaním si vychutnáte život priamo na farme, do ktorého sa podľa chute môžete osobne zapojiť. Súčasťou pobytu býva ponuka zdravej gastronómie z vlastnoručne pripravených syrov, masla, jogurtov, bio mäsa a tej najchrumkavejšej zeleniny a ovocia.

 

dovolenkove plany leto 6

 

Hotely a penzióny

Hotely a penzióny nikdy neboli vydezinfikované a hygienicky riešené tak ako v týchto dňoch. Existujú mnohé prístroje a prostriedky, ktoré práve v hoteloch a ubytovacích zariadeniach zaručujú 99,9 % likvidáciu baktérií, parazitov i vírusov. Preto nie je dôvod na obavu z návštevy týchto zariadení. Okrem toho existujú hotely, ktoré vám poskytnú stravu priamo do izby, či ponúknu ubytovanie s vlastnou kuchynkou. Ďalšie služby, ktoré hotel či penzión ponúka môžete absolvovať len podľa vašej nálady a momentálneho zváženia situácie.

 

dovolenkove plany leto 5

 

Aj keď treba povedať, že komfort v štýle, že nám pripravia neskutočne chutné jedlo, poskytnú možnosť relaxu vo wellnesse a masážnom centre, kde sa deti zabavia v detskom kútiku a na záver dňa si dáte skvelý namiešaný drink z hotelového baru má svoje čaro práve a len v hoteli.

 

dovolenkove plany leto 4

 

Karavany a obytné vozidlá

Cestovanie karavanom alebo obytným automobilom predstavuje úplne iný level cestovania. Bývate vo vlastnom pojazdnom "hoteli", zastavíte na mieste, ktoré sa vám páči, rozložíte gril, pripravíte si večeru s výhľadom na hory alebo jazero pri západe slnka a ďalší deň sa posuniete o kúsok ďalej. Či to bude len v rámci Slovenska, alebo aj do susedných krajín, kam už máme povolený vstup je len na vás.

 

dovolenkove plany leto 7

 

Vlastné chalupy a chaty

Ak máte to šťastie, že ste vlastníkom nehnuteľnosti v podoby chaty alebo chalupy, určite mnohé z prázdninových víkendov, ale aj dlhšie obdobie počas leta strávite tu. Výletné ciele v okolí už iste poznáte, ale možno bude skvelé znovu tieto miesta navštíviť, a ukázať ich svojim deťom. Aj krátkodobá návšteva blízkych atraktivít, reštaurácií alebo pamiatok tiež podporí slovenský cestovný ruch, ktorý to bude veľmi potrebovať.

 

dovolenkove plany leto 3

 

Text: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Unikátne prírodné krásy Slovenska

badinsky prales vlcie horyy