Dôvodov, prečo práve tu oddychovali hlavy korunované, je niekoľko. Predovšetkým, ako kúpeľné miesto bolo známe už pred dvetisíc rokmi a nič zo svojho šarmu nestratilo ani dnes. Práve naopak. Počas storočí rástlo len do krásy a svojou komornou atmosférou inšpirovalo nielen hudobných skladateľov a básnikov, ale aj ďalších umelcov.

 

Baden Lammerhuber 055

 

Niet divu, že sa v miestnych kúpeľoch liečil aj sám cisár František II. Habsbursko-Lotrinský. Habsburgovcom patrila aj letná rezidencia nachádzajúca sa na dnešnom Hlavnom námestí (Hauptplatz).  Ďalší rozmer získal Baden v roku 1934, keď tu v neorenesančnej budove bývalého kúpeľného domu z rokov 1884 až 1886  zriadili kasíno s dnešným názvom Congress Casino. Ako už názov napovedá, objekt sa dnes využíva nielen na hazardné hry, ale aj ako miesto konania rôznych kongresov a  eventov.  Vedľa kasína sa nachádza kúpeľný park (Kurpark) s hudobným pavilónom,  fontánami, súsošiami, lavičkami... Ako prvý park v meste bol založený v roku 1792 na počesť cisárovnej Márie Terézie. Nielen v samotnom meste, ale i v Kurparku môžeme ešte i dnes vnímať prítomnosť slávnych umelcov prostredníctvom  Beethovenovej a Mozartovej kaplnky či sochy Straussovcov.  

 

Baden 59 Fürnkranz

 

Pod kasínom vyviera aj najstarší prameň v meste – Römerquelle ( rímsky prameň). Že sú miestne pramene sírne, spoznáte hneď podľa špecifickej vône, ktorú však podaktorí  nevnímajú až tak pozitívne. Dôležité však je, že tunajšia termálna voda pomáha pri liečení svalových a reumatických ochorení. Jednotlivé terapie vznikli ako mix starých a moderných liečebných postupov.  Okrem  kúpeľných domov a prevádzok majú návštevníci k dispozícii Rímske termálne kúpele (Römertherme) s vodnou plochou 900 m2 či outdoorové kúpalisko s bazénovým komplexom  a  priľahlou pieskovou plážou. Traduje sa, že pred jeho otvorením začiatkom 20. storočia sem z dunajského nábrežia priviezli päťdesiat vagónov piesku. Určite vás zaujme aj budova s pôvodnou fasádou v štýle art deco či pôvodné drevené kabínky na prezliekanie.


Baden 63 Fürnkranz

Baden bei Wien (skrátene Baden) leží v nadmorskej výške 220 – 250 metrov, 26 kilometrov južne od Viedne. Administratívne patrí do Dolného Rakúska, do okresu s rovnakým názvom. Žije v ňom približne 26 000 obyvateľov. Preteká ním rieka Schwechat a neďaleké údolie Helenental s Viedenským lesom je miestom relaxu nielen miestnych obyvateľov, ale aj turistov.

 

Baden Lammerhuber 067

 

Prechádzka pešou zónou

Návštevu Badenu odporúčame začať v centre mesta, na Hlavnom námestí (Hauptplatz). Jeho vzhľad ovplyvnila rekonštrukcia po rozsiahlom požiari v roku 1812. Dominuje mu radnica navrhnutá architektom a dizajnérom Josefom Kornhäuselom, už spomínaná letná rezidencia Habsburgovcov (Kaiserhaus) a takmer dvadsať metrov vysoký trojičný stĺp z roka 1714, zhotovený sochárom Giovannim Stanettim. V Badene však dominujú pamiatky z 19. storočia postavené v štýle biedermeier, čo je  trochu atypické, pretože tento štýl sa viac prejavoval v interiérových prvkoch a architektúru ovplyvnil len okrajovo.

 

Centrum mesta dotvárajú uličky so štýlovými domčekmi, v ktorých sídlia malé obchodíky. V niektorých z nich môžete ochutnať tunajšie špeciality, ako napríklad Beethovenove pralinky, ktoré vám naservírujú na Hlavnom námestí v  „Süßes vom Feinsten“ cukrárenského majstra Herwiga Gassera. 

 

Z námestia je to len na skok k Beethovenovmu domu, kde na vás čaká sluchový test „à la Beethoven“. Je pozoruhodné, s akým slabým sluchom dokázal tento velikán skomponovať svoje diela v podstate len „ v hlave“. Ludwig van Beethoven bol častým návštevníkom Badenu, v rokoch 1821 - 1823 býval v dome č. 10 na Rathausgasse neďaleko Hlavného námestia. Tu skomponoval podstatnú časť „9. Symfónie“,  z ktorej „Óda na radosť“ sa stala európskou hymnou.

 

Nielen Beethovena, ale i Mozarta toto mesto inšpirovalo natoľko, že práve tu zložil svoju „Ave Verum“, ktorá dokonca po  prvý raz zaznela v jeho podaní na barokovom organe farského  Kostola sv. Štefana.  Kostol v neskorogotickom slohu bol postavený v roku 1312. Jeho súčasťou je 64 metrov vysoká zvonica.

 

Neďaleko hlavného námestia sa nachádza dopravná tepna Badenu – Josefsplatz. Odtiaľ niekoľkokrát denne odchádza električka, ktorej cieľovou zastávkou je Viedenská štátna opera. Námestiu dominuje architektonický klenot postavený v roku 1912 v neoklasicistickom štýle. Je dielom francúzskeho architekta Charlesa de Moreau. V tomto bývalom kúpeľnom dome pre ženy (Frauenbad) je od roka 2006 Múzeum Arnulfa Reinera, ktoré vystavuje diela  tohto svetoznámeho rakúskeho maliara,tunajšieho rodáka. 

 

Baden Mirau 010

 

Keď ružami vonia celé mesto

Neďaleko centra mesta (asi desať minút pešo) sa nachádza ďalšie miesto, ktoré sa oplatí navštíviť – Doblhofpark, ktorého súčasťou je nádherné rozárium. Údajne sa v ňom nachádza v tridsiatich tisícoch sadeníc až 800 odrôd ruží. Hoci ruže tu kvitnú od mája do októbra, najviac návštevníkov ich obdivuje počas tzv. „Dní ruží v Badene“, ktoré sa každoročne konajú začiatkom júna. Nielen rozárium, ale aj samotný Doblhofpark ponúka viacero možností na oddych. Relaxovať  môžete na lavičkách v tieni starých stromov či posedieť si v romantickej reštaurácii na brehu jazierka, na ktorom sa môžete  aj člnkovať. 

 

Ani po skončení „festivalu“ ruží sa Baden nezmení na spiace mesto. Počas roka sa tu koná až päťtisíc akcií rôzneho druhu a zamerania. Samozrejme, okrem tohto roka, keď pre koronakrízu boli mnohé akcie zrušené či presunuté. Highlightom tohto roka však zostáva 250. výročie  narodenia hudobného skladateľa Ludwiga van Beethovena.  Pri tejto príležitosti, okrem iného, v budove  Kaiserhausu na Hlavnom námestí sprístupnili výstavu s názvom „Mythos Ludwig Van“.

 

Milovníci vína a dobrého jedla by mali zbystriť pri informácii o ďalších obľúbených akciách –  „Badener Traubenkurwochen“ (Vínne liečebné týždne) či „Genussmeile in Wienerwald“ (Labužnícka míľa vo Viedenskom lese), počas ktorej sa trasa od Mödlingu po Bad Vöslau premení na najdlhší vínny výčap.



Baden

 

Náš tip

  • Múzeum hračiek a bábik

So starostlivosťou „opatruje“ bábiky a hračky z posledných dvoch storočí, predovšetkým ručne vyrábaných. Návšteva múzea zaujme nielen deti, ale aj dospelých, ktorí sa takto aspoň na chvíľu môžu vrátiť do detských čias.

 

  • Advent v Badene

Predvianočný čas v Badene má veľké čaro. Adventné trhy sa tu konajú nielen na námestí a v  priľahlých uličkách, ale aj v samotnom Kurparku. Ich neoddeliteľnou súčasťou je tzv. Beh čertov (Krampuslauf). Ide o pohanskú tradíciu živú v Rakúsku od 16. storočia. Tradičný sprievod, ktorý sa začína po zotmení, tvorí Mikuláš, anjeli, ktorým sekundujú  všakovaké príšery a čerti v drevených maskách so zvieracími rohmi, ktoré sprevádza rinčanie reťazí a zvoncov, práskanie bičom, hlasný rev a hustý dym... tak, ako sa na riadne peklo patrí...

 

schloss

 

Perla Badenu

Ak by ste sa rozhodli v Badene zostať dlhšie, odporúčame vám ubytovať sa neďaleko Doblhof parku a rozária. Tu už od 14. storočia stojí vodný hrad, ktorý po viacerých prestavbách je dnes svojim hosťom k dispozícii ako Schlosshotel Weikersdorf. Jeho históriu je možné čítať na samotnej stavbe, nakoľko sa tu prelína viacero stavebných slohov – od gotiky cez renesanciu až po barok. Po vstupe do hotela sa ocitnete v priestrannej hale, ktorej súčasťou je recepcia. Hotel je veľkoryso a príjemne zariadený, zo všetkých kútov na vás dýcha história. Ubytovať sa môžete v stošesťdesiatich-štyroch izbách, zariadených v modernom štýle alebo v tzv. „vintage izbách”, z  ktorých väčšina je orientovaná na rozárium. Bohaté a kvalitné raňajky podávané formou bufetových stolov sa servírujú v štýlovej reštaurácii s terasou. Okrem toho si v nej môžete pochutnať na jedlách regionálnej a medzinárodnej kuchyne. Viacero salónikov, ktoré sa v hoteli nachádzajú, sú k dispozícii na rôzne rodinné či firemné eventy vrátane svadieb. V depandance hotela sa nachádza wellness centrum s rozlohou 1000  m², ktorého súčasťou je bazén a saunový svet. Okrem relaxu si tu môžete objednať rôzne masáže a procedúry. Vo všetkých priestoroch hotela je hosťom k dispozícii bezplatné WiFi pripojenie, pri hoteli sa nachádza dostatok parkovacích miest.

 

Čo navštíviť v okolí:

7,5 km Kláštor Heiligenkreuz

14 km Mayerling, miesto tragickej smrti korunného princa Rudolfa a jeho milenky Mary Vetserovej

16 km Jaskyňa Seegrotte Hinterbrühl

16 km Zámocký park Laxenburg a hrad Franzesburg

 

Text Alena Reháková  Foto GG Tourismus der Stadtgemeinde Baden