Ostrovov, atolov a súostroví, o ktorých vieme a možno občas snívame o exotickej dovolenke na nich je naozaj veľa. Potom však existujú oblasti, na ktoré je ťažké sa dostať či už z dôvodu naozajstnej nedostupnosti, prírodnej výnimočnosti alebo absencie dopravných spojení. O niektorých krásnych a vzdialených územiach na našej Zemi sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

 

odlahle miesta uvod

 

Kiribati

Uprostred Tichého oceánu sa nachádza súostrovie 33 ostrovov Kiribatskej republiky, ktoré sa rozprestierajú z oboch strán rovníka. Ich jedinečnosťou je, že ako jediné územie na svete sa nachádza na všetkých štyroch pologuliach. Každý z ostrovov má krásne atoly a bohatý podmorský život.

 

odlahle miesta kiribati 1

 

Tropické podnebie spolu s unikátnou faunou a flórou ostrovov tvoria ideálne podmienky na strávenie romantickej dovolenky. Služby cestovného ruchu sú na Kiribati pomerne málo rozvinuté a spolu s odlúčenosťou od hlavných dopravných tepien zapríčiňujú minimálnu návštevnosť územia, avšak sú veľkou výzvou a potenciálom do budúcnosti. A ak vám názov Kiribati asociuje ešte niečo, vedzte, že práve Kiribati je prvým územím vo svete, kde sa oslavuje Nový rok.

 

odlahle miesta kiribati 2

 

Faerské ostrovy

V severnej časti Atlantického oceánu, medzi Islandom a Škótskom sa nachádzajú Faerské ostrovy, ktorým sa hovorí aj Vzdialené alebo Ovčie ostrovy. Ovčie preto, že tieto zvieratá sú na ostrove početnejšie ako samotné obyvateľstvo. Krajina patrí pod Dánske kráľovstvo, ale je relatívne autonómnym územím.

 

odlahle miesta faerske ostrovy 1

 

Ostrovy sú krajinou pre dobrodruhov, ktorí nevyhľadávajú prvoplánovú dovolenku v teple s kúpaním sa v mori. Ak však máte radi autentickú prírodu, nevadí vám sychravé počasie, určite oceníte toto výnimočné miesto s magickými vodopádmi, skalnými útesmi, strmými zrázmi a tou najzelenšou trávou, akú si viete predstaviť.

 

odlahle miesta faerske ostrovy 2

 

Wrangelov ostrov

Wrangelov ostrov leží v Severnom ľadovom oceáne, a od pobrežia Ruska, ku ktorému územne prilieha je vzdialený približne 150 kilometrov. O Wrangelovom ostrove sa hovorí, že bol posledným miestom na svete, kde žili mamuty ešte pred 3700 rokmi. Dnes na ostrove žijú ľadové medvede, ktoré tu majú ideálne podmienky na rozmnožovanie i život ako taký.

 

odlahle miesta wrangel ostrov1

 

Spoločne s nimi ostrov obývajú ďalšie vzácne zvieratá, napríklad polárne líšky, vlky, pižmone, soby, tulene, mrože, veľryby a mnoho druhov vtákov. Trvalé osídlenie na ostrove nie je, ale pre vedcov a výskumníkov je táto oblasť z hľadiska bádania a pozorovania veľmi zaujímavá. Ostrov je možné navštíviť len so špeciálnym povolením od ruských úradov. Povolenie sa dá získať len vo výnimočných prípadoch, a možno aj vďaka tomu je Wrangelov ostrov jedno z najzachovanejších prírodných území sveta.

 

odlahle miesta wrangel ostrov2

 

Veľkonočné ostrovy

Jedným z najodľahlejších a zároveň najmystickejších miest na svete je ostrov Rapa Nui. Veľkonočné ostrovy sa nachádzajú viac ako tri tisíc kilometrov západne od Južnej Ameriky a ich rozloha je približne 163 km². Určite si všetci z vás vybavia gigantické obrie sochy, ktoré sa na tomto ostrove nachádzajú, a na pôvode ktorých sa vedci stále nedokážu zhodnúť.

 

odlahle miesta rapa nui 1

 

Češka Pavlína, ktorá na ostrove sedem rokov žila popisuje tamojší život ako slobodný a šťastný. Väčšina obyvateľov, ktorých je do sedem tisíc, žije v mestečku Hanga Roa, poznajú sa navzájom, sú veľmi pospolití, takže je bežné ich každodenné stretávanie sa, posedenie pri speve a zábave.

Text: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Unikátne prírodné krásy Slovenska

badinsky prales