Pamätáte si na film Anděl na horách či Dovolená s Andělem? Obidva filmy sa odohrávajú na podnikovej rekreácií v bývalom Československu počas obdobia socializmu. Dnes už si na dovolenky v hoteloch či vtedajších zotavovniach spomenieme len prostredníctvom filmov cez televíznu obrazovku. Tak si pripomeňme, ako vyzeralo dovolenkovanie v minulosti.

 

retro bus

 

Prevažná väčšina obyvateľov dovolenkovala doma, teda na Slovensku alebo v Česku. Vychytenými destináciami boli Vysoké Tatry, vodné nádrže Zemplínska Šírava, Slapy, Vranovská priehrada, Liptovská Mara a horské oblasti s vybudovanými rekreačnými strediskami. Komu sa podarilo získať výjazdnú doložku, mohol cestovať napríklad do Juhoslávie. Od roku 1970 sa mohlo cestovať aj bez výjazdnej doložky, ale len do iných socialistických krajín. Obľúbené bolo maďarské more "Balaton", Rumunsko i východné Nemecko.

 

retro balaton

 

Na cesty sa vyberala rodina v osobnom aute bez ohľadu na vzdialenosť cieľovej destinácie nabalená tak, že cez zadné okná auta nebolo vidieť vôbec nikam a naložená batožina bola okrem kufra aj na streche auta. Napriek tomu si ľudia dokázali dovolenku v stanoch alebo jednoduchých bungalovoch a kempoch užiť.

 

retro stan

 

Za odmenu, pri životnom jubileu a výnimočných príležitostiach sa rodina dostala aj na rekreáciu do hotela či zotavovne. Rekreačný pobyt zahŕňal ubytovanie i stravu ale aj tzv. doplnkový program, ktorý mal prítomných lákať k spoločne strávenému času v duchu vtedajšieho režimu. Ranná rozcvička, zábavné večery, spoločné vychádzky i športovanie boli pevnou súčasťou dovolenky. V hoteloch pracovali kultúrni a športoví referenti, ktorí dohliadali na to, aby sa ľudia zabávali a rekreovali.

 

retro kufre

 

Ako dieťa som zažila niekoľko rekreácií v hoteloch i rodinných výletov k priehradám a do hôr. A musím povedať, že tým, že som nepoznala nič iné, som si ich naozaj užívala. Vycestovať kamkoľvek bolo v tých časoch vzácnosťou. Dnes, keď si pozerám retro fotografie z tohto obdobia, cítim jemnú nostalgiu, ale som veľmi rada, že už je všetko inak. Dnes môžeme cestovať kamkoľvek, lietadlom, vlakom, loďou i pešo a pokojne okolo celého sveta. Tak sa tešme, že obdobie rekreácií v hotelových zotavovniach je už minulosťou. Ak by ste si predsa chceli oživiť spomienky alebo ste odborové rekreácie nikdy nezažili, niektoré hotely organizujú návraty do starých čias. A jednotlivé pobyty sú vraj vždy zaplnené do posledného miesta.

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay