Či ste sa ocitli v uliciach Paríža po prvý alebo niekoľký krát, určité veci sa nemenia. Štýlovo oblečené Parížanky, podnikatelia, obchodníci, študenti i turisti kráčajúci mestom si pochutnávajú na chrumkavej, čerstvo upečenej bagete. Ak ju práve nekonzumujú, určite ju vidíte vytŕčať z ich kabeliek či batohov.

 

bageta pariz tradicia francuzsko 100rokov sutaz 0

 

Paríž, Francúzi a bagety k sebe skrátka patria. Podľa Observatoire du Pain (Vedecké observatórium chleba), Francúzi skonzumujú každú sekundu 320 bagiet, čo v priemere predstavuje pol bagety na osobu a deň, a spolu 10 miliárd skonzumovaných bagiet ročne.

Už od roku 1994 sa v Paríži koná súťaž Le Grand Prix de la Baguette, kde odborná porota určuje, ktorá pekáreň v meste robí tie najchutnejšie bagety. Do súťaže sa každoročne prihlasuje asi dvesto pekárov, ktorí dodajú dve svoje bagety odbornej porote. V prvom kole ide o splnenie základných predpokladov, bageta musí mať  dĺžku v rozmedzí 55 - 65 centimetrov a hmotnosť v rozmedzí 250 - 300 gramov. V druhom kole štrnásťčlenná porota analyzuje vlastnosti pečenej pochúťky v piatich kategóriách.

 

bageta pariz tradicia francuzsko 100rokov sutaz 4

 

La cuisson (pečenie), l´spect (vzhľad), l´odeur (vôňa), le goût (chuť) a la mie (strúhanka). Kúsok z bagety, ktorý hodnotia a ochutnávajú by mal byť jemný, ale nie vlhký, po stlačení sa vrátiť späť do pôvodného tvaru a upečená bageta by mala v sebe mať veľké nepravidelné otvory, ktoré poukazujú na to, že cesto sa nechalo pomaly kysnúť a chuť sa ideálne rozvinula.

Víťaz súťaže si má právo do svojho výkladu v pekárni umiestniť veľký zlatý štítok propagujúci jeho status víťaza - najlepšieho pekára bagiet v Paríži. Navyše má víťaz súťaže tú česť, upiecť pre prezidenta Francúzska čerstvý, voňavý, ranný chlieb, ktorý mu môže osobne doručiť. 

 

bageta pariz tradicia francuzsko 100rokov sutaz 5

Foto: Maison Julien, víťaz súťaže o najlepšiu bagetu v Paríži za rok 2020, Zdroj - Parisinsidersguide

 

Napriek všetkým týmto zaujímavým pravidlám a láske obyvateľov Francúzska k bagetám, je aj tu situácia v malých, rodinných pekárničkách kritická. Ročne sa ich v rámci krajiny zatvára približne tisíc dvesto. Veľké spoločnosti totiž začali hľadať alternatívy, ako upiecť bagety rýchlejšie a s menšou námahou. Pečú ich zo zmrazených polotovarov alebo vopred namiešaného cesta, dávajú ich do foriem, aj keď tie pravé bagety sa pečú na voľno. Znalci hovoria o tom, že takéto bagety sú hanbou francúzskeho pekárskeho remesla.

V snahe zachrániť tradičné francúzske bagety pred rozsiahlou industrializáciou, prijala francúzska vláda v roku 1993 dokument Le Décret Pain (dekrét o chlebe), ktorý ustanovuje, že podľa zákona musí byť autentická bageta vyrobená ručne, predaná na tom istom mieste kde bola vyrobená a recept bagety má pozostávať iba z vody, pšeničnej múky, droždia a soli.

Tak nezabudnite, keď budete opäť v časoch uvoľnených hraníc a väčšej možnosti cestovania v Paríži, kúpte si v malej pekárni pravú francúzsku bagetu. Posaďte sa do parku, k Seine alebo len tak na trávnik a vychutnajte si chrumkavú, pravú  a voňavú bagetu, ktorá je potešením pre všetky zmysly.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: BBC