Pre tento článok sme oslovili ženy, ktoré sú pôvodom zo Slovenska, ale život ich zavial do rôznych európskych krajín. Niektoré z nich v zahraničí žijú na stálo, iné časť roka trávia v cudzine a časť roka u nás. O tom, ako si zvykli na špeciality a inú chuť tamojšej kuchyne, o ich obľúbených jedlách z krajín, v ktorých dlhoročne alebo dočasne žijú, a bez ktorých už si gastronómiu svojej rodiny nevedia predstaviť, nám porozprávali v nasledujúcich riadkoch.

 

europske jedla uvod

 

Jarka, ostrov Zakynthos

Na grécku kuchyňu som si zvykla veľmi ľahko, je totiž prudko návyková, plná lákavých vôní, je krásne farebná, šťavnatá, jednoducho pôžitok pre chuťové poháriky. Problém je, keď taniere na stole pribúdajú, všetko vyzerá neodolateľne, ale bohužiaľ, aj keď by oči ešte jedli, žalúdok už nevládze.

Mojím absolútne najobľúbenejším jedlom, bez ktorého v Grécku neviem byť, sú „jemistá“. Sú to ryžou a bylinkami plnené zapečené rajčiny, papriky, cukety alebo baklažán. Ďalej samozrejme morské plody, grilované alebo vyprážané, ale nepohrdnem ani pitou s kuracími souvlaki. Ja mám však vo všeobecnosti radšej zeleninu ako mäso, aj keď nie som vegetariánka, a preto, keď ideme niekam von s kamarátmi, tak si radšej ako hlavný chod objednávame kopec predjedál, aby mohol každý kúsok ochutnať. To sa mi na ich stolovaní tiež páči, že všetko je vlastne pre každého.

 

europske jedla grecko

 

Osobne mi tiež nesmie chýbať grécky šalát s úžasnou neštipľavou zakynthosskou cibuľou, grilovaný feta syr so zapečenou rajčinou a prúžkami papriky, hríbiky z grilu na cesnaku a víne a "dakos", čo je vlastne bruschetta poliata olivovým olejom, na vrchu je feta syr, paradajka, a celá delikatesa je posypaná oregánom. A ešte som zabudla na "skordopsomo", cesnakový chlieb.

Chýbať na stole nesmie voda, domáce víno alebo pivo. Čo pre mňa bolo zo začiatku zvláštne? Že v podstate príloha k jedlám je zúžená na hranolky, málokde nájdete opečené alebo varené zemiaky a všetko sa zajedá chlebom, ktorý chutí až príliš dobre. Vznikajú tak celkom zaujímavé situácie, keď vidíte niekoho jesť "saganaki"(syr osmažený na panvičke) k tomu hranolky a v ruke krajec chleba. Jediné jedlo, ktoré mi občas chýba, sú polievky. Tie sa tu nejedia takmer vôbec.

Stanka, Holandsko

V Holandsku žijem takmer 20 rokov. Na túto otázku by som rada odpovedala zaujímavo a jedinečne, avšak... Holanďania žijú rýchlym spôsobom života, takže na vyváranie jedál, aké poznáme zo Slovenska na jednej strane nemajú veľa času, a na strane druhej sa im nechce. Každodenným jedlom sú takmer pravidelne zemiaky, najčastejšie varené, kúsok mäsa a zelenina alebo šalát.

Tradičným jedlom je tu "Hutspot" alebo "Stamppot" s kúskom klobásky, ide znovu o uvarené zemiaky, ktoré sa roztlačia na kašu spolu so zeleninou (kel, kyslá kapusta). Ďalším častým a u domácich obľúbeným jedlom je hustá hrachová polievka s kúskami klobásy a zemiakov.

 

europske jedla holandsko

 

Zvykanie si na holandskú kuchyňu nebolo ťažké, pretože tu nie je nič také, čo by som nepoznala z domu. Naopak slovenská kuchyňa mi chýba a chýbať stále bude. Keď prídeme na Slovensko, radi si dávame sviečkovú, vyprážaný syr alebo české vepřo - knedlo - zelo. Na cestu do Holandska si vždy necháme upiecť bábovky. Aj v Holandsku som sa snažila pripraviť jedlá, ktoré poznám z domu, ale nikdy sa mi tak ako doma nepodarili. Napríklad spomínaná bábovka, pokúšala som sa o ňu neúspešne x- krát, ale problém je v múke, ktorá je tu iná ako doma.

Eva, Cyprus

Vraví sa, že Cyprus garantuje tri veci, teplé more, slnečné počasie a dobré jedlo. Môžem potvrdiť, že všetky tri tvrdenia sú pravdivé. Čo sa týka jedla, Cyperčania jedia radi a veľa. Porcie sú obrovské, tam si každý muž určite príde na svoje. Veľa sa griluje, najmä mäso a ku každému jedlu musí byť šalát. Zelenina je vždy čerstvá, chutná, voňavá a do miestnych supermarketov ju dovážajú lokálni farmári.

Mojich obľúbených jedál je niekoľko, resp. veľmi veľa. 😊 Napríklad "fasolaki" (biela fazuľa, ktorá sa podáva uvarená s poriadnou dávkou olivového oleja a zasypaná petržlenovou vňaťou a pokvapkaná citrónovou šťavou). Mimochodom citrón dávajú Cyperčania naozaj do všetkého. Ako prílohy sa podávajú rôzne drobnosti, ako napr. feta, cibuľa, uhorka, rajčiny a iná zelenina. Veľkou chuťovkou je tradičné "Kleftiko" - je to jahňacie mäso marinované v olivovom oleji s cesnakom, cibuľou a citrónom. Mäso sa pomaly pečie (12 hodín a viac) v kamennej peci zohrievanej ohňom. Hotové mäso je presýtené vôňami, veľmi mäkké, lahodné a samo odpadáva od kosti.

 

europske jedla grecko cyprus

 

Cyprus ponuka naozaj bohatú paletu chutných jedál. Nikdy sa mi nestalo, že to, čo som si objednala by mi nechutilo, naopak vždy som sa tešila, akú novú chuť objavím. Stravovať sa na Cypre je naozaj gastronomicky zážitok, ktorý raz keď človek okúsi, už ťažko nájde niečo, čo ho prekoná.

Aďa, Rakúsko

V Rakúsku žijem už 12 rokov. Keďže som vyučená kuchárka, čašníčka, pracovala som tu aj v tejto oblasti. História a politická situácia spôsobila, že ľudia z Československa chodili do Rakúska na práce, preto v kuchyni v oblasti Niederöstereich, kde žijem, je práve veľmi veľa jedál prebratých z českej a našej kuchyne. Rakúšania československú kuchyňu zbožňujú.

Kuchyňa Rakúska ma ničím neprekvapila, jediné čo ma zaujalo, že často konzumujú kukuričnú kašu ako lahôdku. Naša starká týmto kŕmila prasiatka. Inak tu jedia naozaj veľa vyprážaných jedál, najmä rezne.

 

europske jedla rakusko

 

Zvyklosti v kuchyniach sa ale prirodzene líšia v jednotlivých regiónoch. Napríklad v oblasti Steiermark je tradičným jedlom Sterz, ktoré som sa naučila robiť. Je to vlastne hladká múka zaliata horúcou vodou, cesto sa premieša a na horúcom oleji vypráža. Je to niečo podobné ako náš trhanec, ale ešte drobnejšie. Toto kedysi jedlo chudobných a ťažko pracujúcich je dnes pripravované na viac spôsobov, dopĺňané jahodami, ďalším ovocím a cukrom.

Inak je smutné, že v Rakúsku sa často varí z polotovarov. U nás, mám pocit, že ešte stále pretrváva poctivá kuchyňa. Nie je napríklad nič horšie, ako zemiaková kaša z vrecúška. Každá gazdiná si rada pomôže, ale určite by polotovary nemali byť samozrejmosťou napríklad v reštauráciách.

Pripravila: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Dovolenka v karavane je spojením romantiky, voľnosti i dobrodružstva

karavan hotel dovolenka obytne vozidlo 1