uniqua 2024 nehodaNočná mora všetkých vodičov – aj tak by sa dalo nazvať stretnutie so zverou na ceste. Lesné zvieratá sú nepredvídateľné a z roka na rok pribúdajú prípady, ktoré nekončia len poškriabanou karosériou. Dá sa stretu so zverou vyhnúť a ako postupovať, ak ste sa stali účastníkom takejto nehody? Dozviete sa v článku.

Dá sa na stret so zverou pripraviť?

Cesty na Slovensku veľakrát vedú cez oblasti, v ktorých žijú v početnom množstve srny, jelene, diviaky alebo iné lesné zvieratá. Preto by vám určite nemalo chýbať havarijné poistenie. Povinné zmluvné poistenie totiž stret so zverou nepokrýva .

Aj s poistením by ste však mali cestovať obozretne. Ak je možné, spozornite hlavne vo večerných a ranných hodinách. Zvieratá sú vtedy najaktívnejšie a vozovka môže byť šmykľavá. Pozornosť zvýšte ešte viac na jeseň, keď sa zvieratá presúvajú, hľadajú vodu alebo potravu. Práve tie väčšinou nájdu na poliach a lúkach pri ceste.

Aby ste sa stretu vyhli, neignorujte ani dopravné značenie pri ceste. Ak zbadáte značku, ktorá upozorňuje na zvýšený výskyt zveri, spozornite a spomaľte. Pravdepodobne ide o oblasť, kde sa zver rada pasie alebo prechádza cez cestu. Zviera vám nemusí do cesty len vybehnúť, môže tam aj pokojne stáť.

Ak spozorujete zver na ceste, odporúča sa, aby ste zastavili a počkali, kým z vozovky zíde. Veľmi riskantné je v tomto prípade zviera obiehať alebo trúbiť. Mohlo by sa vyplašiť a skočiť vám na auto.

Čo robiť, keď vidíte zviera na ceste?

Prvým reflexom vodiča okrem trúbenia zvykne byť blikanie svetlami. V tomto prípade sa zviera nesplaší, ani neuhne. Svetlá ho oslepia a zostane nehybne stáť. Najlepšie je zastaviť vozidlo a počkať kým odíde z vozovky.

zver jelenica cesta 2024

Spomaliť sa vám nepodarilo a zrážka je nevyhnutná? Snažte sa nestrhnúť volant. Držte ho pevne v rukách a pokúste sa zostať vo svojom jazdnom pruhu. Manévrovanie vás môže vyjsť veľmi draho, dokonca môže skončiť tragicky. Pri snahe vyhnúť sa zveri je veľké riziko šmyku, ktorým riskujete nielen náraz napríklad do stromov popri ceste, ale aj čelnú zrážku s protiidúcim vozidlom.

Zrazil som srnu. Čo teraz?

Prvým krokom pri prípadnej kolízii je kontrola zdravotného stavu celej posádky. Ak je to potrebné, privolajte záchranku. Potom si nasaďte reflexnú vestu a označte miesto nehody výstražným trojuholníkom. Na nehodu tak upozorníte aj ostatných vodičov a vyhnete sa ďalšej kolízii.

Ak ste všetky tieto kroky spravili, zavolajte políciu. Takáto zrážka spadá do kategórie nezavinených nehôd, preto sa nemusíte obávať, že by ste za ňu dostali pokutu. Polícia miesto nehody nafotí a spíše zápisnicu (obe budete potrebovať pri nahlásení poistnej udalosti). Upozorní tiež miestny poľovnícky zväz, ktorý sa postará o zrazenú zver. Ak by ste si uhynuté zviera odviezli v kufri auta, dopustíte sa pytliactva. Dotýkať sa týchto zvierat by ste sa nemali aj kvôli ochoreniam, ktoré môžu prenášať.