Už tretí rok jazdí z Tokia na najsevernejší ostrov Japonska Hokkaido vlak Shiki - Shima. Jazda "Ostrovom štyroch ročných období" - čo je doslovný preklad jeho japonského názvu je zážitkom na celý život.

 

shiki shima 2

 

Ubytovanie

V piatich vagónoch sa nachádzajú luxusné suity, v ktorých sa môže ubytovať 34 pasažierov. Suita Standard s dvomi rozkladacími kreslami, kúpeľňou a sprchou je najjednoduchšou formou ubytovania. Luxusná suita má navyše krb uprostred miestnosti a tzv. "topkou" je suita Shiki - Shima, ktorá je riešená v podobe mezonetového bytu s niekoľkými manželským posteľami a kúpeľňou s tradičným japonským kúpeľom.

 

shiki shima 3

 shiki shima bathroom 5

 

Stravovanie

Prepychová reštaurácia a jej vyberaná ponuka a obsluha je pokračovaním zmyslových zážitkov pre všetkých cestujúcich. O menu sa starajú dvaja kuchári ocenení michelinskými hviezdami. Po dobrom jedle si cestujúci sadnú na pohárik japonského saké alebo francúzskeho koňaku v piano bare so živou hudbou.

 

shiki shima restaurant 4

 

Relax

Cestujúci napriek tomu, že cestujú vo vlaku, si môžu kedykoľvek vychutnať pobyt v lesnom vagóne. Jeho interiér je zariadený v štýle skutočného lesa, s drevenou podlahou, arómou zelene a krbom v strede miestnosti. Na začiatku a konci vlaku sa nachádzajú vyhliadkové vagóny s presklenými strechami, kde je možné cez deň sa slniť na ležadlách a za tmy sledovať hviezdy na nočnej oblohe.

 

shiki shima bathroom 5

 

Ostatné interiéry vlaku sú riešené v štýle tradičnej japonskej dizajnérskej kultúry v kombinácii s futuristickým minimalizmom. Interiér zdobia umelecké diela a tradície každého regiónu Japonska. Cieľom by malo byť vytvorenie prostredia, kde sa každý dokáže na pár dní zastaviť, porozprávať sa so spolucestujúcimi a znovu začať vnímať krásy okolitého prostredia i krásu ako takú.

Autor interiérového dizajnu

Autorom interiéru vlaku Shiki - Shima je Ken Okuyama, Japonec, ktorý je známy predovšetkým fanúšikom automobilového športu. Je tiež autorom karosérii vozidiel Enzo Ferrari a Ferrari P4/5 a niekoľkých vozidiel Maserati i Porsche.

 

shiki shima 1

 

Rozprávková cesta

Vlakové dobrodružstvo trvá dva alebo štyri dni, počas ktorých vlak zastavuje na zaujímavých miestach Japonska. Jednou zo zástavok je napríklad šintoistická svätyňa Nikkó Tóšógú, inou hradné panstvo Hirosaki alebo horúce pramene Naruko. Cena za takúto dovolenku sa začína na úrovni približne 5 tisíc eur a môže sa vyšplhať až na 11 tisíc Eur za 4 - dňovú cestu.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: J Reast Company