Asi to pozná každý z nás. Po ťažkom dni v práci alebo fyzicky vyčerpávajúcej aktivite je pre naše telo balzamom ľahnúť si do vane s teplou vodou so zopár kvapkami aromatického oleja alebo peny do kúpeľa. Okrem úľavy bolesti a zníženia únavy pôsobí teplý kúpeľ relaxačne aj na našu myseľ.

 

hydroterapia 1 uvod velka

 

Ide vlastne o určitý typ hydroterapie, ktorá sa zaraďuje medzi najstaršie liečebné metódy. Radi si ju dopriavali už starí Rimania a Gréci. Výhodou hydroterapie je, že dokáže byť prospešná takmer pre všetkých, nemá žiadne závažné kontraindikácie. Pri akútnych ochoreniach, alebo pri závažnejšom zdravotnom probléme, napríklad chorobách srdca, je dobré vždy sa poradiť s lekárom pred terapiou o správnej teplote vody.

Teplota vody

Kúpeľ v teplej vode rozširuje cievy, znižuje krvný tlak a má príjemne sedatívne účinky. Prekrvuje sa pri ňom pokožka i orgány v tele a potením sa vylučujú z organizmu škodlivé látky. Studená voda cievy naopak zužuje, povzbudzuje imunitu, stimuluje fyzickú aktivitu a zvyšuje krvný tlak. Podľa názoru lekára MUDr. Jána Maršíka, je zvolenie teploty vody na domáci kúpeľ alebo kúpeľ vo wellness hotelových alebo kúpeľných centrách kľúčový a približuje informácie o teplote vody nasledovne:

"Voda s teplotou do 36°C má relaxačný a upokojujúci účinok. Voda v teplotnom rozmedzí od 36 - 38°C pomáha pri regenerácii svalstva a takýto kúpeľ je ideálny ako príprava na následnú masáž, rehabilitáciu alebo inú liečebnú telesnú aktivitu. Teplota vody od 38 - 40°C sa využíva pri liečbe a prevencii zápalových ochorení reumatického alebo gynekologického pôvodu."

 

hydroterapia 5

 

Druhy hydroterapie

V domácich podmienkach si vychutnáme aj spomínaný kúpeľ v horúcej vani alebo v súkromnej vírivke či perličkovom kúpeli. Perličkový kúpeľ je jemnejší, perličky pôsobia mikromasážne, kúpeľ v perlivej vani je ideálny na oddych a relax. Tlak vody z vodných trysiek vo vírivke je intenzívnejší a pomáha k uvoľneniu svalov, kĺbov i celého tela.

 

hydroterapia 3

 

V kúpeľných a hotelových wellness centrách poskytujú aj tzv. uhličitý kúpeľ, pri ktorom je do vane napustená studená voda s vysokou koncentráciou oxidu uhličitého, ktorá sa následne sa zohrieva na 34°C. Ako podrobne informujú poskytovatelia tejto procedúry, napríklad Kúpele Aphrodite v Rajeckých Tepliciach alebo SLK Piešťany, procedúra je vhodná aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom alebo osoby s kŕčovými žilami. Po vstupe do vody s obsahom oxidu uhličitého sa na tele vytvorí súvislá vrstva bubliniek, ktoré prekrvujú tkanivo, napomáhajú zásobovať orgány v tele dobre okysličenou krvou, omladzujú pokožku, odbúravajú celulitídu a optimalizujú krvný tlak.

 

hydroterapia 4

Foto: Zlaté kúpele Turčianske Teplice

Pri chronických ťažkostiach s pohybovým ústrojenstvom sa odporúča masáž vodnými tryskami priamo počas vaňového kúpeľa, kde sa môžu striedať teploty vody podľa konkrétnej diagnózy. Túto procedúru si však radšej vychutnajte u odborníkov. Terapeut okrem striedania teplôt a tlaku vody a pôsobí tryskou na telo klienta aj masážne.

Po každej hydroterapeutickej procedúre si nezabudnite dopriať oddych a relax v teple a doplňte tekutiny bylinkovým čajom alebo iným zdravým obľúbeným nápojom.

Pripravila: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Nielen o francúzskych delikatesách a dobrom víne, ale aj o stredomorskom živote vo francúzskom Nice

saska 6