Aj na západe našej krajiny sa nachádza niekoľko menších lyžiarskych stredísk, ktoré síce nemôžu svojou veľkosťou a počtom zjazdoviek konkurovať tatranským či fatranským svahom, ale vyznačujú sa malebným prostredím a domáckou atmosférou.

 

lyžovanie zapad 1 slovensko zjazdovky svahy kapacita

 

Lyžovačka neďaleko mesta Pezinok je obľúbená najmä pre obyvateľov Bratislavy a jej okolia. V nadmorskej výške 527 metrov n. m. sa nachádzajú tri svahy s piatimi vlekmi. Kapacita vlekov je 3120 osôb za hodinu. Usporadúva sa tu večerné lyžovanie. V areáli je požičovňa a servis lyží, lyžiarska a snowbordová škola.

Blízko mesta Modra je ďalšie stredisko v nadmorskej výške 425 metrov n.m. navštevované obyvateľmi hlavného mesta i okolia. Jeho trate sú určené pre začínajúcich lyžiarov. Lyžiarov na dvoch svahov obsluhujú vleky a dopravníkový pás s kapacitou 3010 osôb za hodinu. Ideálne prostredie pre rodiny s deťmi, ktoré sa zoznamujú s lyžovaním. Ski servis, požičovňa i škôlka je samozrejmosťou.

 

lyžovanie zapad 3 slovensko zjazdovky svahy kapacita

 

Vo vzdialenosti 18 kilometrov od kúpeľného mesta Piešťany sa nachádza lyžiarske stredisko s kapacitou prepravy 3000 osôb za hodinu na štyroch vlekoch. Za ideálnych snehových podmienok je možné v stredisku lyžovať na dvoch stredne ťažkých, dvoch náročných a jednom ľahkom svahu. Večerné lyžovanie sa koná štyri krát do týždňa, počas prázdnin a sviatkov denne. Neďaleko, dva kilometre od lyžiarskeho strediska sa nachádza aj obec známa z televízneho seriálu Horná Dolná, ktorú je možné po hodinách lyžovania navštíviť.

 

lyžovanie zapad 2 slovensko zjazdovky svahy kapacita

 

Menšie lyžiarske stredisko pri Novom Meste nad Váhom má dvojkotvový vlek v dĺžke 0,5 kilometra a za hodinu prepraví 1200 osôb. Trať s prevýšením 105 metrov je označovaná ako stredne ťažká. Výhodou strediska je jeho dobrá dostupnosť vo vzdialenosti 5 kilometrov z exitu diaľnice D1 a nepreplnené svahy.

Neďaleko mesta Myjava je lyžiarske stredisko s tromi svahmi, dvoma ľahkými a jedným pre stredne zdatných lyžiarov. Tunajšie tri vleky majú kapacitu prepravy 1850 osôb za hodinu a celková dĺžka svahov má 1,1 kilometra. Stredisko je známe organizovaním zaujímavých spoločenských a kultúrnych podujatí.

 

lyžovanie zapad 4 slovensko zjazdovky svahy kapacita

 

Posledným lyžiarskym strediskom v lokalite západného Slovenska je areál situovaný v pohraničnej oblasti Bielych Karpát pri vysielači na vrchu Javorina. Nachádza sa v nadmorskej výške 970 metrov nad morom a disponuje štyrmi vlekmi s kapacitou 1380 osôb za hodinu. Lokalita je vhodná pre lyžiarov začiatočníkov a stredne pokročilých.

Pripravila: Petra Adamcová