Starší ľudia sú v dnešnej dobe viac a viac aktívnejší, radi cestujú, vracajú sa na miesta ich spomienok a užívajú si dovolenku. Vzhľadom na starnutie populácie sa seniori stávajú početnou dovolenkovou cieľovou skupinou. Ide o ľudí, ktorí majú záujem stráviť pobyt aj niekoľko krát do roka na peknom mieste a v príjemnom prostredí spolu so svojimi partnermi, priateľmi a známymi. V nasledujúcich riadkoch sme sa pozreli na to, čo by mali tzv. senior friendly hotely spĺňať.

 

senior hotely uvod

 

Zdravé jedlo

Každý dobrý hotel v rámci svojej reštaurácie ponúka aj diétne jedlá, alebo jedlá pre hostí so špeciálnymi potrebami. Starší ľudia dokážu jedlo oceniť, vychutnať si ho, ale mnohí z nich potrebujú aj chutnú stravu na zdravom základe, menej solené a korenené jedlá, pripravené bez množstva tuku. Preto je napríklad v zahraničí zvykom mať zriadený pre ľudí vyznávajúcich zdravú výživu, starších ľudí, ale aj ostatných záujemcov jedálenský kútik, kde je možné vybrať si z ponúkaného menu v zdravej alternatíve.

 

senior hotely 3

 

Bezbariérové priestory

Sú bonusom pre každý hotel. Žiaduce sú dostatočne široké vchody, odkladacie priestory pre invalidné vozíky, chodítka (ale aj kočíky), prípadne požičovne nordic walking palíc a iných vhodných športových potrieb i zdravotných pomôcok.

Pohodlné postele

O nevyhnutnosti kvalitných matracov a dostatočne širokých posteliach sme si písali už vo viacerých článkoch. Ak má klient na výber z viacerých alternatív vankúšov a prikrývok, ktoré si môže vybrať bez vyžiadania z inventáru izby, je to pre neho maximálne pohodlné. Keď sa hosť v hoteli nevyspí dobre a komfortne, znamená to pre neho kľúčovú informáciu, ktorá rozhoduje o jeho budúcej návšteve v hoteli. U starších ľudí to platí dvojnásobne.

 

senior hotely 4

 

Hluk a ruch

Aj keď váš hotel nie je situovaný na samote v prírode, je možné zabezpečiť prenikaniu nadmerného hluku zvukotesnými oknami a dverami. Pre seniorov, ktorí si vyžadujú extra pokojné priestory majte v zálohe izby orientované mimo reštaurácie, hotelového športoviska alebo miestnosti, kde sa koná zábava či diskotéka. Niektoré hotely riešia aj poschodia alebo zóny bez detí alebo predpokladaných "hlučnejších" skupín hostí.

 

senior hotely 1

 

Vykurovanie alebo klimatizácia

Starší ľudia sú citlivejší na výkyvy počasia, prievan, príliš veľké teplo alebo zimu. Preto je v izbách pre seniorov dobrou voľbou individuálne ovládateľná klimatizácia alebo kúrenie, ktorú si aktivujú v prípade nekomfortného pocitu.

Lekár na zavolanie

Túto službu už dnes poskytuje väčšina lepších hotelov. Hotely orientujúce sa na seniorov, ale aj rodiny s malými deťmi majú často zazmluvnených lekárov, ktorí prídu v prípade potreby za hotelovými hosťami priamo do ich izieb. Ak takáto služba nie je možná, je dobré, ak hotel dokáže zabezpečiť odvoz k lekárovi svojim autom. Nie každý senior prichádza do hotela vlastným autom, a aj keď áno, momentálny zdravotný stav mu nemusí umožňovať šoférovanie.

V uliciach slovenských miest sme sa spýtali štyroch sympatických seniorov, ochotných odpovedať nám, či chodia na dovolenky do hotelov, čo v nich uprednostňujú a ako zvyknú cestovať.

Mária, 81 rokov

Pravidelne dva krát do roka z nášho mestského klubu chodíme na rekondično - relaxačné pobyty. Väčšinou si vyberáme Nízke alebo Vysoké Tatry a nejaké kúpele. Je nás skupina približne 30 kamarátov. Turistika z našej strany je už taká ľahká a pohodová, ale máme medzi nami aj 4 - 5 naozajstných horalov, ktorí zdoľajú aj kopce a výstupy nad dvetisíc metrov, a prezradím, že všetci majú nad sedemdesiatkou.

Irena 69 a Ján 78, manželia

S manželom pravidelne chodíme na dovolenku do niektorého z hotelov na Slovensku alebo v Česku. Cestujeme už vlakom, máme ho zdarma, tak sa nám neoplatí ísť autom. Vždy si vyberieme miesto, kde sme boli už spokojní, sme veľkí cestovatelia, takže máme už pochodené tuším všetko. A čo je pre nás dôležité? Dovolenku si vždy užívame. Doprajeme si to, čo si doma nedovolíme, ideme na zákusok, kávu i pohár vína. Večer si ideme zatancovať, a keď sme v mestách, kde je divadlo, zájdeme si aj do divadla na zaujímavé predstavenie. Celý rok potom spomíname, ako nám bolo dobre.

 

senior hotely 2

 

Karol, 80 rokov

Kým neprišla korona, každý rok som so synom, ktorý je v zahraničí cestoval po nejakej krajine. Zdravie mi to zatiaľ dovoľuje, tak to musím využiť. Stretli sme sa vždy na letisku a poznávali rôzne krajiny, videli sme Island, Kanadu, Francúzsko. Tento rok sme mali naplánovaný pobyt v južnej Amerike, ale letenky sme si presunuli o rok. Dúfam, že to vyjde. Po Slovensku ale chodím tiež, s partiou dôchodcov každý rok ideme do hotela, kde strávime týždeň. Je to príjemné, vždy sa po roku stretnúť, a vôbec nám nevadí, že niekedy je to aj desiaty krát na tom istom mieste.

Spýtali sme sa aj slovenských hotelierov, či majú vypracované špeciálne balíčky svojich služieb pre seniorov, a čo konkrétne im ponúkajú.

Ing. Tamara Šatanková, ekonomicko - obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov

Pre klientov seniorského veku máme v našich kúpeľoch pravidelne pripravené dva druhy zvýhodnených týždňových pobytov. Pre menej náročných máme balíček tzv. SENIOR ŠPECIÁL, kde je v cene ubytovanie podľa zvolenej kategórie, servírované stravovanie, dve procedúry denne a dva vstupy do wellness spa počas pobytu. Pre náročnejších klientov je v balíčku zvanom SENIOR stravovanie formou bufetov, ubytovanie podľa vybranej kategórie, tri procedúry denne a denný dvojhodinový vstup do wellness. Oba balíčky sú oproti klasickým balíčkom lacnejšie o cca 10%.

Klienti u nás prejdú základnou vstupnou lekárskou prehliadkou a následne absolvujú svoj pobyt so všetkými bonusmi. Rada spomeniem denné tanečné zábavy, pitné kúry na kolonáde, či prednášky o histórii alebo medicínske prednášky. V lete si klienti môžu spríjemniť pobyt promenádnymi koncertami.

Elena Tisovská, PR a marketing špecialista pre hotelovú spoločnosť SOREA

Hotelová spoločnosť SOREA každoročne pripravuje špeciálne zvýhodnené balíky SENIOR FIT 60+ pobytov vo všetkých hoteloch SOREA, kde si seniori môžu uplatniť 12% zľavu na pobyt. Okrem spomínaných zvýhodnených hotelových balíkov ponúkame aj pobyty so Štátnou účelovou dotáciou pre dôchodcov SR, ktoré sú každý rok obzvlášť obľúbené.

Veľmi lákavé je aj umiestnenie našich hotelov v prírode, blízko hôr, v klimaticky najčistejších lokalitách na Slovensku, v Tatrách, na Spiši či v Bratislave. Keďže ponúkame aj wellness služby, ktoré majú ľudia starších vekových kategórii mimoriadne v obľube, seniori si u nás naozaj dosýta oddýchnu, zrelaxujú svoje telo, doprajú si rôzne ozdravné procedúry, prípadne načerpajú nové sily počas príjemnej prechádzky či nenáročnej turistiky v blízkych lesoch.

Pripravila: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Anketa na tému, ako sa zmenili dovolenkové plány Slovákov

 dovolenkove plany norsko