Martin Ďubek je neúnavným propagátorom slovenských vín. Tvrdí o ich, že sú na európskom trhu vzácne a tak, ako rastie ich kvalita, zvyšuje sa aj záujem priaznivcov dobrého vína po produktoch slovenských vinárov. Za každým vínom vidí príbehy vinárov, ktoré rád rozpráva milovníkom vína vo svojej žilinskej vinotéke a na mnohých degustáciách, ktoré organizuje. Ponúka len vína z malých vinárstiev, ktorých kvalita výrazne vyčnieva.

 

vinoteka winetaste Žilina_ponuka vín

 

Podľahli ste chutí vína. Čo vás na ňom fascinuje?

Už v detstve som sa túlal s dedkom po vinohrade a tešil sa na oberačku. Mojím snom je teraz priblížiť ľudom užasnú chuť vína a jeho spojenie s gastronómiou. Moje chute sú náročné a rád si vychutnám dobré jedlo. O to viac, ak je spojené so skvelým vínom. Dnes vo svojej vinotéke ponúkam bohatý výber kvalitných slovenských vín, ktoré som si sám zamiloval, a ktoré chcem predstaviť širokej verejnosti. Pri ich výbere dbám na prísne kritériá a pred zaradením do ponuky konzultujem so samotnými vinármi.

Za akých okolností ste sa dali na cestu predaja vína?

Začal som s eshop verziou, ale chýbal mi kontakt s ľuďmi. Preto vznikla v Žiline na Lenčovej ulici na Rudinách II vinotéka, jednak preto, že kontakt s ľuďmi je dôležitý pre predaj vína, každé víno ma svoj príbeh a pomáha konzumentovi s jeho výberom teda pokiaľ máte záujem o kvalitné vína. 

Treba podotknúť, že nie sme len obchod, ale aj winebar a môžete si prísť k prísť posedieť na pohár dobrého vína, ale aj na rôzne drinky, kde hlavnú úlohu hrá víno, no a samozrejme aj na kávu. Ak by mal niekto chuť na  sudové víno, aj to máme k dispozícii, no nie však od veľkých výrobcov, ale malé šarže vín malých vinárov a ich ponuka sa počas roka mení.
 
Aký je váš vzťah k vínu?
 
Pre mňa je víno lahodný mok, ktorý si človek musí vychutnať, či už v spoločnosti priateľov, no aj sám, pokiaľ si chce usporiadať myšlienky, prečítať dobrú knihu, no prosto, keď si otvoríte fľašu vína musí to mat pointu, nie je to len tak. Vína vyberám podľa príležitosti.
 
Podľa čoho vyberáte víno do svojej vínotéky?
 
Máme len slovenské vína od malých vinárov, sto percent vín je pre degustovaných a ponúkame iba to, čo sme ochutnali aj my. Všetky vinárstva, ktoré u nás ľudia nájdu, sme videli, skontrolovali a vieme odkiaľ pochádza hrozno. Prechádzame si s vinármi vinohrady a konzultujeme priebeh vývoja jednotlivých rokov, aby sme ľudom ponúkli to najlepšie.

 

vinoteka winetaste Žilina_interiér

 

Stavili ste na slovenskú produkciu V čom sú naše vína iné a kam sa posunuli?

Slovenské víno má pred sebou svetlú budúcnosť vďaka rastúcej skupine zanietených vinárov, ktorí chcú využiť silné stránky svojho terroiru. Super zrelé, plné vína už nie sú vo väčšine častí Európy vzácnosťou. Na druhej strane, ľahkosť a obratnosť, ktorú umožňuje podnebie Slovenska, sú stále vzácnejšie vlastnosti, ktoré by si mali vážiť všetci.

Ako hľadáte súvislosti medzi jedlom a vínom?

Jedlo a víno odjakživa patrili k sebe. Dá sa povedať, a myslím že už to bolo povedané, že víno bez jedla je ako nemý film

Sú nejaké pravidlá, kde funguje vzťah vína a jedla?

Pre mňa platí iba jedno pravidlo, a to že chuť jedla nesmie byť intenzívnejšia ako chuť vína. Víno musí zvýrazňovať chuť jedla.

 

vinoteka winetaste Žilina_jedlo

 

Vo svojej vinotéke organizujete degustácie. Pri akých príležitostiach môžu vinári ochutnávať víno?

Degustácie organizujeme s jednotlivými vinárstvami, hlavne aby sme predstavili svojim zákazníkom vína, ktoré u nás nájdu. Tiež si u nás degustáciu môžete objednať a po dohode vám vieme pripraviť degustáciu presne na mieru.

Poskytujete aj vínny catering. Ako funguje?

Vínny catering pripravujeme po dohode s objednávateľom a to v dvoch verziách. Ako dodanie vína na akciu s tým, že víno vyberáme podľa vášho priania. Druhou možnosťou je dodanie a prezentácia vína, teda aj služby someliéra, kde vám predstavíme vína, ktoré sme po dohode s vami vybrali

Spolupracujete pri dodávke vína s reštauráciami, prípadne hotelmi? 

Čo sa týka spolupráce s reštauráciami a hotelmi, v najbližšej budúcnosti máme dohodnutú spoluprácu s viacerými reštauráciami, kde vieme suplovať aj pozíciu someliéra, vieme pomôcť so zostavovaním vinnej karty výberom vín k jedlám a samozrejme aj dané vína dodať.

 

vinoteka winetaste Žilina_pochutiny

vinoteka winetaste Žilina_exteriér

vinoteka winetaste Žilina_aktuálna ponuka

 vinoteka winetaste Žilina_aktuálna ponuka_čapované víno

Text: BK

Foto: WineTaste

Viac na: www.winetaste.sk