Spokojných návštevníkov ľahko nalákate dizajnovými kúskami v interiéri. Ak ich navyše vyberiete tak, aby vytvorili žiaduci komfort a prívetivú atmosféru, šanca, že budú izby vášho hotela stále plné, sa určite zvýši.

 

skand cover side chair stained dark brown refine leather black linear steel cafe table dark green flow trolley rime wall pendant muuto org 150

 Zdroj: DesignVille.sk

Recept je pritom jednoduchý: vyberajte z designovej ponuky prémiových škandinávskych značiek, ako sú Muuto a HAY, kde nájdete vhodný sedací nábytok do priestranných lobby, typovo rozmanité svietidlá aj doplnky.

 

Zoku Hotel 2021 Palissade Ottoman anthracite Palissade Lounge Chair Low olive anthracite

Zdroj: DesignVille.sk

Portfólio spomínaných severských značiek tvoria kusy nábytku, ktorými si s radosťou vybavíte prostredie domova, nemenej často však nachádza uplatnenie aj vo verejných priestoroch, ako sú hotely, reštaurácie a kancelárie. A to vďaka kombinácii kvalitného spracovania, odolnosti, ale aj estetiky z pera tých najznámejších dánskych dizajnérov.

Dizajnové kreslá a sedací nábytok

Nech už je priestor hotela akokoľvek otvorený a rozľahlý, určite si žiada aj kúsok súkromia. K jeho vytvoreniu dopomôžu najmä kusy sedacieho nábytku s vyššími chrbtovými opierkami, ako sú napríklad kreslá Uchiwa od značky HAY. Okrem poriadnej dávky pohodlia zaujmú aj svojim veľmi nečakaným dizajnom, ktorý vychádza z tvaru vejárov. V kolekcii nájdete aj štýlovo súznejúce podnožky pre ešte väčšiu možnosť uvelebiť sa a cítiť sa tak ako doma.

 

skand 70 70 oak meeting under the bell fiber arm Refine stone folded corky muuto org 150

Zdroj: DesignVille.sk

Pri značke HAY ešte zostaneme. Ďalšou veľkoryso pohodlnou voľbou je rozmanitá kolekcia kresiel AAL alebo About A Lounge, ktorá ponúka nepreberné množstvo podnožia aj materiálových prevedení v klasickom a Soft variante. Tohtoročnými novinkami sú varianty s dubovou podnožou a štýlovo príhodná AAL Sofa.

 

skand 70 70 oak meeting under the bell fiber arm Refine stone folded corky muuto org 150

Zdroj: DesignVille.sk

Chvíľu osamote napriek rušnému prostrediu doprajú aj pohovky Outline od Muuto. Klasika inšpirovaná architektonickými princípmi sa v prevedení High Back pýši vysokým chrbtom, ktorý vizuálne rozdelí priestor, súčasne vytvorí bariéru doliehajúcemu hluku. Aj napriek ich výške chrbta si pritom pohovka udržuje eleganciu a ľahkosť, ktoré sú charakteristické pre celú kolekciu. V tej nájdete aj ďalšie zaujímavé kusy sedacieho nábytku od kresiel po čalúnenú lavicu.

 

skand 70 70 oak meeting under the bell fiber arm Refine stone folded corky muuto org 150

Zdroj: DesignVille.sk

Pre priestory hojne navštevované ľuďmi sú vhodné veľmi odolné a zároveň štýlovo nevšedné kúsky. Také ponúka napríklad kolekcia dizajnových jedálenských stoličiek a stolov Rey od HAY. Hodia sa najmä do spoločenských priestorov alebo napríklad kantíny. Farebná paleta starostlivo volených odtieňov priamo volá po odvážnom kombinovaní, ktoré ešte viac podčiarkuje genialitu designu rovnomenného tvorcu Bruna Reya. Značka Muuto a jej kolekcia Cover naproti tomu prichádza s alternatívou o niečo striedmejšieho designu, aspoň pokiaľ ide o farebné ladenie. Stoličku s podrúčkami aj bez, kreslá a barové stoličky ponúka v prírodných prevedeniach alebo neutrálnych odtieňoch tmavo modrej a tlmene zelenej. Zaujímavé sú pritom svojimi tvarmi, ktoré vychádzajú z radu experimentov dizajnéra Thomasa Bentzena, ktorými testoval možnosti ohýbanej preglejky.

 

skand 70 70 oak meeting under the bell fiber arm Refine stone folded corky muuto org 150

Zdroj: DesignVille.sk

Svietidlá

Máloktorý prvok interiéru pohne s atmosférou miestnosti toľko, ako osvetlenie. Zabudnúť by ste pritom nemali ako na ústredné stropné osvetlenie, tak na drobné nástenné a stolné lampy, ktoré vyžarujú tlmené, hrejivé svetlo. Niektoré kolekcie prekvapia aj unikátnymi vlastnosťami. Napríklad Under The Bell od Muuto sú závesné svietidlá z polymérovej plsti, ktoré vďaka tomuto materiálu účinne pohlcujú zvuky a tým zlepšujú akustiku miestnosti.

 

skand uvod cover side chair stained dark brown refine leather black linear steel cafe table dark green flow trolley rime wall pendant muuto org 150

Zdroj: DesignVille.sk

Odolný záhradný nábytok je nutnosťou

Rozhodne nesmieme zabudnúť ani na vonkajšie priestory, kde sú design, precízne spracovanie a odolnosť nemenej dôležité. Všetky tieto kvality poskytuje, spolu so širokým spektrom variantov, kolekcia vonkajšieho nábytku Palissade od HAY. Ikonické prevedenie kombinujúce pásy odolnej ocele a medzery medzi nimi splynie krásne s prírodou bez toho, aby ju zbytočne rušilo. Návrh obľúbenej série vonkajších stoličiek, lavíc, lehátok a stolov vznikol v štúdiu dizajnérskeho dua – bratov Bouroullec.

 

skand Salling Rooftop Copenhagen 2018 Palissade 7 Zdroj: DesignVille.sk

O pár rokov neskôr sa k úspechu Palissade pridala ďalšia kolekcia záhradného nábytku nesúca názov Balcony. Tú charakterizuje kruhové perforovanie pomáhajúce dažďovej vode v odtekaní a oceli v ešte väčšej odolnosti. K obom spomínaným kolekciám sú tiež k dispozícii poťahy a polstrovanie presne na mieru. Či už zvolíte akýkoľvek kúsok z predošlých spomínaných, iste vás poteší dlhá životnosť, ktorou sa škandinávsky nábytok pýši. Jednotlivé kúsky tak budú postupom času nadobúdať na charaktere rovnako ako priestory, v ktorých sú umiestnené.