Turisti, ktorí milujú ubytovanie s príbehom a výhľady z výšky, si v Londýne budú môcť už čoskoro rezervovať pobyt v slávnej mestskej veži BT, ktorá bude prerobená na luxusný hotel.

 

BT tower 1

 

Bývalú komunikačnú vežu, veľmi obľúbenú časť londýnskej panorámy, si odkúpila spoločnosť MCR Hotels, ktorá ju po dlhom období zatvorenia sprístupní pre verejnosť ako ubytovacie zariadenie s luxusnými hotelovými službami.

Kedysi najvyššia stavba Londýna

Veža bola postavená v roku 1964, a už vtedy svojou výškou predbehla vežu Millbank Tower vo Westminsteri, čím sa stala najvyššou stavbou britského hlavného mesta. Nachádza sa vo štvrti Fitzrovia v centre Londýna. Hlavná konštrukcia veže je vysoká 177 metrov, ale ďalšia časť anténových nadstavcov ju navyšuje o ďalších 11 metrov. Budova zostala najvyššou budovou Londýna až do roku 1980, kedy ju predbehla NatWest Tower postavená vo finančnej štvrti. Dnes už Londýnu výškovo kraľuje budova Shard s výškou 310 metrov.

 

BT tower 2

Foto: Sarah Duncanová

Stavba BT Tower, pôvodne známa ako Post Office Tower, bola navrhnutá tak, aby prenášala mikrovlnné telekomunikačné signály z Londýna do celej krajiny. Postupne tieto však boli nahradené sieťami mobilných operátorov. Jeho mikrovlnné antény podobné satelitným tanierom boli preto z dôvodu nadbytočnosti odstránené pred viac ako desiatimi rokmi.

Slúžila telekomunikáciam i ako reštaurácia

Budova, ktorá je zaradená do zoznamu II. stupňa ochrany národného dedičstva Historic England, bola otvorená pre verejnosť niekoľko rokov s reštauráciou na otočnom poschodí v jej hornej časti. V roku 1971 bola však pre verejnosť uzavretá po teroristickom výbuchu bomby na 31. poschodí, za ktorý sa nikto neprihlásil k zodpovednosti.

V roku 2009 bola okolo 36. a 37. poschodia konštruovaná LED obrazovka s odkazom hlásajúcim 1000 dní do olympijských hier v Londýne v roku 2012. Odvtedy sa toto informačné pásmo používa na zobrazovanie dôležitých správ, napríklad prvého tweetu zosnulej kráľovnej v roku 2014 a pokynov ohľadne ochrany zdravia počas pandémie koronavírusu.

 

TWA hotel

Foto: Hotel siete MCR Hotels, TWA, JFK, New York

Hotel renomovanej siete MCR Hotels

Po nedávnom odkúpení veže sa generálny riaditeľ a majiteľ MCR Hotels Tyler Morse vyjadril, že sú nesmierne hrdí, že túto budovu získali do vlastníctva. Prisľúbil, že po doposiaľ dlhých rokoch nevyužitia stavby jej dajú nový rozmer a zachovajú ju v rovnakej ikonickej podobe s iným využitím aj pre nadchádzajúce generácie.

Tento najnovší prírastok rozšíri portfólio siete MCR Hotels s približne 150 luxusnými hotelmi o ďalší skvost. MCR spravuje napríklad slávny hotel TWA na letisku JFK v New Yorku, ktorý je prepracovaním letového centra Eero Saarinena z roku 1962. Iným známym hotel Art Deco New Yorker, ktorý má bohatú históriu, a ktorý hostil VIP hostí od Johna F. Kennedyho po Muhammada Aliho.

Pripravila: Petra Adamcová