shutterstock 1883848108

Voda z umývadla, vane či drezu neodteká a šíri sa nepríjemný zápach? Na vine môže byť upchatý sifón. Jeho vyčistenie je našťastie jednoduchšie, než by sa mohlo zdať. V našom článku si ukážeme, ako správne sifóny vyčistiť a umožniť vode neobmedzene odtekať.


shutterstock 1883848108

Kľúčom k zabráneniu problémom s upchatými sifónmi je bezpochyby prevencia. Nevpúšťajte do odtoku žiadne nečistoty ako sú zvyšky jedla, tuky, vlasy: tie do odtoku nepatria. Skvele vám k tomu poslúžia sitká na zachytávanie nečistôt. Raz za čas možno preventívne naliať do odtoku vriacu vodu. Ak sa však odtok predsa len upchá, je najvyšší čas nasadiť si gumené rukavice a sifón vyčistiť.

Gumený zvon

Klasický gumený zvon je základným pomocníkom každej domácnosti. S jeho pomocou ľahko a efektívne vyčistíte nielen toaletu, ale aj odtoky umývadla, vane či sprchy. Stačí napustiť trochu vody, nasadiť zvon na odtok a pumpovať. Podtlak vytvorený zvonom usadené nečistoty uvoľní a umožní vode opäť naplno odtekať.

shutterstock 2287180735

Domáce rady

Ďalšou možnosťou je čistenie sifónov ekologicky a bezpečne a to pomocou jednoduchých ingrediencií z domácnosti. Stačí zmiešať pol šálky jedlej sódy a pol šálky teplého octu, naliať do odtoku a nechať pôsobiť aspoň 30 minút. Postup môžete zopakovať a na záver odtok prepláchnite vriacou vodou.

Druhou osvedčenou metódou je použitie soli. Nasypte 3 polievkové lyžice soli do odtoku, zalejte vriacou vodou a nechajte pôsobiť. Prepláchnite horúcou vodou a postup opakujte.

Čistenie sifónu ručne

Pristúpiť môžete aj k ručnému odstraňovaniu nečistôt z odnímateľného koša či sieťky sifónov a to pokojne aj preventívne, než nastane problém. Pripravte si pod sifón vedro, odskrutkujte telo sifóna a dôkladne odstráňte všetku špinu. Poľahky takto vyčistíte umývadlový aj drezový sifón. Obvykle je možné vyčistiť aj vaňový, vaničkový a práčkový sifón: pokiaľ však je prístup k nim zložitejší, požiadajte o pomoc odborníka.

asian plumber blue overalls clearing blockage drain

Chemické čistenie

Chemické čistenie je ďalším krokom, ak predchádzajúce metódy nezabrali. Avšak nielenže je neekologické, ale aj riskantnejšie: používané prípravky obsahujú agresívne látky, spravidla lúh. A hoci sú účinné, môžu poškodiť tesnenie či telo sifónu. Preto by ste k tomuto kroku mali pristúpiť až vtedy, ak nezabrali iné metódy. Pri použití chemických čističov dodržiavajte návod a používajte ochranné rukavice, aby ste sa chránili pred výparmi.

Čistenie kanalizačnou pružinou

Ak je odpad upchatý hlbšie v potrubí, predošlé spôsoby čistenia nepomôžu a je potrebné zvoliť hĺbkové čistenie. Využíva sa k nemu kanalizačná pružina, známa ako inštalatérske pero. Postup je nasledovný: zasuňte pružinu do kanalizácie čo najhlbšie a otáčajte kľukou doprava a doľava. Pružina nečistoty blokujúce odvod vody mechanicky poodiera. Po pustení vody sa nečistoty posunú ďalej do potrubia, v ktorom už nebudú spôsobovať problém.

Pokiaľ však ani toto nepomohlo, zavolajte si na pomoc odborníka na profesionálne krtkovanie. Pomocou tlakového a elektromechanického čistenia si poradí aj s tými najväčšími prekážkami v potrubí.

Ako sme si ukázali, starostlivosť o sifóny nie je vôbec zložitá. S pravidelnou údržbou minimalizujete riziko upchatia sifónov. A nezabudnite: predchádzať problémom je jednoduchšie, než ich následne riešiť.