Aj Bratislava sa už môže pochváliť prvým včelím hotelom. NH Bratislava Gate One má na hotelovej streche osem včelích úľov. Zámerom tejto aktivity je prispieť k ekologickému chovu a ochrane včiel s cieľom vytvárať im prirodzené prostredie pre život v meste. Majitelia hotela chcú inšpirovať aj ostatné hotelové siete na Slovensku, ako aj ďalšie inštitúcie či firmy k chovu včiel na strechách budov. Benefitom má byť nielen oživenie striech či zelených plôch, ale aj úžitok z vlastnej včelej produkcie.

 

vceli hotel 3

Včelia kráľovná jednej z včelích rodín nesie na sebe označenie a má aj vlastný rodný list.

 

Majitelia hotela neďaleko bratislavského letiska sa rozhodli pripojiť k trendu mestského včelárenia. Na streche im preto od augusta stojí osem úľov, neskôr ich má byť dvadsať. Dúfajú, že sa im k chovu včiel podarí inšpirovať aj ďalšie inštitúcie a firmy. Zároveň chcú testovať chov včiel bez chémie. "Cítime zodpovednosť. V okolí sme asi jediný hotel s dostatočnými priestormi. Ako sa hovorí, kto môže, ten musí. Zároveň z toho budú mať úžitok aj naši zákazníci," vysvetlil generálny riaditeľ hotela NH Gate One, Jiří Kotulán.

 

vceli hotel 1

Zľava: Jiří Kotulán, riaditeľ hotela NH Bratislava Gate One, profesionálni chovatelia včiel, manželia Ružičkovci, Rastislav Pavlišin, akcionár hotela NH Bratislava Gate One, ktorý je autorom myšlienky a umelecký maliar Peter Stankovič, ktorý vytvoril originálne etikety pre med a včelie výrobky pochádzajúce z tohto chovu.

 

Úžitok z takéhoto ekologického chovu budú mať teda nielen včely, mesto, ale aj hoteloví hostia a jeho návštevníci. Hotel sa rozhodol zaradiť do svojej ponuky v rámci gastronómie niekoľko jedál s medom vyprodukovaným vlastnými včelami na streche hotela. „Našich hostí upozorníme na náš chov už v rámci komunikácie v hotelových izbách, vo vestibule hotela, do jedálnička zaradíme špecifické jedlá z medu a na recepcii si budú môcť návštevníci zakúpiť aj včelie produkty z našej včelej produkcie,“povedal.

 

vceli hotel 2

Manželia Ružičkovci kontrolujú úle na streche hotela HN Bratislava Gate One.

 

S chovom včiel hotelu pomáha dlhoročný včelár Svetozár Ružička s manželkou. Maliar Peter Stankovič sa podujal namaľovať pre hotel NH Bratislava Gate One obraz s významnými dominantami Bratislavy a včelami, ktorý bude pripomínať všetkým návštevníkom hotela nielen ušľachtilú myšlienku chovu včiel na streche, ale aj pamätihodnosti Bratislavy, ktorú navštívili. Tento obraz bude zároveň prenesený aj do etikiet, ktoré budú súčasťou medu a včelích produktov.

 

Text a foto: NH Bratislava Gate One