Spojenie prirodzených chutí, exotiky a zážitku. Mladý manželský pár priniesol na Slovensko poctivú zmrzlinu, aká tu ešte nebola. Vyrábajú ju priamo pred očami milovníkov tejto studenej lahôdky, zo skutočných ingrediencií, ovocia a ako sami vravia „bez pridaných nezmyslov“.

 

sawadí, thajská rolovaná zmrzlina

 

Sú súčasťou streed food akcií, festivalov, ale aj svadieb či firemných eventov. Ladislav a Monika Mackovci priniesli na slovenský trh thajskú rolovanú zmrzlinu. Nápad na zmrzlináreň Sawadí vznikol v roku 2017, keď boli obaja na výlete v Thajsku a ochutnali ich zmrzlinu.

V tej chvíli mali jasno, že takýto reálny zážitok z Thajska, kam sa nie všetci majú to šťastie dostať, sprostredkujú aj Slovákom.

„Objednali sme stroj, ladili receptúru a cvičili výrobný postup. V roku 2018 sme prvý raz otvorili na festivale Grape a dnes je to už naša šiesta sezóna,“ vracia sa na začiatok príbehu Ladislav Macko.

Poukazuje na to, že thajská rolovaná zmrzlina je úplne iná než klasická kopčeková. „Vyrábame ju priamo pred zákazníkom na mieru podľa objednávky. Klasická porcia zaberie necelé dve minútky a je to ozajstný zážitok,“ vysvetľuje.

 

sawadí, thajská rolovaná zmrzlina, bez pridaných nezmyslov

 

Na mraziacej platni zmiešajú základ, ktorým je bezlaktózová šľahačka alebo kokosový krém s čerstvým ovocím, keksíkmi, sladkosťami či inou príchuťou a všetko spolu nasekajú špeciálnymi špachtľami.

Doska mrazí neustále na -20 °C , takže zmes tuhne každú sekundu. Keď má všetko správnu konzistenciu, zmrzlinu zrolujú a servírujú s posýpkami či topingom podľa chuti. 

Vďaka tomuto postupu je každá porcia čerstvá a zákazníci vidia presne, čo je vo vnútri. Navyše je to šou a aj mnohí gurmáni vidia prípravu po prvýkrát. Ohúrené pohľady si Mackovci všímajú aj na eventoch, kde robia Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. - či už je to firemná akcia, oslava alebo svadba.

„90 percent návštevníkov povie, že o tom nikdy nepočuli. Sú priam užasnutí. Máme radi podobné akcie, lebo organizátor je spokojný, že má na evente niečo nové a potešil svojich návštevníkov. Návštevníci sú spokojní, že dostali unikátny zážitok pre oči aj ústa. A my sme spokojní za nich všetkých. Win-win-win!“

 

sawadí, thajská rolovaná zmrzlina, úplne nové chute

 

Vďaka tomu, že zmrzlinu dokáže dvojica zo Sawadí pripraviť prakticky z čohokoľvek, návštevníci často objavujú aj úplne nové chute.

"Najviac nechápu, keď pripravujeme banánovú a my tam zrazu nasekáme kus čerstvého banánu. Ale robíme aj Baileys zmrzlinu, makovú, popcornovú, či ríbezľové vínko. Možnosti sú prakticky neobmedzené a vieme ich prispôsobiť aj téme eventu,“ poukazuje Ladislav Macko na široké chuťové možnosti rolovanej zmrzliny. Na chuti sa najviac odrazí prirodzenosť a čerstvosť surovín, pretože necítite žiadne umeliny, farbivá ani dochucovadlá.

A prečo názov Sawadí? „Po thajsky to znamená ahoj alebo dobrý deň a veríme, že naša zmrzlina vám naozaj spraví dobrý deň,“ uzatvára autor exotickej zmrzliny bez pridaných nezmyslov.

 

sawadí, thajská rolovaná zmrzlina, bez pridaných nezmyslov, catering

 

Text: BK
Foto: Sawadí
Viac na: www.instagram.com/sawadi.sk, www.facebook.com/sawadi.skmail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.