Na tému zariaďovanie hotelov sme oslovili Mgr. art Michala Kyselu, ktorý je odborníkom v tejto oblasti. V prvej časti nášho rozhovoru sa bližšie pozrieme na zariadenie hotelovej izby.

 

hotel zariadenie izba

 

Pán Kysela, existujú nejaké predpisy, vyhlášky alebo parametre pre hotelovú izbu?

Vo všeobecnosti všetky druhy stavieb, teda aj ubytovacie zariadenia, musia spĺňať požiadavky Slovenských technických noriem (STN). Pri projektovaní a návrhu zariadenia architekt a hotelier pracujú predovšetkým s normami pre hotely a iné druhy ubytovacích zariadení cestovného ruchu STN EN ISO 18513 a s vyhláškou č.277/2008 Z. z. Kým prvý dokument hovorí o stavebno-technických požiadavkách na priestory (rozmery, výmery, presvetlenie a pod.), spomínaná vyhláška sa týka klasifikačných znakov ubytovacích zariadení a ich zaraďovania do kategórií a tried. Na jednom mieste je tu všetko, čo je potrebné vedieť o kategorizácii a požiadavkách na vybavenie ubytovacieho zariadenia. Vrátane odporúčaných fakultatívnych prvkov, ako sú športové aktivity, spoločensko-zabavné služby, vybavenosť izieb či celého hotela nad rámec minimálnych požiadaviek. Všetky fakultatívne bonusy sú obodované. Získaný počet bodov, spolu s naplnením minimálnych požadovaných kritérií, definuje štandard ubytovacieho zariadenia. V slovenských reáliách je to 1-5 hviezdičiek pre hotely.

Na čo je potrebné pri zariaďovaní hotelovej izby pamätať a čomu sa vyhnúť?

Pre mňa je nesmierne zaujímavé, že hoci sa venujem výlučne dizajnovaniu hotelov, každé zadanie je nesmierne originálne. Okrem základných vecí. ako správne navrhnutie priestoru – dispozície izby, sú pri projektoch aj „custom vstupy“ od hoteliera. Ten pozná svoju cieľovú skupinu a potrebuje si ju čo najviac získavať detailmi a smart riešeniami. Na architektovi a dizajnérovi potom je, aby požiadavky transformoval do vizuálne príťažlivého, ale zároveň funkčného riešenia. Hotelieri nás často sami privedú k tomu, čo vnímajú ako podstatné pre svojich hostí. Vyhýbať sa treba bombastickým gestám a lacnému nekvalitnému gýču. Rovnako treba byť trochu nad vecou a neaplikovať hneď všetky sezónne trendy z bytového dizajnu do hotelových izieb, pretože tie často rýchlo vyjdú z módy.

Ktoré interiérové prvky sú v hotelovej izbe nevyhnutné?

Opäť by som sa odvolal na vyhlášku č.277/2008 Z. z., ktorá definuje 7 oblastí, ktoré sa hodnotia. Samotných hotelových izieb sa týkajú body 3. Ubytovacie priestory, 4. Hygienické zariadenia a 5. Výmena bielizne. Pre veľký rozsah spomeniem len niektoré body platné pre štvorhviezdičkový štandard hotelovej izby: 1 až 2 stále lôžka, písací stôl, stolová lampa, trezor, telefón, minibar, skriňa + 6 vešiakov, odkladací priestor na kufor. Ďalej pre každé stále lôžko: nočný stolík s lampou na čítanie, pohár na vodu, čalúnená stolička alebo kreslo, poduška a obliečka, prikrývka a obliečka, plachta. V predsieni vešiaková stena, zrkadlo, smetný kôš a prostriedok na čistenie obuvi. Bod 4. definuje hygienický štandard štvorhviezdičkových hotelov a ich vybavenosť. Bod 5. hovorí o frekvencii výmeny posteľnej bielizne, uterákov, osušiek a pod. V extra odporúčanom vybavení izieb nájdeme napríklad pripojenie na internet, klimatizáciu, satelitný príjem TV, DVD, pristaviteľné detské postieľky, TV, videotéku, deku a pod.

Ako zjednotiť požiadavky na pekný dizajn s komfortom a funkčnosťou? Mal by byť dizajn izby v súlade s celkovým dizajnom či príbehom hotela?

Výrobok s prémiovým dizajnom má takmer vždy špičkovo vyriešenú aj funkčnosť. Problémom zvykne byť cena. Jednou z výhod spolupráce s architektom či dizajnérom je ich dobrá orientácia na trhu, vďaka ktorej dokážu vyhľadať a klientovi ponúknuť optimálne riešenie z hľadiska pomeru ceny a výkonu. Z môjho pohľadu je príbeh, resp. téma hotela, taká dôležitá, že by mala byť cez farby, materiály a náladu prítomná v takej miere, ako je to len možné. S dovetkom, že vizuálne stvárnenie hotela nesmie hosťa vyrušovať. Ide skôr o to, aby pri príjemných zážitkoch bola prítomná nenásilná asociácia s konkrétnym priestorom, v tomto prípade, s hotelom.

Koľko odkladacieho priestoru umiestniť do hotelovej izby? Ako ho vhodne rozmiestniť, aby nezaberal príliš veľa miesta?

Odkladacie priestory sa navrhujú podľa zamerania hotela, resp. cieľovej skupiny, na ktorú sa hotel orientuje. Športový a horský hotel majú väčšie požiadavky na úložné a odkladacie priestory ako mestský či kongresový hotel. Taktiež štruktúru a typ úložných priestorov treba prispôsobiť klientele a jej aktivitám i veku. Uvediem príklad. Horský hotel v lyžiarskom stredisku potrebuje okrem spoločnej lyžiarne zvýšiť aj možnosti hotelového hosťa na uloženie a vysušenie lyžiarskeho a turistického výstroja. Žiaduce sú teplovodné rebríkové či elektrické sušiaky a dostatočný priestor v predsieni izby. Naopak, nežiaduca je absencia možnosti sušenia vecí sálavým teplom v prípade, keď jediným zdrojom tepla je podlahové kúrenie. Ak počítame s tým, že hostia si budú výstroj nosiť aj do hotelovej izby, je vhodné navrhnúť vnútorné delenie skríň a políc podľa rozmerov vybavenia (lyže, paličky, golfový výstroj a pod.).

Akú farebnosť zvoliť napríklad v súvislosti s rozlohou izby? Aké dekorácie sa hodia do hotelových izieb? Sú vhodné aj živé kvety?

Farebnosť je vecou individuálneho kontextu témy hotela. Ja preferujem jemné pastelové tóny a decentné textúry. Pri dekoráciách sa veľmi prihováram za využitie lokálneho potenciálu umeleckej kreatívy. V našich návrhoch sme pracovali napríklad s modranskou modrotlačou, zemplínskou čipkou ako vizuálnym fragmentom pre obrazy a textílie, s rusínskym motívom pre drevorezbu a vypaľovanie do plechu či so secesným motívom ručne kreslených dám. Dekorácie, ak je to možné, vždy navrhujeme pre daný hotel na mieru. Živé kvety sú krásnym oživením hotelových izieb. Vhodné sú nenáročné rastliny, ktoré nie sú háklivé na prievan a vykúrené priestory.Sú to napríklad rôzne druhy sukulentov, nevhodné sú napríklad fikusy. Starostlivosť o rastliny musí byť nenáročná, po zvolení správneho substrátu stačí občasné zaliatie a prihnojenie. Rastliny sa nám odmenia vyváženejšou klímou v izbe.

Aké materiály zvoliť aj z dôvodu jednoduchej údržby?

Keď zostaneme pri slovenskom štandarde štyroch hviezdičiek, optimálny štandard by mohol vyzerať takto: projektový záťažový koberec (trieda 32,33), ideálne farbený v celom priereze vlákna, s gramážou od 700 g/m2; soklíky kobercové obšívané. Uzlíkové koberce vydržia viac ako strihané, ale sú menej príjemné na dotyk. Na stenách je vhodná kombinácia oteruvzdorného náteru a kvalitných projektových vinylových tapiet (350 g/m2) na najviac namáhaných plochách. V hotelovej predsieni je nutné riešiť mechanickú ochranu rohov, prípadne steny, okolo ktorej sa manipuluje s batožinou. Svietidlá zvoliť s vymeniteľnými LED zdrojmi. Čo sa týka nábytku, vhodné sú postele boxspringového typu, jednoducho oddeliteľné od seba. Mali by stáť na nožičkách aspoň 120 mm z dôvodu ľahkej údržby priestoru pod posteľou. Záhlavie postele sa vyžaduje z veľmi odolných, dobre čistiteľných materiálov. Tu odporúčam radšej obetovať komfort v prospech funkčnosti. Vysoký komfort sa dá dosiahnuť i použitím dekoračných vankúšikov na príjemné opretie sa. Rohy nábytku a najviac namáhané nábytkové plochy, ako sú písací stolík, skriňa v predsieni či kuforník, vyriešiť vo vysokom štandarde (oceľ, tvrdé drevo, HPL). Nábytkové úchyty sú vhodné z česaného kovu – nelesklé, kvôli bezproblémovej údržbe. Kovania a výsuvy vo vysokom štandarde, s tichým dovieraním.

Aké textílie sú vhodné? Ste zástancom prehozov cez posteľ, ktoré sa nečistia po každom hosťovi?

Čo sa týka textilných prehozov, okrem estetickej funkcie nemajú žiadny praktický význam. Ale pomocou výmeny prehozu a dekoračných vankúšikov môžeme pri veľmi malých nákladoch zatraktívniť celkovú atmosféru izby aj niekoľkokrát počas doby životnosti ostatného interiérového zariadenia. Dekoračnými vankúšikmi zasa môžeme izbu vizuálne zatraktívniť a vytvoriť extra pohodlie pri sedení. Ťažké závesy okrem dekoračnej funkcie prispievajú aj k lepšej akustike v hotelovej izbe. Blackoutové tkaniny s vyššou gramážou sa používajú na úplné zatemnenie izby, čo oceňujú najmä hostia s jet-lagom. Ich použitie teda vnímam ako prínosné. Páči si mi trend, pri ktorom sa do popredia dostávajú tkaniny vyrobené z plodín, ktorých priemyselné pestovanie nezaťažuje životné prostredie, ako je napríklad ľan. Aj v móde sa prejavuje záujem o túto plodinu a z nej vyrábané tkaniny.

Veľmi dôležité je tiež osvetlenie hotelovej izby...

Hotelovým štandardom je tzv. rodina svietidiel – stropné svietidlo, čítacie lampičky, stolová lampa, stojaca lampa a osvetlenie predsiene. Môžu, ale aj nemusia byť v jednotnom dizajne. Na dotvorenie svetelnej nálady odporúčam aspoň jeden svetelný zdroj stmievateľný – spravidla centrálne stropné svietidlo, ktoré by malo byť ovládateľné vypínačom v dosahu postele. Ak to téma hotela nevyžaduje, svetelné zdroje môžu byť v teplej bielej farbe spektra (3000 K). Teplé biele až žlté svetlo vytvára v hotelovej izbe hrejivú atmosféru domova. Pri čítacích lampičkách sa preferuje chladná biela (4000 K) z dôvodu lepšieho sústredenia sa a pozornosti. Aktuálny je trend LED svetlených zdrojov. Vyznačujú sa vyššou životnosťou a nižšími prevádzkovými nákladmi. Spoluprácou s profesionálom – svetelným technikom – architekt dbá aj na dostatočné osvetlenie miestnosti. Pre hotelovú izbu platí úroveň 150 lk na m2.

Čím podstatným sa odlišuje hotelová izba pre obchodného cestujúceho od izby vo wellness hoteli?

Pri návrhu interiéru wellness hotela postupujeme inak, ako pri návrhu kongresových izieb. Počnúc dizajnom a ergonómiou nábytku, až po umiestnenie a počet elektrických zásuviek a doplnkov v kúpeľni. Uvediem príklad. Aktuálne pracujeme na návrhu interiéru kúpeľného hotela, v ktorom priemerná doba pobytu je týždeň. Len na porovnanie, priemerná doba pobytu kongresových hotelových hostí je 1-2 noci. Na taký krátky čas si väčšina z nich ani nevybalí batožinu. Pri kongresovom type hotela teda riešime čo najjednoduchejšie úložné priestory. Dobrou alternatívou môžu byť aj otvorené skrine s možnosťou zavesenia business dress-code oblečenia na ramienka. Naopak, pri zotrvaní na jednom mieste sedem a viac nocí, je potrebné poskytnúť hotelovému hosťovi dostatočné úložné priestory, tak na batožinu, ako aj na ďalšie doplnky. Pri návrhu zariadenia kúpeľného hotela sme teda, na rozdiel od predchádzajúcej „kongresovej“ izby, navrhovali tieto extra kusy: komodu so zásufkami, police nad posteľou a písacím stolíkom, väčšie uzavreté skrine s vnútorným policovým delením a „čerešnikou na torte“ bolo vytvorenie nábytkových parapetov ako ďalšieho odkladacieho priestoru. Rozdiely medzi jednotlivými typmi hotelových izieb sú uvedené aj v spomínanej vyhláške – podľa odporúčaných fakultatívnych znakov. Vo wellness hoteli od troch hviezdičiek je povinným vybavením napríklad kúpacia čiapka a župan. V kongresovom hoteli hosť skôr ocení prostriedok na čistenie obuvi. Zadanie preto vždy musí vychádzať z definície hotelového hosťa. Všeobecne však platí, že čím dlhšie pracujeme s hoteliermi, tým viac nás to baví – väčšinou je naším partnerom scestovaný rozhľadený človek, a to je potom radosť robiť si našu prácu.

Pripravila: Alena Reháková