Na našich potulkách po ikonických hoteloch sveta dnes navštívime klenot francúzskej elegancie, majestátny palácový hotel na námestí Place Vendome. Už určite tušíte, že naše kroky povedú do Hotela Ritz Paris, ktorý Sophia Loren nazvala najromantickejším miestom na svete.

 

ritz paris 0

 

Pôvodný palác, v ktorom má dnes hotel svoje sídlo, navrhol na začiatku 18. storočia Jules Hardouin Mansart, kráľovský architekt Ľudovíta XIV. S jeho výstavbou sa začalo v roku 1705. Na konci 19. storočia odkúpil budovu švajčiarsky hotelier Cezar Ritz a v roku 1898 pre hostí slávnostne otvoril svoje brány.

Švajčiarsky hotelier Ritz vytvoril ikonu relaxu a elegancie

Každá izba v hoteli mala svoju vlastnú kúpeľňu s vaňou, telefónom a elektrinou, čo bolo v danom období absolútnym prepychom. Koberce v izbách siahali od steny po stenu, interiéry boli dekorované špičkovými tkaninami, tapisériami a pozlátením. Hotel lákal vďaka svojmu štýlu, atmosfére a bezkonkurenčným službám mnoho prominentných hostí. V hoteli Ritz sa stali štamgastami napríklad Ernest Hemingway, Marcel Proust, F. Scott Fitzgerald a členovia viacerých kráľovských rodín z mnohých krajín.

 

ritz paris 2

ritz paris 1 

 

Módna návrhárka Coco Chanel si v hoteli prenajala apartmán a odmietla sa ho vzdať. Hotel sa tak stal jej domovom na viac ako tridsať rokov. Hotel sa žiaľ aj neslávne preslávil skutočnosťou, že bol posledným miestom, kde Dodi Al Fayed a princezná Diana strávili svoj pobyt v cisárskom apartmáne pred ich smrteľnou autonehodou v Paríži.

 

ritz paris 5

 

Nový majiteľ Mohammed Al Fayed píše ďalšiu kapitolu hotela

V roku 1979 odkúpil hotel od rodiny Ritzovcov Mohammed Al Fayed. Počas desiatich rokov vykonal niekoľko významných a nevyhnutných renovácií, napríklad výstavbu bazéna a kúpeľov. Hotel sa tak opäť na niekoľko desiatok rokov stal jedným z najlepších a najvyhľadávanejších v Paríži. V roku 2010 sa Mohammed Al Fayed rozhodol pre ďalšiu veľkú renováciu a prestavbu hotela. Na tento účel poveril francúzskeho dizajnéra a architekta Thierryho Desponta, aby kompletne prerobil hotel tak, aby bol Ritz opäť uznaný ako najlepší hotel na svete.

 

ritz paris 4

 

Renovácia hotel uzatvorila na dlhé štyri roky

Thierry Despont chcel zachovať prirodzenú eleganciu ikonického hotela s jeho interiérovým dizajnom z 18. storočia. Mal záujem rešpektovať exteriér a veľkoleposť miesta a zároveň vyzdvihnúť faktory, ktoré hosťom umožnia cítiť sa viac ako pohodlne. Na projekte renovácie a obnovy, ktorá trvala štyri roky, bolo zamestnaných približne 600 ľudí.

Pri prácach bola objavená vzácna pôvodná výzdoba stien z doby, keď hotel prvýkrát otvoril svoje brány. Bol rozšírený priestor pod budovou s cieľom vytvorenia luxusnej tanečnej sály. Bol tiež pridaný prechod z parkovacej garáže priamo do hotela, aby VIP hostia mohli prísť na dovolenku v úplnom súkromí, bez pohľadov verejnosti.

 

ritz paris 3

 

Wellnes, romantická záhrada a najmodernejšie technológie

Celý hotel bol vybavený najnovšími dostupnými technológiami. Bazén a kúpeľné centrum boli kompletne prepracované v štýle art deco, zahŕňajú prvé wellness centrum Chanel na svete, fitnescentrum a salón Davida Malleta. Vytvorená bola taktiež krásna hotelová záhrada pripomínajúca Palais Royal. Je na mieste bývalého vnútorného nádvoria vo formálnom francúzskom štýle s lipami a bielymi ružami. Posedenie zasadené do výklenkov je ideálne pre romantické posedenia či súkromné stretnutia.

 

ritz paris 6

 

Hotel Ritz Paris si napriek svojmu veku a vďaka majstrovstvu architektov, ktorí ho vytvorili i renovovali, dokázal zachovať svoj charakter, štýl a atmosféru obdobia 18. storočia. Je klasifikovaný a uznávaný ako jeden z najlepších luxusných hotelov na svete s puncom pôvabu a starosvetskej elegancie.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Hotel Ritz Paris